×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda - 1987. VI. 5. Petőfi Csarnok 

Megjelent: 2006. augusztus 21. hétfő 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Az 1986. vége és 1987. a stabilitást hozta meg az Edda számára. Ekkor úgy tűnt, hogy állandósult a zenekar tagsága, addigra kiadtak egy koncert (5.) és egy stúdió (6.) lemezt és rengeteget koncerteztek. Az Edda Művek akkor és azóta is megkülönbözetett figyelmet szentelt és szentel a Petőfi Csarnokban tartott koncerteknek. Ugyanolyan fontos helyszín lett, mint a nyolcvanas évek elején a Budai Ifjúsági Park. - Horcsin Attila írása

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A zenekar tagsága az 1985-ös újrakezdés után két poszton volt sokáig bizonytalan: eleinte a gitárosok jöttek-mentek. Mikor Csillag Endrével megoldódott a probléma, 1985. nyarán Fortuna László Tüsi a betegsége miatt vált ki. A helyére érkező zenészek pár hónapot voltak a zenekarban. A 6. lemez felvételekor éppen nem volt dobosuk és Pap Tamás segítette ki őket. Majd érkezett Donászy Tibor és kialakult az újrakezdés utáni első igazán „ütős” Edda Művek:
- Gömöri Zsolt – billentyűsök,
- Csillag Endre – gitár,
- Mirkovics Gábor – basszusgitár,
- Donászy Tibor – dob.
És persze a főnök Pataky Attila. Noha már két lemezen túl volt az új Edda, de mégis ez a felállás alakította ki igazából azt a hangzást, amely azóta is jellemző a zenekarra, az azóta bekövetkezett tagcserék ellenére is.

A műsor az újjáalakulást követő két évben teljesen átalakult. 1985-ben még domináltak a régi időkből származó dalok, de 1987-re akár már az új dalokból is egy teljes koncert összeállítható lett volna. Persze előkerült néhány régi dal: az Álmodtam egy világot, a Hűtlen, az elmaradhatatlan Kölyköd voltam. Ami igazi meglepetést okozott: ráadásként eljátszották még az Egek felét teljes, gitárszólós változatban. Bevallom általában a régi dalokat jobban szeretem a régi felvételeken Slamoval hallgatni. Ez az egyik ritka kivétel: nekem Csuka játékával jobban tetszik. Csuka a játékával tényleg rászolgált az ŐRÜLT jelzőre. Igazi érdekesség hogy, az Edda Művek legjobb tudomásom szerint első instrumentális dala is – az Ígéret földje – is szerepelt a repertoáron. Lemezen nem jelent meg és a repertoárból is kikerült.

Nagyon érdekesen alakult ennek a felállásnak a sorsa: noha ez egy nagyon jó csapat volt, együtt mégsem készítettek nagylemezt, mindössze egy kislemezt a 7. lemez előzeteseként. De mire a 1988-ban a teljes album felvételére sor került Csukát és Zserbót már felváltotta Alapi Steve és Pethő Gábor. Nagyszerű, hogy erről a felállásról is maradt fenn teljes felvétel.

A koncert leírása:

konf (Felvinczy Attila): „ Hölgyeim és Uraim! Először egy meghívás, ami június 26-ára szól a Petőfi Csarnok részéről: a Pretty Maid nevű angol heavy metal zenekar játszik és mindenkit szeretettel várnak. Másodszor: 5 csodálatos fiatalember van ezen a poszteren. A buli végén a posztert meg lehet vásárolni tőlem balra és a zenekar természetesen dedikálja. Most pedig következzék Magyarország legjobb zenekara: az EDDA MŰVEK”
Gyere őrült
konf: „Húúúúú!”
Veled vagyok
(vágás)
Álmodtam egy világot – Emlékezni (utolsó versszak, refrén)
Konf: „Hölgyeim és Uraim! Fiúk lányok! A helyzetnek megfelelő komolyságot kérnék. Liszt úr emlékére egy dal EDDA módra!”
Lisztománia
Ma még együtt
A kör
(vágás)
Így akarom - dobszóló
(vágás)
Éjjel érkezem
konf: „Amit az elején szoktam, az ide a közepére szántam, hiszen úgy gondoltam nekünk már nem kell sokat dumálni, játszani kell, ez a lényeg. Jó estét, jó arcok, jó estét mindenkinek! Hej! Sej ! Sej ! Oh yeah ! Ez gyönyörű ! Semmi nem történt, én nem változtam semmit, ugyanolyan szép és tehetséges vagyok, mint voltam! A többiek még tőlem is szebbek egy kicsit. Egy nóta, bebizonyítják mit tudnak százon. Egy dal, az ígéret földje, hölgyeim és uraim meghívás mindenkinek! Edda módra!”
Találkozás az ígéret földjén
A hűtlen
Megfulladok
(vágás)
Velem kiáltsatok
Éhes asszony
Ünnep
refrén zenekar nélkül, közönséggel
lekonf: „Szevasztok!”
közönség: „Vissza ! Vissza ! ...”
konf: „Gyönyörű szép Eddásaim! Mindent köszönök Nektek! A jó isten segítsen meg mindenkit, velünk együtt! Hát akkor csapjunk bele!„
Kölyköd voltam
lekonf: „ És búcsúzik Tőletek 5 arc, 5 ember, mindegyik LEG a maga nemében a maga őrültségében! Ebben a pillanatban szerintem az ország legjobb és legőrültebb gitárosa Csillag Endre Őrült-Csuka Edda! Hej! A legnagyobb franc a basszusgitárosok között: Mirkovics Gábor Zserbó! A legszentebb ember: Gömöri Zsolt Göme ! Hej! A legkeményebb, eddig én voltam most a második helyre szorultam vissza, Donászy Tibor Tibcsi! És egy ember búcsúzik, akinek a neve örökre összeforrt az Edda névvel: én nagyon szeretlek Titeket! Szevasztok! Búcsúzik Tőletek Pataky Attila!
Isten Veletek Eddásaim!”
(vágás)
Egek felé kiáltottam
lekonf: „Szevasztok!”

írta: Horcsin Attila
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 55 - 1985 október - Bilincs kattan!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia