Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326448
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Senator a láthatáron, Som Lajos a zenéről (1986)

Interjúk

Egy hete Győrött koncertezett a legújabb magyar rockzenekar, a Senator. Vezetője aligha szorul bemutatásra. Olyannyira nem, hogy a koncert alatt mindenki a Piramis-együttes számait követelte. Hiába, kísért még a múlt. Som Lajos a koncert után készségesen vállalkozott egy rövid interjúra.
Koloszár Tamás: A Senator együttes egyik slágere úgy szól: Álmodban jönnek a démonok. És a tiédben? Miről álmodsz, miről álmodozol mostanában?

Som Lajos:Hál’ istennek, semmiről. Bár a kérdésed bizonyára a Piramis-együttesre céloz, újjáalakul-e egykori zenekarom? Nos, a válaszom egyértelműen: nem. Ha 1986, akkor Senator együttes. Ez azonban nem zárja ki, hogy néhány nosztalgiakoncert erejéig ne állnánk újra össze, a régi Piramis-együttes tagjaiként. A tervek szerint karácsonyra könyv jelenik meg a Piramisról, s akkor tartanánk nosztalgiakoncerteket a Budapest Sportcsarnokban.

Koloszár Tamás: Akkor mondom az én rémálmaimat. Legalábbis annak tűnt a Piramis felbomlása. Egy felbomolhatatlannak hitt együttes tűnt el a könnyűzenei bandák nagy süllyesztőjében. Miért?

Som Lajos:Olyan ez, mint a házasság. Bizonyos esztendő után unalmassá válik. Csináltunk hat magyar és egy angol nyelvű lemezt. Rengeteget dolgoztunk együtt, sok volt a közös koncert. A különböző arcok idegrendszere másképpen reagált az együttlétre.

Koloszár Tamás: Ki, merre szóródott szét az egykori Piramis tagjai közül?

Som Lajos:Gallai a Bikini együttesben folytatta.A Závody a Hobo Blues Bandben keresett társaságot. Köves a Voit Ági-féle társasághoz csapódott. A Révész Sanyi Ásotthalmán, egy tanyán lakott hosszú ideig. Közben egy francia feleséget talált magának, s ingázott Párizs és Ásotthalma között.

Koloszár Tamás: S végül maradtál te, az együttes ötödik tagja. Talán a legnagyobb rémálomként börtönbe kerültél. Beszélsz erről is?

Som Lajos:Azt hiszem nagyobb hibát követnék el, ha a börtönnapjaimról hallgatnék. A közvélemény úgyis tud róla, nálunk mindenki mindenről tud. Parancsolj, mire vagy kíváncsi?

Koloszár Tamás: Mindenre. Hogyan viselted a börtönt?

Som Lajos:Kezdjük az elején. Aranycsempészés, aranyűzérkedés miatt állítottak bíróság elé. Elismerem, nem votlam ártatlan, támadási felületet adtam magam ellen. Legfeljebb az bosszant, hogy a hozzám hasonló aranycsempészek ezrével futkároznak „ártatlanul” a társadalomban. Szóval elítéltek, két év, két hónapra, de az Elnöki Tanácstól kegyelmet kaptam. Feltehetőleg az érdemeimet vehették figyelembe, hiszen jónéhány jótékonysági koncertet adtam.

Koloszár Tamás: Akkor mennyi időt töltöttél börtönben?

Som Lajos:Négy hónapot, eddig tartott a vizsgálati fogság. Z a négy hónap tényleg rémálomnak tűnt. Bár viszonylag jól viseltem. Az az elvem ugyanis, hogy mindig a jövőbe kell nézni, a múlton és a jelenen nem lehet rágódni. Persze, senkinek sem kívánom ezt a négy hónapot, hiszen ebből három hónap úgy telt el, hogy se TV, se rádió, se levél. Az utolsó hónapot a Markó utcában töltöttem le, ott már volt börtönrádió, szilveszteri műsorral. Na látod, az egy borzalmas este volt. Négy altatót vettem be, végigaludtam az éjszakát. Éreztem, akkor aludnom kellett, másképpen nehéz lett volna elviselni.

Koloszár Tamás: Mihez kezdtél a szabadulás után?

Som Lajos:Zenélni akartam. De rájöttem, hogy a barátaim egy része nem is volt a barátom. Sokan azt szerették volna, hogy legalább öt évet üljek.

Koloszár Tamás: Aztán megalakítottad a Senatort. Sokan hiányoltak benneteket a karácsonyi nagy buliról.

Som Lajos:A Presser Gábor-féle rock-maffia kikosarazott bennünket, nem engedték a részvételt. De nem ez bánt a legjobban, hanem a Révész Sanyi etikátlansága. Azon a koncerten elénekelte az egyik dalomat, amit a Piramissal játszottunk annak idején. Én sem játszom Piramis dalt a Senatorral, holott már két lépéssel előbbre járnánk. Nem, mert Piramis dalt csak a Piramis játszhat.

Koloszár Tamás: Hogyan tovább a Senatorral?

Som Lajos:Érdekcsoportok egymásba fonódva irányítják a hazai könnyűzenei életet. Én nem vagyok hajlandó részt venni ebben a marakodásban. A külföldi kapcsolataim révén Ausztriába, Finnországba, Dániába, Franciaországba és az NSZK-ba bármikor kapunk meghívót.

Koloszár Tamás: Vigyázz magadra külföldön...

Som Lajos:Tudom mire gondolsz. A tanulópénzt megfizettem, az a négy hónap pedig rémálmomban sem térjen vissza...

Koloszár Tamás
1986 februárja
A cikk a Kisalföld, 1986. február 11-es számában jelent meg.

Az 1986-os év Piramis történéseit nyomon követő cikksorozatunk előző darabja, a Révész Rádióinterjú itt található!

Kapcsolódó link: www.piramis.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.48 Seconds