×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hobo Blues Band - 1981. VIII. 22. Hajógyári Sziget 

Megjelent: 2006. július 10. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

1980. augusztus 23-án a magyar rocktörténelem szerintem legfontosabb koncertjén a Fekete Bárányok Fesztiválon lezárult egy korszak. Furcsa, hogy a műfaj legnagyobb erődemonstrációja egyben Hattyúdal is volt. Vége lett a magyar klasszikus rock 78-80 közti aranykorának. Az újhullám és a 80-as évek lassan elsorvasztották a 70-es évek végének lendületét. Születtek értékes dolgok, de már csak elszórtan.A monstre rendezvénnyel a '80-as nagy sikert akarták megismételni, ezúttal nagyobb állami szerepvállalással. A '80-as is Kisz védnökség alatt ment, de '81-re megalakult a Zenészszakszervezet (Tatán márciusban botrányokkal), annak első nagyrendezvénye volt ez a megakoncert. Sokkal több előadóval, rövidebb koncertekkel, az átállások miatt sok üresjárattal. Minden zenekarra jutott kb háromnegyed óra. TV felvétel is készült. Intézményesült az egész, nem is volt ennek már semmi mozgósító ereje, bár állítólag ezen is sokan voltak, de ez igazából egy elfeledett rendezvény. Bootleg is ez az első, ami előkerült a sok fellépőről. (Bergendy, Edda, KKP, Skorpió, KFT, Korál, Mini, Saturnus, V'Moto-rock, East, P. Mobil, P. Box) A koncert csak azért fontos és sajnos rocktörténeti, mert ez adta a kegyelemdöfést a kivéreztetett Beatricének, akit ezen a napon nem engedtek fellépni, és Feró ezután bejelentette a megszűnést. A tagok csak nézőként őgyelegtek a koncerteken.

Hobóék játszák tisztelgésképpen a Fekete bárány bluest, utalva a Beatrice eltiltására is. A HBB Kopaszkutya korszakának legmelegebb nyara ez, a zeneanyagot a konfokból kiderül, hogy már felvették, de nem fog megjelenni, így mindenki koncertverzióban felveheti. Szóval érdekesség, hogy kimondott engedély hangzik el a bootlegkészítésre.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1981. VIII. 22.
Hajógyári Sziget

Összjátékidő:

Hobó: "Ó jeje. Ó je. Mindenkit szeretettel köszöntünk. (közönségből: "Boldog névnapot!") Nagyon köszönjük, hogy megvártatok bennünket. És bár mi nem őszinte kőkemény. Je, köszönjük szépen. Minden Lászlónak akkor viszont. Ha tudunk még a kontrollon nyomni, nyomjunk. Köszönjük, hogy megvártatok bennünket, igen. És, és, mi nem rockzenét játszunk, hanem bluest. Reméljük megfelel. Tavaly volt egy sokkal rosszabbul sikerült rendezésű, rossz hangosítású buli, a Fekete Bárány Fesztivál. Az innen már eltávozott P. Mobil és a ide nem jöhetett Beatricét üdvözöljük a Fekete bárány blues, je!"
Fekete bárány blues
H: "Köszönjük szépen. (2x)"
H: "(elindul) A tavalyi esztendőben...novemberben Magyarországon járt Allen Ginsberg amerikai költő. Az ő versét játszuk most. Leples bitang."
Leples bitang
H: "Allen Ginsberg. Köszönjük szépen. A tavalyi évben készítettük el a Kopaszkutya című filmet. Amiből természetesen tovább reprezentálva a Magyar Hanglemezgyárral lévő jó kapcsolatot, nem lesz lemez. Úgyhogy a dalokat, bár a filmben fogják a moziban játszani, a dalokat csak majd koncertverzióban vehetitek föl. Bár a lemez felvételei a Filmgyártó Vállalat stúdiójába elkészültek. Erről a...soha meg nem jelenő lemezről játszunk el egy dalt...Deák Bill Gyulával. Bennünket úgy tanítotak, miénk az ország, miénk a ház. Miénk az utca, miénk a gáz."
Enyém, tiéd, miénk
H: "Hú! Je. Je. messze még a hajnal. 3 óra 20."
3:20-as blues
Bill: "Nagyon köszönjük. Igazán nagyon kedvesek vagytok. A nagy izgalomban lefogytam vagy 3, 20-at. Eljátszunk egy szomorú vénséges vén balladát a Kopaszkutya című filmből. Tetovált lány."
Tetovált lány
B: "(elindul) Kőbányán születtem, ott is nőttem fel!"
Kőbánya blues
B: "(elindul) Erős dohányos lányok dala. Hosszú lábú asszony!"
Hosszú lábú asszony
B: "Nagyon köszönjük, kösz."
H: "Deák Bill Gyula. Budapesten már nagyon sok aluljáró van. És a szocialista fejlődés a következő 5 éves tervben újabb aluljárók építését irányozta elő. Így várhatóan...az aluljárók fontos szerepet fognak játszani közlekedésünkben. Ez a dal, amit most játszunk egy olyan lányról szól, akit az aluljáróban lehetne találni. Ha lenne ilyen. Eredetileg a dal címe az lenne: Aszódi lány, de mivel tudjuk, hogy Aszódon nincsenek lányok, így a történet nem lenne igaz."
Belladonna
H: "Szomorú dalt játszunk. Halottak sora, a rockzene halottainak sora már lassan végtelen hosszú. 10 évvel ezelőtt, 10 év évvel ezelőtt hunyt el a Doors együttes énekese, Jim Morrison. Az ő emlékére játszuk a dalt, Vándor az úton."
Vándor az úton
H: "Héj. Köszönjük szépen. (2x)"
Haláltánc ballada
H: "Mond meg mi vagyok én. (elindul) Blues."
Ki vagyok én?
H: "Köszönjük szépen."
Tiszta szívvel
KEHB II.
H: "Köszönjük szépen. (2x) Befejezésül jöjjön a dal, miről mindenki tud. Mindenki álomgyára stb."
Johnny B. Goode
közönség: "Vissza!"
H: "Köszönjük szépen. Sohasem tudtam rockandrollozni én. stb."
Operett
közönség: "Vissza!"
H: "Köszönjük szépen, viszlát holnap Tatabányán, vagy kedden a Budai Ifjúsági Parkban. Kedden egy nagy, hosszú koncert a Budai Ifjúsági parkban. Béke veletek."

Fekete bárány blues
Leples bitang
Enyém, tiéd, miénk
3:20-as blues
Tetovált lány
Kőbánya blues
Hosszú lábú asszony
Belladonna
Vándor az úton
Haláltánc ballada
Ki vagyok én?
Tiszta szívvel
KEHB II.
Operett

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Bergendy - kislemezek 51.
A következő kislemezen két olyan dalt hallhatunk, melyeknek kizárólagos szerzője Demjén

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia