×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Senator a láthatáron, Som Lajos a zenéről (1986) 

Megjelent: 2006. szeptember 20. szerda 00:00
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Egy hete Győrött koncertezett a legújabb magyar rockzenekar, a Senator. Vezetője aligha szorul bemutatásra. Olyannyira nem, hogy a koncert alatt mindenki a Piramis-együttes számait követelte. Hiába, kísért még a múlt. Som Lajos a koncert után készségesen vállalkozott egy rövid interjúra.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Koloszár Tamás: A Senator együttes egyik slágere úgy szól: Álmodban jönnek a démonok. És a tiédben? Miről álmodsz, miről álmodozol mostanában?

Som Lajos:Hál’ istennek, semmiről. Bár a kérdésed bizonyára a Piramis-együttesre céloz, újjáalakul-e egykori zenekarom? Nos, a válaszom egyértelműen: nem. Ha 1986, akkor Senator együttes. Ez azonban nem zárja ki, hogy néhány nosztalgiakoncert erejéig ne állnánk újra össze, a régi Piramis-együttes tagjaiként. A tervek szerint karácsonyra könyv jelenik meg a Piramisról, s akkor tartanánk nosztalgiakoncerteket a Budapest Sportcsarnokban.

Koloszár Tamás: Akkor mondom az én rémálmaimat. Legalábbis annak tűnt a Piramis felbomlása. Egy felbomolhatatlannak hitt együttes tűnt el a könnyűzenei bandák nagy süllyesztőjében. Miért?

Som Lajos:Olyan ez, mint a házasság. Bizonyos esztendő után unalmassá válik. Csináltunk hat magyar és egy angol nyelvű lemezt. Rengeteget dolgoztunk együtt, sok volt a közös koncert. A különböző arcok idegrendszere másképpen reagált az együttlétre.

Koloszár Tamás: Ki, merre szóródott szét az egykori Piramis tagjai közül?

Som Lajos:Gallai a Bikini együttesben folytatta.A Závody a Hobo Blues Bandben keresett társaságot. Köves a Voit Ági-féle társasághoz csapódott. A Révész Sanyi Ásotthalmán, egy tanyán lakott hosszú ideig. Közben egy francia feleséget talált magának, s ingázott Párizs és Ásotthalma között.

Koloszár Tamás: S végül maradtál te, az együttes ötödik tagja. Talán a legnagyobb rémálomként börtönbe kerültél. Beszélsz erről is?

Som Lajos:Azt hiszem nagyobb hibát követnék el, ha a börtönnapjaimról hallgatnék. A közvélemény úgyis tud róla, nálunk mindenki mindenről tud. Parancsolj, mire vagy kíváncsi?

Koloszár Tamás: Mindenre. Hogyan viselted a börtönt?

Som Lajos:Kezdjük az elején. Aranycsempészés, aranyűzérkedés miatt állítottak bíróság elé. Elismerem, nem votlam ártatlan, támadási felületet adtam magam ellen. Legfeljebb az bosszant, hogy a hozzám hasonló aranycsempészek ezrével futkároznak „ártatlanul” a társadalomban. Szóval elítéltek, két év, két hónapra, de az Elnöki Tanácstól kegyelmet kaptam. Feltehetőleg az érdemeimet vehették figyelembe, hiszen jónéhány jótékonysági koncertet adtam.

Koloszár Tamás: Akkor mennyi időt töltöttél börtönben?

Som Lajos:Négy hónapot, eddig tartott a vizsgálati fogság. Z a négy hónap tényleg rémálomnak tűnt. Bár viszonylag jól viseltem. Az az elvem ugyanis, hogy mindig a jövőbe kell nézni, a múlton és a jelenen nem lehet rágódni. Persze, senkinek sem kívánom ezt a négy hónapot, hiszen ebből három hónap úgy telt el, hogy se TV, se rádió, se levél. Az utolsó hónapot a Markó utcában töltöttem le, ott már volt börtönrádió, szilveszteri műsorral. Na látod, az egy borzalmas este volt. Négy altatót vettem be, végigaludtam az éjszakát. Éreztem, akkor aludnom kellett, másképpen nehéz lett volna elviselni.

Koloszár Tamás: Mihez kezdtél a szabadulás után?

Som Lajos:Zenélni akartam. De rájöttem, hogy a barátaim egy része nem is volt a barátom. Sokan azt szerették volna, hogy legalább öt évet üljek.

Koloszár Tamás: Aztán megalakítottad a Senatort. Sokan hiányoltak benneteket a karácsonyi nagy buliról.

Som Lajos:A Presser Gábor-féle rock-maffia kikosarazott bennünket, nem engedték a részvételt. De nem ez bánt a legjobban, hanem a Révész Sanyi etikátlansága. Azon a koncerten elénekelte az egyik dalomat, amit a Piramissal játszottunk annak idején. Én sem játszom Piramis dalt a Senatorral, holott már két lépéssel előbbre járnánk. Nem, mert Piramis dalt csak a Piramis játszhat.

Koloszár Tamás: Hogyan tovább a Senatorral?

Som Lajos:Érdekcsoportok egymásba fonódva irányítják a hazai könnyűzenei életet. Én nem vagyok hajlandó részt venni ebben a marakodásban. A külföldi kapcsolataim révén Ausztriába, Finnországba, Dániába, Franciaországba és az NSZK-ba bármikor kapunk meghívót.

Koloszár Tamás: Vigyázz magadra külföldön...

Som Lajos:Tudom mire gondolsz. A tanulópénzt megfizettem, az a négy hónap pedig rémálmomban sem térjen vissza...

Koloszár Tamás
1986 februárja
A cikk a Kisalföld, 1986. február 11-es számában jelent meg.

Az 1986-os év Piramis történéseit nyomon követő cikksorozatunk előző darabja, a Révész Rádióinterjú itt található!

Kapcsolódó link: www.piramis.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Senato!

kép

Elhunyt Som Lajos (1947-2017)

2017-10-30 16:06:45

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia