×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Depths of Desecration interjú 

Megjelent: 2006. szeptember 17. vasárnap 12:00
Szerző: ZuZuP
    Interjúk 
- Szervusz Gábor! Elég fiatalok vagytok, gondolom nincs túl nagy zenei múltatok.

- Ki mondta, hogy nem? :) Azért akad egy kis múltunk is...

- Esetleg zenéltetek valahol már a banda előtt? Mesélj!

- Viktor 13 éve klasszikus gitározik, ez az első normális bandája. Balázs előtte egy helyi bandában, az Increase-ben játszott, bőgőről váltott gitárra. Tominak ez az első színpadképes bandája, ő ezen kívül a Soulgrinders nevű grindcore-bandában gitározik. Dénes, a bőgősünk, ezelőtt többek között a Bástyában játszott. Én pedig megfordultam a Hűség, a Crime, illetve a Sakál nevű bandákban. Rövid ideig doboltam a Scaffoldban, de hamar kiszálltam, énekeltem a Silent Stormban, illetve egy Gungnir albumot készítettünk egy régi barátommal. Elég intenzív volt! Majdnem mindegyikünk maga tanult zenélni, kivéve Viktort, de mi is megfordultunk szolfézson, illetve én modern zenét is tanultam.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Mit jelent a nevetek?

- A megszentségtelenítés mélységei.

- Hogyan kerültetek össze? Hogyan letettek egy csapat?

- A Scaffoldban és a Silent Stormban voltam mikor felhívtak a srácok, de csak másodjára fogadtam el meghívást. Előtte hárman voltak, Viktor, Balázs, illetve Ábel, aki énekelt és bőgőzött, ő már nincs velünk. Az első felállás így jött össze tavaly decemberben, és elkezdtük a próbákat, ami azt jelenti, hogy leginkább feldolgozásokat tanultunk. Eljöttem a másik két bandából, és elkezdtük ezt komolyan venni.

- Készültök valami zenei anyagra? Demo mikorra várható?

- Természetesen. Miután kivált a régi bőgős-énekesünk, sokkal gyorsabban ment a dalírás, úgyhogy most már egy demonyi anyagunk összegyűlt. Egyelőre viszont szeretnénk koncertezni minél többet, hogy legyen valamilyen szintű közönség, aki ismer minket, és be is fogja szerezni a CD-t. Mostanában akarunk pár számot rögzíteni promóciós céllal, de a teljes anyag valószínűleg csak jövőre jelenik meg 8-9 dallal, köztük egy bonus számmal. Konkrét időpont még nincs kitűzve a megjelenésre.

- Hol fogjátok elkészíteni?

- A promot valószínűleg egy budapesti stúdióban, és inkább lesz házi felvétel jellege. A teljes anyag már komolyabb, két terv is van: vagy leköltözünk egy kisidőre Pécsre, és ott vesszük fel egy hangmérnök barátomnál, vagy a környéken keresünk valami komolyabb stúdiót.

- Más helyben nem gondolkodtatok? Milyen előrelépést vártok tőle?

- Természetesen szóba kerülhet más hely is a demó elkészítéséhez, de ennyire előre nem gondolkodunk, mindig igyekszünk a közeljövőre, a megvalósíthatóra koncentrálni. Nem az anyagi része, ami főképp dominál a felvételnél - bár valljuk be, az is számít -, inkább az a célunk, hogy egy minőségi hangzással bíró anyagot tegyünk le az asztalra, kerül, amibe kerül. Elég összetett a zenénk ahhoz, hogy nagyon oda kelljen figyelni a hangzásunkra.

- Hogyan határoznád meg a stílust?

- Leginkább a melodikus thrash/death metal illik rá, de nem szeretünk „skatulyázni”. Vannak nálunk ugyanúgy középtempós zúzós részek, mint HC-s tekerések, vagy nagy ívű dallamok, úgyhogy jobb meghatározással nem tudunk élni

- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

- Minél több koncertet tervezünk a közeljövőben. Erre való törekvések bőven vannak, folyamatosan szervezzük a bulikat, kapcsolatban vagyunk sok zenekarral, illetve úgy néz ki, a Tatabányai Zenészegylet tehetséggondozójába is bekerülünk, ami még jobb lehetőségeket biztosít számunkra, hogy a zenénk eljusson azokhoz, akiket megérint.

- Milyen kapcsolatban álltok a koncertszervezőkkel?

- Magunk intézzük a bulikat, illetve haver zenekarok szoktak hívni minket fellépésekre, ilyen lesz a mai is. Koncertszervezőket nem igazán ismerünk, akit meg igen, az többségében el van szállva, és a legkisebb indíttatása sincs arra, hogy egy országosan nem ismert bandának segítsen. Ez a személyes véleményem, a többiek nevében nem tudok nyilatkozni Eddigi bulik saját zsebre mentek, viszont lesz néhány bulink Októberben, ahol teljesen hivatalosan, számla ellenében fizet ki miket a kedves tulajdonos, így nincs probléma. Ha meg mi szervezzük a bulit, akkor legföljebb mi bukunk, de kifizetjük a vendégeket, szerencsére ugyanez igaz fordítva is.

- Nem ismertek egyetlen szervezőt sem, aki valóban korrektül lezsírozza a bulijaitokat?

- Nem is igazán kerestünk. Az igazság az, hogy az anyagi részével annyira nem vagyunk eleresztve, hogy a buli kimenetelétől függetlenül tudjunk fizetni egy harmadik személyt, mivel a többiek ugye tanulnak még. Így hát marad a magánszervezés.

- Milyenek a koncertezési lehetőségeitek? Elfogadható?

- Nem tudunk annyit játszani, amennyit szeretnénk - sajnos. Általában vagy a haverok segítenek, vagy kilincselünk, hol is lehetne játszani, illetve meghívnak minket haver zenekarok, átlagban így is havi 2-3 buli várható a közeljövőben.

- Mi a véleményed a jelenlegi zenei életről kishazánkban?

- Nagyon sok jó zenekar mozog az undergroundban, ennek ellenére nagyon rossznak gondolom a helyzetet. Az OK, hogy egy csomó helyen nehéz leszervezni a dolgokat, és az ismertebb bandák helyett kevesen nézik meg az új zenekarokat. A legtöbb banda sokat tud siránkozni, hogy mennyire nem megy a szekér, és ócsárolják azokat, akiknek igen. Ennek ellenére, mikor nyilvánosan meghirdettem, hogy lehet zenélni normális helyen, normális közönségnek normális cuccokkal, és még a költségeket is állják, 1 jelentkező zenekar volt két hónap alatt. Mi meg inkább a sírás helyett igyekszünk minél többet megtenni annak érdekében, hogy előrébb jussunk, ugyanis akik most a magyar metal élbolyát alkotják, ugyanúgy vért pisáltak, mire idáig eljutottak.

- Olvastam egy érdekes gondolatot egy lapban a kezdő zenekarokról. Te hogyan vélekedsz arról, hogy nagyon sok kezdő banda van, és sokuk csak a "helyet" foglalja a többiek elől?

- Nem hiszem, hogy jogos ez a feltételezés. Ha valaki nem ismeri fel, hogy tehetségtelen, az az ő baja. Ha viszont azzal, amit tesz, örömet okoz a közönségnek, sok szerencsét hozzá! A legtöbb banda, amelyik elkezdi, előbb-utóbb eljut oda, hogy megvan a maga felvevő közege, én pedig maximálisan tisztelek akármilyen stílusú bandát, akik saját magukat próbálják megvalósítani a zenében, és igyekeznek értő fülekre találni. Ugyanúgy nem nevetem ki azt, aki kétakkordos gitártudással 14 évesen próbál valami világmegváltó dolgot összehozni. Persze egészséges értékítélet kell, de mindenki elkezdte valahogy...- Kiket tartasz itt Magyarországon az élbolyban lévőknek?

- Ha a magyar csapatokat nézem, a Christian Epidemic többek közt példaértékű. Évek óta hoznak egy nemzetközi színvonalat, és akkor sem álltak le, mikor pl. kirabolták a próbatermüket. De ugyanúgy mondhatnám az Agregatort vagy a Sear Blisst, akik sokat tettek azért, hogy eljussanak oda, ahol most vannak.

- Külföldi favoritjaitok?

- Majdnem az egész banda szereti például az In Flamest, de mondhatnám a Death-et, Slayert, Iron Maident, viszont elég különböző az ízlésünk. Viktor nagyon szereti a jó thrash zenéket, Dénes a heavy metalt, Balázs a metalcore dolgokat, Tomi a death metalt, én pedig a Göteborgi dolgokra vagyok rágyógyulva. A zenénk is így áll össze, sokféle hatást hozunk mindannyian, ezeket olvasztjuk egybe.

- Mit üzennél a Passzio olvasóinak?

- Remélem, mielőbb találkozunk valamelyik bulinkon, mindenkit várunk egy hatalmas zúzásra a közönség soraiban!

- Köszönöm Gábor!

- Én köszönöm drága!

Tagok:
Pintér Tamás- ének
Odler Balázs- gitár
Nedermann Dénes – basszusgitár
Pap Viktor – gitár
Horváth Gábor – dob

dodband.uw.hu

Zuzu P.
rovat lapozó


Még, még, még...ZuZuP írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Tóth Bagi Csaba - Sok munkával előre - interjú (2018)
A honi zenei élet egyik legszimpatikusabb tagja, aki büszke vajdasági magyarságára, szinte mindig járja a világot, egy valódi világsztár

Tovább...
Alapi István - az új albumon Borlai Gergő dobol (2018)
Előkerült a fiók mélyéről a két éves anyag: Alapi István új gitárlemezét Borlai Gergő dobolja fel! - Szilágyi Norbert írása –

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia