×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Moby Dick - 1985-86 fordulója, Sopron 

Megjelent: 2006. június 26. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A vidékről feltört sztárok közt el szokták felejteni megemlíteni a hazai metál egyik legfontosabb matuzsálemét, a soproni Moby Dicket. Bizony, nem csak a Pokolgép kezdte 1982-ben, hanem jelen cikkünk hőse is. Profik és kemények voltak. Az első három album akkor is, most is klasszikus. Ez a koncert még az amatőr korszak lenyomata, egy határozott irányvonallal, de kiforratlan programmal. Ekkoriban ég nem voltak országos hírűek, szerintem az első lemezre még esélyük sem volt. És majd csak talán 1989, vagy '9ö-ben sikerül végigturnézni az országot és ezzel hírnevet szerezve a Beatrice előzenekaraként.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Rozsonits Tomi így emlékszik a koncertre és a korszakra: "A dátum 1986 januárja vagy február eleje lehet, addigra én már leszereltem (1984 aug.), Smici készült katonának, ahogy utal is rá a szövegben. Emlékszem, kurva hideg volt.
A zenekar neve a Gregory Peck fõszereplésével játszott Moby Dick, a fehér bálna címû filmbõl eredt, mert a zenekar megalakulásakor Smici és Norbert még nem ismerték a Led Zeppelint, viszont az amúgy kitûnõ film akkor ment a magyar vagy az osztrák TV-ben és a pusztító tengeri szörny jó névnek tûnt Smici szerint (az is).

Akkor egy fehér Dubán dobom volt egy muzeális Rogers (USA) lábgéppel, ami állandóan szét- és elcsúszott és azzal volt gond, mindig állítgatni kellett. Nem sokkal késõbb vettem egy Tama pedált és aztán egy komplett japán Tama Royal Star dobfelszerelést (a színe: Brazilian grey), ami ma is megvan. Tamás Kasuga, Norbert Tacoma, Kurti (Giczi Kurt bg.) Cymar basszusgitárt használt akkoriban. A Valami történt és a Guberálók kicsit kísérleti daraboknak számítottak, én egy kis Stewart Copelad (Police) stílust vittem bele, Smici dalai, nekem nagyon bejöttek, de a többiek elvetették ezt az irányt, mármint az új hullámos elemek megjelenését. Akkoriban sok féle zenét hallgattunk és az alap Istenek (Judas Priest, Motörhead, Iron Maiden, Accept meg az õsök (Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, HBB, Beatrice, P.Mobil, P.Box, Piramis, Doors, Rolling Stones) mellett bejött a Van Halen, a Scorpions, nekem a Police valamint a Skorpió meg a Dinamit és a Korál is nagyon, sõt, a V'Moto-Rock is az elsõ 4 lemezig.

1985-86 fordulója
Sopron, ELZETT MH

Összjátékidő: 62'09"

konf: "Egy, két, há, négy!"
A Bűn Krisztusa
konf: "Nem vagyok idegen, fogadjatok be."
Nem vagyok idegen
konf: "Köszi szépen. Egy régi szám. III. világháború előtt."
A III. világháború előtt
konf: "nemsokára sajnos ilyet kell hordanom valóban. (közönség: "Mo-by Dick! Tobacco Road.") Hé kislány. Ez itt nem keksz. Hanem szex.
Szex, szex
konf: "Köszi szépen. Akkor szintén egy régi dal. A Pokol zenéje ez. A Pokolból jön, lent a mélyből. Ahol nincs rend, nincsen. Pokolrock."
Pokolrock
konf: "Hu. De meleg. Most a kis porbafingóról jön, aki nagy szart kevert a városban. Héj falfirkáló. (elindul) Mindenki nyugodtan engedje el magát, mint otthon az angolWC-n. Ott hátrább is lehet."
Falfirkáló
közönség: "Ró-zsi!"
konf: "Ismeritek azt a dalt? Hogy a nyomor szült, az út nevelt? Anyám halott rég stb. Akkor Moby Dick, Tobacco Road"
Moby Dick
Tobacco Road
konf: "Tartósított konzerves doboz. Egy konzervdobozba bújt kislányról szól, aki még 18 év alatti. (hangolás) Nagyon meleg van itt, meg a dobbal is problémák vannak. Akkor egy konzerves dobozról. De itt, itt az első sorokat kivéve ott nagyon sunnyognak. Semmi kezet nem látunk. Na. Aki eljött ide, megtisztelt minket, az legalább egy kis kézfelemeléssel mutassa ki a tetszését. (vágás)"
Elartósított konzervesdoboz
konf: "Talpaktól hangos a föld. Talpak dübörögnek, hangot adva a földnek. Az ég is egy nagy talp, mellyel isten a földre talpalt. Vigyázzatok, elég nagy ez a talp, mindnyájan aláférünk."
Talpak dübörögnek
konf: "Köszi szépen. Egy vadonat új számot játszunk el. Guberálók. Szemétdombon találhatsz mindent. Guberálók guberáljatok. (halkan kavarnak) Bedöglött a lábcin. Most oké lesz? Mehet?"
Guberálók
konf: "Köszi szépen. (vágás?) Nem bízhatok meg senkiben. Nem hihetek el semmit sem. Isten halott. Marx halott. Én sem érzem már magam jól."
Valami történt
konf: "Sok kedves barátnak és barátlánynak egy dalt. Chuck Berrytől. Johnny B. Goode."
Johnny B. Goode
konf: "Szintén egy ősrégi szám. Patkányírtás."
Patkányírtás
közönség: "Bor-dély blues!"
konf: "Most egy kicsit pihenésképpen, nagyon elfáradtam az ilyenekben, egy olyan számot játszunk, amiben nincsen ének. Az új nyitószámot."
Nyitány
konf: "Akkor befejezésképpen egy ritkán játszott számot játszunk. Ördög volt szeretőd."
Ördög volt szeretőd
konf: "Köszi szépen, hogy eljöttetek és meghallgattatok minket. Sziasztok. legközelebb talákszunk."
közönség: "Vissza!"

Bálint Csaba

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia