×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 EDDA gitárosok 2. rész – Újra kezdés 

Megjelent: 2006. június 27. kedd 12:00
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

A következő zenészre nem igaz a cím, és nem igaz rá semmi sem. Nem volt ott az 1985-ös újraindulásnál, sőt néhány hónappal az élő lemezfelvételről is lecsúszott, és mindösszesen egy Edda albumon szerepel a neve. Mégis! A mai napig úgy emlegetik, hogy Eddás volt.

Csillag Endre – Csuka - szólógitár (’85 – ’87)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Bolylandi: - Szia Endre! Néhány régi dologra lennék kíváncsi az Eddás időkből!

Csillag: - Rendben!

Bolylandi: - A neved az Edda 83-as búcsúkoncertjét követően hallottam először, amikor a Pataky Attila Norvégiába indult.

Csillag: - Hát ez így nem igaz, a történet sokkal régebben kezdődött. A 80-as évek elején néhány hónapot játszottam a Hoboban, az Attiláék ott láthattak engem, és gondolom tetszettem nekik, - kevertem mint egy félőrült. Amikor elment tőlük ’83-ban a Talfi (Barta Alfonz), akkor kerestek meg először, hogy más formáció legyen. A Slamó mellé lettem volna én a másik gitáros, kb. két hetet próbáltunk így, aztán mégis úgy döntöttek, hogy marad a régi felállás, és kerestek egy billentyűst.Bolylandi: - Ezután jött Norvégia?

Csillag: - Igen. Kaptam egy táviratot – mert telefon még nem volt – az Attilától, hogy mennyek be az ORI-ba, mert beszélni akar velem. Ott mondta, hogy mi a terve. A régiek közül jött a Tüsi (Fortuna László), más senki. Bige István volt a billentyűs, a Tüsi a dobos, az Attila énekelt, én gitároztam, és Csomós Péter volt a basszusos. A Csomósnak volt szerződése, és Juventusz néven futottunk, az AC/DC-től a discóig mindent játszottunk, majd amikor 6 hónap után lejárt a szerződés hazajöttünk.

Bolylandi: - Te sokkal később jöttél haza mint Ők?

Csillag: - Nem. Két héttel. Kicsit még maradtam egy csajnál.

Bolylandi: - Akkor miért nem Veled kezdték az Eddát újra? A lemezen is a Gellért Tibor játszott.

Csillag: - Ezen nincs mit szépíteni, mielőtt hazajöttünk, összevesztünk az Attilával. Nem vagyok ám én sem egy egyszerű gyerek! Pedig mondta, hogy lemez meg minden, de nem érdekelt. Elkezdtem itthon vendéglátózni, aztán majdnem kimentem Kuvaitba. Baromi sok pénz, jársz a világban, ez tetszett nekem, de mondták, hogy nem lehet inni és nem lehet csajozni. Akkor mi a francot keresek én ott? Így itthon maradtam, és ez után jöttek az Attiláék, hogy menjek vissza. Akkor visszamentem, utána elment a Gellért és a Béres Feri (billentyű), már úgy tűnt egyben a csapat, de Agárdról mentő vitte el a Tüsit, és utána jöttek a dobosok sorban. Először a Berci (Hirleman). Őt elcsábította a Bikini amikor közösen turnéztunk ’86 nyarán. Ő még azon a kislemezen játszik, amit az Attila a D. Nagy Lajossal énekel közösen. Utána jött a Rausch Feri. Ő volt az egyetlen zenész, akinek miattam kellett mennie. Nem volt vele igazán semmi baj, de arra a szintre, ahová mi menni akartunk – meg azután el is jutottunk – ő nem volt elég. Volt hogy koncerten nem ütötte a lábdobot, mert elfáradt. Ő utána jött a Papp Tamás, aki feljátszotta a 6. lemezt, és a Tamás után a Donászy. Akkor jó lett a csapat.

Bolylandi: - Ő már ütötte a lábdobot, ugye?!

Csillag: - Persze! A Donászy egy nagyon jó dobos! Kellett az nekünk, hogy azokat az őrült tempókat valaki pontosan játssza, hogy tudjunk utána menni, mert még mi is fiatalok és pontatlanok voltunk. A Donászyval vált profivá a csapat, akkor lettünk az év zenekara.

Bolylandi: - Annak ellenére, hogy profivá érett a zenekar, Te hamar kiszálltál. Miért?

Csillag: - Nem mindjárt! Elkezdtük a 7. lemezt csinálni. Volt egy kislemez is, meg már nyomtuk a Lisztomániát. Annak, hogy kiszálltam, borzasztó egyszerű oka volt, megnősültem. Elvettem egy osztrák csajt, és kimentem. Akkor ez volt a legegyszerűbb megoldás, hogy kijussak.Bolylandi: - Nem volt harag az Eddásokkal ezért?

Csillag: - Az Attila egy kicsit haragudott rám, de ma nincs köztünk semmi baj! A múltkor még egy könyvet is kaptam tőle ajándékba valami keleti vallásról. Tényleg nem volt semmi komoly, még az Alapit is én vezettem be! Egy csomó koncerten együtt játszottunk. Szerettek engem, az Attila különösen, volt, hogy bejött üvöltve: - Nincs ivás! Na jó a Csuka ihat! Elnézett olyanokat, amit másnak nem, de tegyük hozzá a 6. Edda lemez egy mérföldkő! Akkor alakult ki az új Edda arca, ami ma is él. Az a stílus amit ma is játszanak, és azt mi csináltuk a próbákon vitatkozva, hogy így legyen, ne így legyen. Ma már nincsenek ilyen próbák, hiányzik is az igazi együttzenélés öröme. Ma a Bikiniben a Lojzi készen hozza a dolgokat.

Bolylandi: - Ne szaladjunk ennyire előre! Mit csináltál kint Ausztriában?

Csillag: - Játszottam és tanítottam. Csináltam egy magyar gitárosok bemutatóját. Lássák, hogy itt is van zene, nem csak szamáron ülünk! Kint volt a Tátrai, az Alapi, a Szappanos a basszusgitáros, kint volt a Bill.

Bolylandi: - Ekkor készült a „G pont”?Csillag: - Utána.

Bolylandi: - Soha nem merült fel annak a lehetősége, hogy újra Eddás legyél?

Csillag: - Nem tudom! Ausztriában éltem, amikor egy hazalátogatás alkalmával a Göme keresett – nagyon emlékszem, Daciával jött – és meghívott egy bablevesre. Kérdezgette, jól vagyok-e mi újság? Akkor nem is tudtam, de az Alapiék már kimentek. Ez talán valami helyzetfelmérés lehetett, de én akkor nagyon jól éltem, mindenem megvolt, így a Göme elő sem hozakodott azzal , hogy mi lenne ha...

Bolylandi: - Hazajöveteled után mi történt itthon?

Csillag: - 99 végén jöttem haza 11év után, kicsit játszottam itt-ott, kacsintgattam a Jazz felé is, de már a harmadik turnén vagyok a Bikinivel, itt igazán baráti a hangulat, jól érzem magam.

Bolylandi: - Ennek igazán örülök, köszi a beszélgetést, őrültködj még sokáig!

< A sorozat első része Zsöcivel

2006.06.09. Bolylandi
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: EDDgitárosok!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Balgha Sándor - interjú (2017)
Balgha Sándor a Dog-Beaters együttes gitárosa volt 1965 és 1966 között. Talán az elmúlt napok-hetek híreiből sokaknak ismerős lehet a zenekar neve,

Tovább...
Alapi István - Eszkimó, szakóca és más extrák - interjú (2018)
Elégedett fáradtsággal és a megszokott optimizmussal mesélt hazánk egyik vezető gitárosa a lassan magunk mögött hagyott esztendőről -

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Ashen Epitaph - interjú Boros Attilával (2017)
Üdvözöllek újra a passzio.hu-n, 2012-ben "beszélgettünk" utoljára, már kezdtem aggódni, hogy nem is fogunk újra, hisz majd egy

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia