rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Anubis Gate - Covered In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88384428
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Wendigo - Let it out (2006)

Lemezismertetők

Talán nem kell sokat bíbelődnöm a Wendigo bemutatásával. Azok kedvéért, akik az utóbbi néhány évet kómában töltötték, csak annyit, hogy a Da Capo hangszereseiből és a Stonehenge énekeséből verbuválódott bandáról van szó. Ugyan mindenki a progresszív zenék irányából érkezett, mégis metalként igyekeznek a köztudatba bekerülni. Nos igaz is a(z ön) meghatározás, de azért kitörölhetetlenül ott van a zenében az, amit előtte csináltak.
Annak idején, amikor BZ kilépett a Stonehenge-ből, azért fogtam a fejem, hogy mi lesz. Aztán teltek múltak a dolgos hétköznapok, mígnem megjelent a Wendigo bemutatkozása a Disconnected EP. Nem volt rossz, sőt, csak épp nem nyűgözött le, így aztán volt bennem némi szkepticizmus. Arra gondoltam, hogy ennél nekem valamivel több kell. Így teljesüljön minden kívánságom.

Az EP dalai mind megtalálhatók a lemezen és a helyükre is kerültek, ami azt jelenti, hogy a többi dal között más érzés végighallgatni őket.

A produkció egyik nagy erőssége BZ. Nekem alapvetően problémáim vannak a magyar rockénekesekkel, merthogy nem nagyon vannak, legalábbis olyanok, akik nem csak úgy odaállnak a mikrofon elé, oszt lesz, ami lesz. Nos BZ ezerféle módon énekel ezen az albumon. Először is a Stonehenge korong után itt hallva azt kell mondjam, hogy kialakult egyfajta dallamvilága, ami ezek után nyilván meg fog jelenni bármely produkcióban, amiben részt vesz. Remek vokálokat pakol a nótákra, jó dallamérzékkel, és, ami meg aztán végképp nem jellemző a honi mezőnyre, és főleg nem az ennyire kemény zenék esetében, hogy kórusok szólnak a refrénekben. Ehhez jönnek a régebben nem használt fűszerek, mint pl. az, hogy néha elmegy egészen a hörgésig. A nyitó Broken-ben engem minduntalan Dave Mustain-re emlékeztet, a Butterfly erőteljes lírájában végig tisztán énekel, a Rain maker-ben sebesen kántál (mintha Mustaine „énekelne” egy Rob Zombie számot), szóval úgy néz ki, sok mindenre alkalmas a torka, de jellemzően a refrének mindig kidallamosodnak.

De ne feledkezzünk meg a hangszeres szekcióról sem, akik nélkül nem jött volna létre ez a produkció, és akiket nemkülönben dicséret illet. Végig ötletesen játszanak. Az alap mindenhol valami szaggatott riffelés, de ezt aztán annyira kiszínezik, hogy nem válik monotonná. Itt-ott egy érdekes disszonancia, egy kis spanyolos stílus a Sangre de dios-ban, ahol BZ még spanyolul is énekel, sőt a Prophets of emtyness-ben funkolnak is egy kicsit. A gitárok klasszul összedolgoznak, én meg szeretem ha nem csupán azért van két gitáros egy zenekarban, mert úgy szokás. Ha elképzelem ezt a lemezt úgy, hogy egy külföldi stúdióban készült volna, egy olyan producerrel, akiről a srácok sajnos csak álmodhatnak, akkor igazán nagyot szakítana.Egyedül a Two as one-nal nem bírtam maradéktalanul megbarátkozni, de szerencsére a lemez végére került. Nekem ez a dal valahogy vontatott, és feleslegesnek érzem, azzal együtt, hogy a zárásnak tényleg elmegy, és vannak benne tetsző részek is.

Szaggatott riffek, dallamos refrének, érdekes prog megoldások, ez a Wendigo. Az utóbbi idők legjobb hazai produkciója. A pontozás egyetemes, így nem a magyar mércéhez mértem, hanem úgy általában a külföldi produkciókkal összevetve.
Javaslom a beszerzést.

10/9

Tracklista:
1 Broken
2 Thousand voices
3 Let it out
4 Butterfly
5 Prophets of emtyness
6 Ricochet
7 Sangre de dios
8 Rain maker
9 Disconnected
10 Two as one

Zenészek:
Bátky-Valentin Zoltán (BZ) - ének, vokál
Kozó Tamás (Kozi) - gitár
Takács József (Jozzy) - gitár
Csörnyi Róbert (Rob) - basszusgitár
Varjú Attila (Crow) - dobok

Lemezek:
Let it out (2006)
Reconnected EP (2006)

további info:
www.wendigo.hu
www.wendigonet.com
myspace.com/wendigohu
képek:
www.faffyfoto.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: Deepfreeze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds