×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Joan Jett and The Blackhearts - Sinner 

Megjelent: 2006. július 03. hétfő 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Joan Jett punk-rock istennő! Az istennő Joan Marie Larkin néven született 1960. szeptember 22-én Philadelphia-ban. Tizen évesként kezdett zenélni, megalapítva a zeneileg máig legjobbnak tartott Runaways nevű lánybandát a gitáros Lita Ford-dal, Cherie Currie énekesnővel, Jackie Fox basszusdomina és Sandy West dobdominával. Joan a zenekarban ritmusgitározott, később, Cherie Currie távozása után énekelt is. Mondhatni ő vitte tovább szóló karrierjébe is a post-punk-hard-rock muzsikát. Szólóban, Lita Fordhoz hasonlóan a nyolcvanas évek elején mutatkozott be. Ismertsége és legnagyobb, #1 sikere egy The Arrows dal feldolgozásához kapcsolható, hiszen az "I Love Rock 'N Roll" című dalt mindenki manapság az ő nevéhez köti (pedig nem is az övé a dal).

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

De, Joan Jett pályafutása során sok feldolgozás dalt vitt sikerre. Mondhatni ezek a dalok szokták igazán sikerre vinni a lemezeit. Feldogozta már Tommy James "Crimson and Clover" és Gary Glitter "Do You Wanna Touch Me" dalait is, de belenyúlt már az AC/DC song "Dirty Deeds Done Dirt Cheap"-jébe is. Nem is akárhogyan!

Miért írom ezeket a kissé pejoratív dolgokat? Nos, azért, mert most is az első kislemez-klip- big-bada-bumm a lemezen egy feldolgozás. Most a Sweet A.C.D.C. dalát nyomja tökéletesen Joan. Valószinűleg amerika tőle fogja megszeretni. Ennek ellenére nem rossz ez a lemez. Ugyanis Joan ugyanazt a toporzékoló amazont tudja még, majd 56 évesen (!) is hozni, mint tizenévesként.

Joan igazán sohasem hagyta abba a zenélést. Utoljára 2004-ben jelent meg, igaz csak Japánban a "Naked" című lemeze, aminek a borítójára még neki is vetkezett... Szóval Joan tombol még mindig, ami azért is nagy dolog, mert a hangja és gitárja még mindig ugyanazt a vadóc rock and roll-t hozza, amivel 1981-ben, az I Love Rock 'N Roll-lal giga-hiper sztárrá vált - egy rövidke időre.

Mint korábban is írtam: ezt a lemezt a Sweet A.C.D.C. dala hivatott eladni. Ugyan a nyitó Riddles enyhe unalom, de a Sweet nóta olyan lendületes, hogy le a kalappal. Joan hangja éles és pont a ide, ebbe a dalba kell. Persze a vokálokat már nem tették bele és így punkosabb is lett, de különben mega-siker lehet belőle... - ha kicsit felkapják.

A leme különben nem rossz. A Five slampos, a Naked modernebbnek tűnő punk-pop, az Everyone Knows egyszerűbb alapokkal rendelkezik, az iraki háború ellenes Change the World lendületes, az Androgynous countrysan öreges, a Fetish témábavágó (hihi), a Watersign visszafogott, a Tube Talkin' vissza-a-gyökerekhez, a Turn It Around feldolgozásszagú, a Baby Blue gitározgatós-énekelgetős, a 100 Feet Away balladisztikus, a Bad Time pedig popzenei.

A lemez nem rossz, de nem is jó... Mint ahogy Joan lemezei kapcsán évtizedek óta megszokhattuk. A kiugróan jó Sweet feldolgozás persze ezt is el fogja adni. Talán még érdemes is megszerezni, hiszen Joan az egész lemezen olyan hiteles, amit nagyon kevés hasonló sztárka tud magáról elmondani... A koncertjeire azért szívesen kijárnék >

10 / 5


Track lista:

1. Riddles
2. A.C.D.C.
3. Five
4. Naked
5. Everyone Knows
6. Change the World
7. Androgynous
8. Fetish
9. Watersign
10. Tube Talkin'
11. Turn It Around
12. Baby Blue
13. 100 Feet Away
14. Bad Time

Közreműködő zenészek:

Joan Jett,
Thommy Price,
Dougie Needles,
Enzo Penizzotto

Lemezei:

Runaways >
The Runaways (1976)
Queens Of Noise (1977)
Live In Japan (1977)
Waitin' For The Night (1977)
And Now... The Runaways (1979)
Flaming Schoolgirls (1980)
Little Lost Girls (1981)
I Love Playing With Fire (1982)
Best Of The Runaways (1982)
Born To Be Bad (1991)
Neon Angels (1992)
The Runaways featuring Joan Jett & Lita Ford (1997)
The Millennium Collection: Best Of The Runaways (2005)

Joan Jett >
Joan Jett (1980)
Bad Reputation (1981
I Love Rock 'N Roll (1981)
Album (1983)
I Need Someone (1984 Venezuela)
Glorious Results Of A Misspent Youth (1984)
Good Music (1986)
Up Your Alley (1988)
The Hit List (1990)
Notorious (1991
) I Love Rock'N Roll 92 (1992 Japán)
Do You Wanna Touch Me (1993 Franciaország)
Flashback (1993)
Pure And Simple (1994)
Evil Stig (1995)
Cherry Bomb (1995 Fan Club)
1979 (1995)
Great Hits (1996 Németország)
Fit To Be Tied (1997)
Fetish (1999)
Unfinished Business (2001)
Jett Rock (2003 Japán)
Naked (2004 Japán)
Sinner (2006)

Kiadó: Blackhearts Records
Honlap: joanjettbadrep.com, www.blackheart.com, joanjett.com, yspace.com / joanjettntheblackhearts
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Koncertek 2018. június 20. és 2018. július 06. között: