×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant - Soundstage (2005) 

Megjelent: 2006. november 11. szombat 00:00
Szerző: bcsaba
    DVD ajánló 

Október 24-én megjelent Robert Plant első koncert DVD-je. Nem igazán értem a marketingkoncepciót, most fog kijönni a Box szet 20 rugó körül-felett, és a karácsonyi piacra még ráterhelnek egy ilyen DVD-t is. Nyilván a magamfajta diehard fanok megveszik ízibe mindkettőt, de nem ez lesz jellemző.

Mindenesetre egy kedves barátom szerint a két kiadvány független, ez a Soundstage sorozat (szőnyeg a színpadon) egy eszköztelen darabja pár extrával. Még a koncert dátumát sem tüntették fel. Tulajdonképpen ez egy profi TV show, valószínűleg fizetett hivatásos közönséggel, az első sorokban kameraképes, dekoratív hölgyeményekkel...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Szóval egy kicsit fura az egész hangulata. A Sziget rock and roll show volt, ez meg így túl jólfésült. Plant ettől függetlenül 2005-2006-ban a csúcson van újfent. Jó a program, felerészben régi Zep-számok új köntösben. Nyitásként egy, még a 94-es extravagáns verzióhoz képest is megbolondított akusztikus, ütőshangszeres központú No Quarter. Észak-Afrikai hatásokkal.

2006-ra ugyan kikopott a koncertprogramból, de 2005-ben gerincdarab volt az aktuális album, a Mighty Rearranger szerintem legnagyobb slágere, a Shine It All Around. 2005 elején meggondolatlanul azt mondtam még, hogy rossz lenne, ha Plant öregkorára a Black Doggal nyöszörögne. Rá pár napra jöttek az első hírek, hogy repertoáron van a nevezett, majd az első 2005-ös bootlegek hallgatása közben önvizsgálatot voltam kénytelen tartani, hogy beleszaladtam a hülyeségembe. Ez a Black Dog nagy királyság, és megy az öregnek, távolról sem öregesen, hanem igencsak dögösen. Ugyanez a Four Sticksre és Whole Lotta Love-ra is igaz.

A Mighty többi dala - The Enchanter és a Freedom Fries - is rendben vannak koncertverzióban is. Tudniillik marha jó zenekar ez a Strange Sensation. A zenekar világzenei irányultságú, de nyilván a rock felől közelítve, funky és jazz elemekkel. A Portishead tag Clive Deamer és John Baggott nagyban hozzájárul a hangzás modernizálásához.

2001-től repertoáron volt 2005 végéig a Hey Joe. Nekem nagyon világvége hangulata van így a dalnak, de hát valami ilyesmiről szól. Kiherélték belőle a heroikusságot, sokkal nyomasztóbb, sokkal halálközelibb. Az eredeti verziókban még remélheti a hallgató, hogy megússza Joe, itt nem. Elkapják a kutyák, és simán felkötik fekete hősünket, aki nem sokat cécózott az asszonnyal. Justin Adams a dalban gimbrin is játszik (világzene).

Vidám feldolgozással zárul a főanyag, Girl From The North Country. 1999-től játssza Plant, még a Priory of Bronnal kezdte. Ez itt a zongorabetéttel napfényesebb. Egy mandolin is előkerül. Az extrák legszebb pontja, és egyben az egész kiadvány gyöngyszeme a Morning Dew. A Babe, I’m Gonna Leave You szépsége egy jóval nyugodtabb dalban. És hozzá, mint látható, egy szépséges klip. Érthetetlen a 29 Palms klip szerepeltetése, hisz a Boxban november végén állítólag az összes klip is helyet kap. Majd a dal egy 93-as koncertverziója. Itt még mindig szép férfinak mondható Percy. És egy, az előzőnél 10 évvel korábbi dal, a Big Log koncert verze. Na ez viszont elképesztően kiábrándító, főleg az előzményekhez képest. Hogy ez mekkora mély depresszió. Nyomorult 80-as évek. Rossz zárás. Bele se nézzetek, elég a tíz-egynéhány előző track.

Tracklista:
No Quarter
Shine It All Around
Black Dog
Freedom Fries
Four Sticks
Tin Pan Valley
Gallows Pole
The Enchanter
Whole Lotta Love
Hey Joe
Girl From The North Country

extra:
Morning Dew video
29 palms video
29 palms (live on Top of the Pops)
Big Log (live on Top of the Pops)
(csak erős idegzetű toleránsoknak, vagy elvakultaknak)

led-zeppelin.uw.hu
Bálint Csaba (2006.11.06.)

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: