passzio.hu

 Vola - Applause Of A Distant Crowd (2018)

Megjelent: október 19. péntek 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A dániai Koppenhágá-ban, 2008-ban alakuló Vola eddigi egyetlen teljes lemeze 2015-ben jelent meg Inmazes címmel. A '70-es évek progresszív rock-jába modern djentes-indusztriális súlyokat is belekeverő csapat, a Monuments vendégeként október 22-én benéz hozzánk, így ez az Applause Of A Distant Crowd című második alkotásuk külön érdekes lehet nekünk is... Verni - Barricade (2018)

Megjelent: október 18. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Elkészítette első szólólemezét az 57 éves Carlo Verni, alias D.D. Verni, aki a thrash metál legenda Overkill basszusgitárosa a kezdetek óta, de lemezeket készített a Bronx Casket Co. nevű projekttel is...

Az Overkill egykori dobosával, Ron Lipnicki-vel és neves gitáros vendégekkel rögzített Barricade-ról előzetesen azt nyilatkozta a főszereplő, hogy "van a lemezen metál, punk és klasszikus rock, ez mind ott van, a Queen-től a Green Day-en át a Metallicá-ig. Az összes hatás, ami ért, mióta zenélek..."


 Atreyu - In Our Wake (2018)

Megjelent: október 17. szerda 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Az eddig metalcore-ban utazó Atreyu '98–ban alakult a kaliforniai Yorba Linda-ban. Az önmagát heavy hardcore stílusúnak nevező csapat a 2009-es Congregation of the Damned után hosszabb szünetet tartott 2011-'14 között, majd 2015-ben a Long Live albummal tértek vissza, ami a 26. lett a Billboard aktuális listáján. Ezt követi a most megjelenő In Our Wake, ami a hetedik stúdió munkájuk... és nagyon sokat finomodott az elképzelésük rá!


 Slash - Living The Dream (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 16. kedd 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

Elképzelésem sincs, hogy Slash és Miles Kennedy mikor találtak időt arra, hogy megírjanak egy lemezre való nótát (a feat. Miles Kennedy...-t csak lustaságból és helyspórolási szándékkal hagytam le a címből). Slash-t az utóbbi időkben teljesen lefoglalta a Guns N' Roses bámulatosan sikeres világköri koncertkörútja (és persze a válópere), míg Kennedy az Alter Bridge-dzsel adott ki lemezt (The Last Hero 2016), majd szólóban is megmérette magát (Year Of The Tiger, 2018). Persze nem elképzelhetetlen, hogy a brutálisan hosszú, 17 számos World On Fire után is maradt pár nóta a tarsolyukban, ráadásul mindketten elég termékeny dalszerzők, akik egy ilyen 53 perces albumot már-már rutinból összeraknak... Nazareth - Tattooed on My Brain (2018)

Megjelent: október 16. kedd 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Nazareth a skóciai Dunfermline-ban indult 1968-ban, 30 milliós eladásukkal hazájuk egyik legfontosabb hard rock ikonjai, a '75-ös Hair of the Dog lemezük pedig kötelező tananyaga a műfajnak! A kereken ötven éves karrierjüket velük ünnepelhetjük mi is december 05-én. Legutóbbi - sorban a 23. - lemezük 2014-ben jelent meg Rock 'n' Roll Telephone címmel, ami egyben búcsú is lett a blues-osan karcos hangú Dan McCafferty énekestől, aki már korábban bejelentette visszavonulását. Így Pete Agnew basszusgitáros maradt az egyetlen alapító tag a csapatban. A lemez után az énekes átadva a helyét Linton Osborne-nak, aki azóta távozott...

A Tattooed on My Brain albumon már az egyik legismertebb walesi rock-bárdot, Carl Sentance-t hallhatjuk, aki nemrég Don Airey szólólemezén szerepelt, de korábban a Krokus és Dario Mollo is őt választotta... Az új album legnagyobb kérdése ilyen körülmények között az lett, hogy McCafferty különleges énekhangja nélkül lehet-e Nazareth lemezt készíteni?


 Outloud - Virtual Hero Society (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 15. hétfő 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

Már kezdjük megszokni, hogy egy új album megjelenése előtt az együttesek rendre ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy orbitális sületlenségeket írjanak a promóciós mellékleteikben vagy nyilatkozzanak a sajtónak. Ennek egyik eklatáns példája az Outloud legújabb reklámszövege, miszerint az új anyaggal valahol a Guns N' Roses, Annihilator, Eclipse és Iron Maiden közé pozicionálták magukat. A kutyafülét! Nincs itt semmiféle Annihilator vagy Iron Maiden; ez elődjeihez hasonlóan egy tipikus retrográd hangulatú hard rock album, nemcsak a '80-as évek pufihajú, dallamos csapatait idézve meg, hanem már-már AOR-ba és - Uram bocsá! - újhullám-ba hajolva át...


 Soundgarden - Down on the Upside (1996)

Megjelent: október 15. hétfő 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Soundgarden nevű amerikai zenekar 1984-1997 között, majd 2010-től újra a Pearl Jam, a Nirvana és az Alice In Chains mellett, a legfontosabb grunge-legendák közé került. A zenekar '97-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újraindult, 2012-ben King Animal címmel lemezt is kiadott, de karrierjük végül Chris Cornell 2017-es öngyilkosságával megszakadt!

A '94-es Superunknown a rockcirkusz csúcsára repítette a Soundgarden-t, akkoriban minden róluk szólt! Mindenki várta tőlük a következő Black Hole Sun-t és Spoonman-t, miközben Chris Cornell állapota miatt koncerteket mondtak le... A Down on the Upside volt a folytatás, ami - mind sikerességben, mind felfogásában - ott folytatta, ahol a Superunknown-t abbahagyták, csak sokkal könnyedebbre vették közben a figurát... De a Billboard második helye és a lemez négy slágere - Pretty Noose, Burden in My Hand, Blow Up the Outside World és Rhinosaur - sem tudta megállítani őket a lejtőn, ami 1997-ben a leállásukhoz vezetett!


 Dynazty - Firesign (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 14. vasárnap 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

Igazán érdemes (nem csak néha) egy-egy előadó kapcsán retrospektív jelleggel elővenni a korábbi recenzióinkat. Ez itt nem a reklám helye, egyszerűen arról van szó, hogy igen tanulságos tud lenni, ha egy banda pályafutását módszeresen végigkövetjük, főleg ha azt (szak)értő kommentárok segítik.

A svéd hiperdallamos Dynazty esetében ez különösen is helytálló, mivel - ahogy korábban minden álszerénység nélkül megírtam - "ezt a bandát is mi vezettük be a magyar rockrajongók által látogatott blogszférába (a köztudatba kifejezés azért túl erős lenne). Szívesen. Igazán nincs mit." Bad Touch - Shake a Leg (2018)

Megjelent: október 14. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A 2010-ben, a norfolki Dereham-ban alakult Bad Touch nevű hard-blues rock zenekar a harmadik teljes stúdió lemezét adja most ki Shake a Leg címmel. Tapasztalat és szenvedélyes vintage zene az övék, a hetvenes évek brit legendáinak a szellemében, finoman átszőve a manapság divatos southern hatásokkal! Aki kedveli a hasonlókat, az nem fog csalódni bennük!


 Ghost Ship Octavius - Delirium (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 13. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

A kukaturkálás csodálatos dolgokra képes - például a felfedezésre, olyanra, amire nem számítottál - és itt nem a kidobott szaros pelenkára, vagy lesütött háztartási olajjal teli üvegre gondolok, egyébként is itt az oldalon ilyesfajta vagyonszerzésre még nem kényszerültünk: érdeklődésünk elsősorban az elrejtett, és nélkülünk valószínűleg a feledés - a szeméttelep - homályába, mélyére kerülő zenei javakra irányul.

A rátalálás eredménye pedig szemét helyett gyakran gyöngy, ráadásul olyan, amit rajtunk kívül csak kevesen vesznek észre: utánanéztem, a Ghost Ship Octavius első - és kitűnő - lemezét sikerült a magyar metal zenei kritikai színtérnek agyonhallgatni, pedig ha az érdeklődés fénykörébe kerül, állítom, azonnal érinthetetlen szent tehénként vonul be az underground hősök aranyszénás istállójába, Tartuffe gazda nagy örömére...


 The Brew - Art Of Persuasion (2018)

Megjelent: október 13. szombat 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Brew nevű zenekar 2005-ben alakult az angliai Grimsby-ben. A trió kezdetben Hendrix-ből kiinduló jammelős blues-rock dalokat írt, de időközben egyre több alternatív és divatos indie elem is megjelent a slágeresedő, Led Zeppelin-től a Wolfmother-ig tartó skálát bejáró dalaikban. Ez az Art Of Persuasion már - pár koncert anyag mellett - a hetedik teljes stúdió lemezük. A kezdetek óta együtt dolgozó, összeszokott trióról van szó, ahol ráadásul a basszusgitáros a dobos apja. Nemrég kerültek a Napalm Records-hoz, ez az első korongjuk a kiadónál, így a brit kocsmákból verejtékes, de egyenes úton jutottak el a nemzetközi porondra...


 Impellitteri - The Nature Of The Beast (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 12. péntek 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

Lehet, hogy én vagyok túl fantáziátlan, esetleg alulképzett - már ami a zenei tudományokat illeti, és bizonyos szempontból sajnos van is benne némi igazság -, de soha nem értettem, miért tartják a pozitív értékek csimborasszójának, ha valakit, vagy valakiket a leghangosabbnak, esetleg a leggyorsabbnak titulálnak a heavy metalban. Vallom, hogy a művészetet - és a metal tud az is lenni, bármennyire is a popkultúra része (ami már a nevéből adódóan is kulturális értékké vált) - nem decibelben, vagy az egy másodperc alatt lejátszott hangok számában mérik, és ha ez utóbbi magas értéke feltételez is némi technikai képzettséget (Túrisas kolléga nyugodtan cáfoljon meg ebben), a végeredmény szempontjából puszta cirkuszi mutatvány, aminek köze sincs az esztétikához. (Szép lenne, ha a festészetben a minőséget az ecsetvonások sebessége jelentené, micsoda rapid műalkotások születnének!)


 Steve Perry - Traces (2018)

Megjelent: október 12. péntek 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Steve Perry, az aréna rock és a romantika királya, a Journey legendás énekese visszatért az önkéntes nyugdíjából! Az 1994-es For the Love of Strange Medicine megjelenése óta nem adott ki szólólemezt, de most 69 évesen itt a Traces című folytatás, a legenda harmadik szólólemeze!

Az album műsora már jó ideje készül Thom Flowers gitáros-producer vezetésével. Perry annak idején a zeneiparból való távozását azzal indokolta, hogy "a zene iránti szerelemem hirtelen elhagyott". De a szenvedélye újjáéledt, amikor elvesztette a barátnőjét, Kellie Nash-t, aki 2012 decemberében hunyt el rákban, és ezek után az énekes elkezdte a Traces dalainak a megírását és felvételét, ami 2015 májusától élesedett be igazán, de az is sokat lendített a folyamaton, hogy a Journey-t 2017-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, ahol Steve Perry is újra megízlelhette a felé irányuló hatalmas rajongást... Most pedig itt van ez az album, amit a rajongók már nagyon vártak!


 Coheed & Cambria - Vaxis - Act I: The Unheavenly Creatures (2018)

Megjelent: október 11. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A '95–ben, a New York-i Nyack-ban alakult Coheed & Cambria a 2015-ös The Color Before the Sun kiadása utáni szünetről tér most vissza ezzel a Vaxis - Act I: The Unheavenly Creatures című kilencedik sorlemezével.

Az előző lemezen szakítottak azzal a komplex progresszív rock, pop, heavy metál és post-hardcore keverék zenei felfogással, meg a mesélős és koncepcionális történettel, amiben addig gondolkodtak, de most visszatértek az Amory Wars sztorihoz és részben a hozzá kapcsolódó zenei formavilághoz is, úgyhogy a rajongóik örülni fognak ennek a friss anyagnak...Összesen 99.915.009 találatot kaptunk az oldal 2003 júliusi indítása óta! Dee Snider - Sick Mutha F**kers - Live In The USA (1997, 2018)

Megjelent: október 10. szerda 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A 63 éves Dee Snider nemrég adta ki a For the Love of Metal című - harcias metálra sikeredett - új lemezét, amiről kétszer is olvashattatok nálunk... Ez a Sick Mutha F**kers - Live In The USA című koncert anyag sajnos nem ennek a turnéjához kapcsolódik, hanem egy archív felvétel, amit '97-ben Twisted Forever - SMF's Live címmel már egyszer a Coallier Enterainmentent nevű saját menedzsment kiadott, csak akkor olyan kevés példányszámban jelent meg, hogy kizárólag a legnagyobb rajongók kincsestárát színesíti! Most viszont az earMUSIC-nál újra megjelenik, immáron nemzetközi terjesztéssel!

A Twisted Sister '88-ban oszlott fel elsőként, ami Snider karrierjét is megtörte, sem a rövid életű Desperado, sem a két lemezt kiadó Widowmaker nem tudott segíteni az énekesnek a továbblépésben! Így aztán elment rádióba műsort vezetni, de '95-től az ön-tribute csapatával, a Dee Snider's Sick Mother F**kers-szel is koncertezett. Ennek a Twisted Sister klasszikusokat játszó - de az énekesen kívül, az eredeti csapatból egyetlen zenészt sem foglalkoztató - formációnak állított emléket az a saját kiadású koncertanyag, amit most újra terjeszteni kezdtek!


 Saga - So Good so Far - Live at Rock of Ages (2018)

Megjelent: október 10. szerda 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Kanada első számú progresszív rock csapata, a Saga '77–ben, Oakville-ben indult, vagyis tavaly ünnepelték fennállásuk 40. évfordulóját! 8 milliónyi lemezt adtak el világszerte, miközben sajátosan AOR-t és új hullámot is kevertek a zenéjükbe. Legutóbbi - sorban a 22. - stúdió lemezük 2014-ben jelent meg Sagacity címmel, amiről kétszer is írtunk annak idején, azóta 2016-ban kiadták a sokadik németeknél - ahol nagyon népszerűek - rögzített koncertlemezüket, a Live in Hamburg-ot...

Természetesen ez az ünnepi turné és koncert nem a manapság megjelent dalaikról szólt, hanem a legnagyobb klasszikusaikról... A hangban és képben is elérhető felvétel természetesen a németeknél lett felvéve, a 2017-es Seebronn-i Rock Of Ages fesztiválon... És a régi nagy klasszikusokat olyan élettel adták elő, amire minden rajongó szívesen fog visszaemlékezni... Sajnos van ennek az anyagnak egy negatív hozadéka is, hiszen Michael Sadler még tavaly januárjában belengette a búcsúturné és nyugdíjba vonulás melletti döntésüket...


 Temple of the Dog - Temple of the Dog (1991)

Megjelent: október 09. kedd 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A grunge és alternatív rock rajongóinak a Temple of the Dog nevű projekt '91-es egyetlen stúdió lemeze egyfajta szent Grálja lett! Az 1990-'92 között - és azóta párszor részlegesen újramelegített - szupergroup Andrew Wood-nak - a Mother Love Bone énekesének - állít emléket, akinek drogtúladagolás okozta halála óriási csapás volt a Seattle-ben kibontakozó zene közegre. A gyász hozta össze Wood egykori szobatársát, a Soundgarden énekesét, Chris Cornell-t - Wood csapatának két tagjával, - Stone Gossard gitárossal és Jeff Ament basszusgitárossal, akik '90-ben beindították a Pearl Jam-et, ahonnan Mike McCready gitáros és vendégként Eddie Vedder énekes is csatlakozott hozzájuk. Matt Cameron dobos pedig a Soundgarden-ből '98-ban került át a Pearl Jam-be, épp ennek a projektnek is köszönhetően...

A billentyűsként is szereplő Rick Parashar produceri munkájával a Billboard 5. helyére ért a társaság végtelenül gyászos és szomorú albuma, ami a pár évvel későbbi Mad Season-höz hasonlóan, a grunge emblematikus kiadványává vált, olyan slágerekkel, mint a Hunger Strike, a Say Hello 2 Heaven és a Pushin Forward Back...


 Seventh Wonder - Tiara (2018)

Megjelent: október 09. kedd 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A 2000-ben, a svédországi Stockholm-ban alakult Seventh Wonder legutóbbi dallamosabb progresszív metál dalokkal telepakolt stúdió lemeze 2010-ben jelent meg The Great Escape címmel, amiről kétszer is olvashattatok nálunk.

Azóta csak egy élő anyagot adtak ki 2016-ben Welcome to Atlanta Live 2014 címmel. A hosszabb szünetnek az egyik oka, hogy énekesük, Tommy Karevik 2012-óta a Kamelot-ban is szerepel, bár ott leginkább utánoznia kell Roy Khan-t, itt viszont végre megint önmaga lehet... és újra magasabban is kiáriázhatja magát!


 High on Fire - Electric Messiah (2018)

Megjelent: október 08. hétfő 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A '98-ban, a kaliforniai Oakland-ben alakult High on Fire egy stoner-doom metál trió. Legutóbbi sorlemezüket 2015-ben adták ki Luminiferous címmel, amit most az Electric Messiah című nyolcadik teljes stúdió album követ. Producerként ismét Kurt Ballou-val dolgoztak, aki elsősorban a Converge nevű metalcore csapat gitárosaként lett ismert, de pont ettől a súlyos hozzáállásától tűnt érdekes választásnak legutóbb is...


 Monuments - Phronesis (2018)

Megjelent: október 07. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Az angliai Milton Keynes-ben - ahol a hasonló, de nyugodtabb TesseracT is -, 2007-ben alakult Monuments a 2012-es Gnosis és a 2014-es The Amanuensis után adja most ki a harmadik korongját Phronesis címmel, amin bemutatják új dobosukat, a Red Enemy-ből érkező Daniel Lang-ot. Az ókori görög phronesis jelentése belátás és megértés, amit a modernül kaotikus prog-metál és djent zenekar október 22-én nekünk is bizonyíthat...Sorstársunk
rockmuzeum.ini.hu


 Soundgarden - Superunknown (1994)

Megjelent: október 07. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Soundgarden nevű amerikai zenekar 1984-1997 között, majd 2010-től újra a Pearl Jam, a Nirvana és az Alice In Chains mellett, a legfontosabb grunge-legendák közé került. A zenekar '97-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újraindult, 2012-ben King Animal címmel lemezt is kiadott, de karrierjük végül Chris Cornell 2017-es öngyilkosságával megszakadt!

A '91-ben metálosan súlyosra váltó Badmotorfinger után a Soundgarden-nek hatalmas kihívással kellett szembenéznie. Ugyanis a zeneipar amilyen gyorsan szupersztárokat faragott a grunge bandáktól, olyan gyorsan falta is fel őket, így '94-re - Kurt Cobain halálával - a Nirvana megszűnt és az Alice In Chains-t is Layne Staley egyre inkább magával rántotta... Maradt a zeneipar számára egyre kezelhetetlenebb Pearl Jam és a Soundgarden, aki a keménykedésével mintha inkább az underground-hoz ragaszkodott volna. A zeneiparnak szüksége volt az új Nirvaná-ra, amire csak a Soundgarden volt alkalmas a hitelességével! Megkapták a Red Hot Chili Peppers miatt ismertté váló Michael Beinhorn-t producernek, akivel '93 júliusa és szeptembere között összerakták a Superunknown-t, a legfőbb művüket, amivel nem csak a grunge csúcsára másztak fel, de hirtelen az egész rockzenei cirkusz róluk kezdett szólni!


 Impellitteri - The Nature Of The Beast (2018)

Megjelent: október 06. szombat 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Az 54 éves Chris Impellitteri '87-óta szállítja a gitár-centrikus heavy lemezeket. A Los Angeles-i shredder legutóbb 2015-ben adott ki csapatával albumot Venom címmel, amiről kétszer is írtunk annak idején. Ezt az új albumot ugyanazzal a stábbal készítette, vagyis állandó társa James Amelio Pulli basszusgitáros mellett ismét Rob Rock énekes és - a thrash metál egyik legnagyobb beugrója - Jon Dette dobos szerepel az új műsorban, amit a legendás producer-hangmérnök, Mike Plotnikoff segített világra...


 Soundgarden - Louder Than Love (1989)

Megjelent: október 06. szombat 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Soundgarden nevű amerikai zenekar 1984-1997 között, majd 2010-től újra a Pearl Jam, a Nirvana és az Alice In Chains mellett, a legfontosabb grunge-legendák közé került. A zenekar '97-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újraindult, 2012-ben King Animal címmel lemezt is kiadott, de karrierjük végül Chris Cornell 2017-es öngyilkosságával megszakadt!

Két EP után, a '88-ban megjelent Ultramega OK volt a Soundgarden első teljes lemeze. A független SST Records adta ki Drew Canulette producerre bízva a munkát, aki - a csapat szerint - nem tudta mi történik Seattle-ben, így a végeredmény is szatirikusan ötletelő önkeresés lett... Viszont a Screaming Life ep Nothing to Say dala hallatán az A&M records leszerződtette őket. Ekkor a csapat a város legnagyobbjává vált, nagy reményeket fűztek hozzájuk, például azt is, hogy ők fogják a grunge-műfajt a mainstream-be juttatni. A '88-as és '89-es év fordulóján felvették a Louder Than Love albumot, amit az A&M a metál-világból érkező Terry Date producerre bízott. Az ő kezében a Louder Than Love direktebb és keményebb lett... és a Billboard listájának 108. helyével elindult - a grunge-on belül is - a Soundgarden egyszerre alternatív, depressziós és heavy legendája!


 Soundgarden - Ultramega OK (1988)

Megjelent: október 05. péntek 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A Soundgarden nevű amerikai zenekar 1984-1997 között, majd 2010-től újra a Pearl Jam, a Nirvana és az Alice In Chains mellett, a legfontosabb grunge-legendák közé került. A zenekar '97-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újraindult, 2012-ben King Animal címmel lemezt is kiadott, de karrierjük végül Chris Cornell 2017-es öngyilkosságával megszakadt!

Az 1988. október 31-én megjelent Ultramega OK volt a Soundgarden debütáló albuma. Ezt megelőzően két EP-t adtak ki, a '87-es Screaming Life-ot és a '88-as Fopp-ot a Sub Pop kiadónál, ami után leszerződtek a független SST lemezkiadóhoz, ahol megjelent ez az album. A lemezen pszichedelikus rock és hardcore-punk elemek kavarogtak, szokatlan depresszióval vegyítve, aminek az elszállt ösztönösségétől felívelt a karrierjük, turnéztak Európában és '90-ben Grammy-re is jelölték őket... De ekkor még csak keresték önmagukat, kísérleteztek a lehetőségeikkel...


 Ramage Inc. - Under the Skin (2018)

Megjelent: október 05. péntek 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A 2004-ben, a skóciai Edinburgh-ban indult Ramage Inc. modern-sötét atmoszférába és súlyos groovekba csomagolt progresszív metál csapat, drámai énekdallamokkal. A 2015-ös Earth Shaker-t követő Under the Skin már a negyedik sorlemezük, de a Devin Townsend-hez hasonlóan komplex és színpadias zenei koncepció most már tele van dinamikával is...


 Brainstorm - Midnight Ghost (2018, Dionysosrising)

Megjelent: október 04. csütörtök 12:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

A komfortzóna kellemes dolog, bár amellett, hogy biztonságot ad, paradox módon termel veszélyt is: a kreativitás nem szereti a zónahatárokat, aminek az eredmény látja kárát, mondjuk az unalom képében.

Ezzel nem azt mondom, hogy elbóbiskoltam a Brainstorm új lemezén, mert a fiúk saját, belőtt világukban képtelenek tartósan egy bizonyos színvonal alá menni, de az utóbbi három album fényében - melyek ugyanazon kreatív-vonal mentén helyezkednek el -, talán szívesebben fogadtam volna némi kockáztatási hajlandóságot, esetleg egy-egy olyan momentum megjelenését, amin képes vagyok meglepődni...


 Leader of Down - Cascade Into Chaos (2018)

Megjelent: október 04. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Végre megjelenik a Leader Of Down első és valószínűleg utolsó albuma, a Cascade Into Chaos. A zenekar 2008-óta dolgozik már a műsoron, amikor a Motörhead 1984-1995 közötti gitárosa, Michael "Würzel" Burston és Tim Atkinson basszusgitáros közösen kezdett dolgozni, amihez Steve Clarke dobos is csatlakozott, aki egykor a Fastway-ben is szerepelt.

