Time Requiem - Optical Illusion (2006)
Dátum: 2006. április 04. kedd 00:05:00
Téma: Lemezismertetők


Kiadó: Regain Records
Honlapjuk: anderssonmusic.com
Megjelenés: 2006. április 24.
Stílus: Progressive Metal

A Time Requiem a billentyűs Richard Andersson zenekara. Sokat olvashattatok már itt az oldalon róla. Zenekarában az ex-Malmsteen énekes, Göran Edman mellett Richard régi társát Magnus Nilsson-t hallhatjuk gitározni. Progresszív metalba ágyazott neoklasszikus zene ez, remek zenekari és virtuóz zenészi megoldásokkal, de a már sikeres formulákkal.Göran Edman hatalmasat fejlődött Malmsteen óta. Remekül énekli ezeket a nótákat is, energikusan és mégis dallamosan. Természetesen a nóták Richard Andersson-ra vannak írva. Sokszínű billentyűs játéka ismerős innen-onnan már, ahogy a Magnus Nilsson is elmehetne Malmsteen 2.0-nak, hiszen futamai a mestert idézik.

De, a Malmsteen lemezekkel ellentétben ezen a lemezen csapatmunka folyik - és ettől sokkal érdekesebbé válnak a dalok. Még Richard Andersson sem viszi túlzásba, bár a megszokottnál jobban előtérben tartja hangszerét.

Hogy írjak a ritmus szekcióról is: Jörg Andrews dobos rendesen, amúgy Malmsteenosan követi a zenekart - különben tökéletesen dobolva - , ahogy Andy Rose basszer sem lépi át a képzeletbeli malmsteeni határokat. Ott vannak ahol kell, de majdnem mindig ismerős megoldásokkal dolgoznak.

Leginkább a különben teljesen kicsiszolt instrumentális őrületekben tűnik Malmsteen kópiának a dolog.

A Sin To Sin zseniális futamokkal van tele, remekül menetel a nóta. Csak: olyan, mintha Malmsteen lenne. Olyan Malmsteen ahol a mester nem cincálja szét a nótát önmaga felesleges előtérbe tolásával. Ettől aztán félig-meddig progresszív metalba is átlépnek. A The Talisman is remek Malmsteen billentyű-gitár közös szóló futamokkal van tele. Zseniális a dolog, csak nagyon hasonló.

Gépies billentyűs szólóval indul az Optical Illusion, remek nóta, ha sok változást nem is hoz. Magnus Nilsson neoklasszikus szólója indítja a keményebben lehangolt gitárokkal is felszerelt The Ashen Soul-t. Amikor menetelni kezd a dolog, akkor persze azt a zakatolást hozza, amit Malmsteen-nál már ezerszer hallottunk. De, hogy a legnagyobb pozitívumot is leírjam: legalább olyan szinvonalon vannak a dalok, mint amit a mesternél megszokhattunk!

Az Ocean Wings akusztikus balladának indul, ami aztán felpörög. A Creator In Time remek komolyzenei orgona szólóval indul. Richard Andersson mestere a hangszerének, csak valahogy Malmsteen futamait el kellene felejtenie.

Játékosabb a Miracle Man, sláger-gyanúsra sikeredett a háttér kórusok és Magnus Nilsson remekül sikerült blues-osabb - hápog rendesen -, szólójával. A záró Sphere Of Fantasy pattogósabb és végig virtuózan nyomják. A szokásos malmsteeni világot hozza...

Összefoglalva: Remek lemez, remek muzsikusok, remek dalok. Ha Malmsteen nem írt volna stílusosabbat, akkor bizony nagyon bele lehetne szeretni. Így is, de végig hallgatva, az elejétől a végéig a mester dalai jutnak az ember eszébe.

10 / 8.5


Track lista:

01. Sin To Sin
02. The Talisman
03. Optical Illusion
04. The Ashen Soul
05. Ocean Wings
06. Creator In Time
07. Miracle Man
08. Sphere Of Fantasy
09. Japan bonustrack (Despair and pain)

Közreműködő zenészek:

Richard Andersson - billentyűs hangszerek
Göran Edman - ének
Andy Rose - basszusgitár
Magnus Nilsson - gitár
Jörg Andrews - dob

Lemezeik:

Majestic "Abstract Symphony" (1999)
Majestic "Trinity Overture" (2000)
Time Requiem "Time Requiem" (2003)
Space Odyssey "Embrace the Galaxy" (2003)
Time Requiem "The Inner Circle of Reality" (2004)
Time Requiem "Unleashed in Japan" (2004)
Space Odyssey "The Astral Episode" (2005)
Richard Anderssons "The Ultimate Andersson Collection" (2005)
Time Requiem "Optical Illusion" (2006)A cikk tulajdonosa: Passzio.hu
http://passzio.hu

A cikk webcíme:
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=7968