Würzel 2011-es halála után sem álltak le a munkával, sok más mellett beszervezték a Motörhead-ből - a 2018-ban elhunyt - Fast Eddie Clarke-ot és Phil Campbell-t is... A lemez dalainak egy részét Würzel még a '80-as években írta a tervezett szólóalbumára - ilyen a People Say I'm Crazy -, de ott volt a Paradise Turned Into Dust és a Laugh at the Devil, amiket Lemmy nem sokkal a halála előtt énekelt fel... Mindez most Cascade Into Chaos címmel jelenik meg, amit akár egyfajta Motörhead emléklemeznek is felfoghatunk...


 Creye - Creye (2018)

Megjelent: október 03. szerda 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A régimódi AOR-pop-rock és hard rock egyetlen védőbástyája, az olasz Frontiers kiadó felkarolt pár friss húst, ezek egyike a svéd Creye nevű szinti-pop-rock csapat, amit 2015-ben, Malmö-ben indított a Grand Slam gitárosa, Andreas Gullstrand... Aki kedveli a retró megszólalású és hangszerelésű AOR-t a maga új hullámos áthallásaival, minimalista szintetizátoraival és romantikus énekdallamaival, annak a Creye érdekes lehet, bár persze ennek a robotikás táncrock-műfajnak a klasszikus slágereihez minőségben még nem jutottak el...


 Riverside - Wasteland (2018)

Megjelent: október 02. kedd 00:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A lengyelországi Varsó-ban, 2001–ben alakult Riverside zenekar a hetedik stúdió lemezét adja ki Wasteland címmel, mely a 2015-ös Love, Fear and the Time Machine-t követően jelenik meg. A szólóban Lunatic Soul néven is dolgozó Mariusz Duda vezette progresszív-alternatív rock-metál csapat reméljük ma már nem akar ugyanazon az úton járni, mint Steven Wilson, aki a prog-metálos Porcupine Tree-t feladva, mára egyre öncélúbban önmagába forduló dalokat akar írni...


 Ghost Ship Octavius - Delirium (2018)

Megjelent: október 01. hétfő 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A heavy-progresszív metálos Ghost Ship Octavius-t 2013-ban, Seattle-ben indította a God Forbid-ból ismert Matthew Wicklund gitáros, aki Warrel Dane szóló csapatában is megforult, illetve a Nevermore-ból ismert Van Williams dobos, aki az Ashes Of Ares projektből áthozta Adon Fanion énekest, illetve nemrég a gitáros Warrel Dane egykori csapatából átcsábította Dagna Silesia basszusgitárost is... A Delirium a formáció második lemeze a 2015-ös bemutatkozás után...


 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Alice In Chains - Rainier Fog (2018)
Az 1987-2002 között, majd 2005-től újra aktív Seattle-i grunge legenda Alice In Chains legutóbb 2013-ban adta ki a The Devil Put Dinosaurs Here című ötödik

Tovább...
U.D.O. - Steelfactory (2018)
Az Accept egykori énekese, a 66 éves Udo Dirkschneider a 2015-ös Decadent kiadása óta váratja a rajongóit, akik közül szerintem egyik sem bánta ezt a hosszabb lélegzetű kreatív szünetet, hisz

Tovább...
The Night Flight Orchestra - Sometimes the World Ain't Enough (2018)
A Night Flight Orchestra ötlete 2007-ben merült fel, amikor Björn "Speed" Strid énekes és David Andersson

Tovább...
Jankai Béla - Álom és valóság - interjú (2018)
Jankai Béla mostanában szárnyal. Produkciói szinte kivétel nélkül telt házzal működnek. Elég csak a tavalyi Tatai virágfesztivál-ra, a csepeli augusztus

Tovább...
Szabó Gábor - In Budapest Again (2018)
Egy hiánypótló kiadvány látott napvilágot nemrégiben. A világhírű magyar származású jazzgitáros, Szabó Gábor 1978-as és 1981-es tévés felvételeinek hanganyaga végre

Tovább...
Koncertek 2018. október 19. és 2018. november 04. között:

Klipmánia