×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MEGADETH - Arsenal Of Megadeth 2DVD (2006, Capitol/EMI) 

Megjelent: 2006. május 11. csütörtök 00:00
Szerző: ary
    DVD ajánló 
Forrás: Headbanger MetalNews

A Megadeth-fanok dvd fronton a Rude Awakenings koncert-videót, egy szánalmasan vékony videóklip válogatást (Megadeth Video Hits) és a VH-1 zenei csatorna által szerkesztett, a zenekar történetét feldolgozó dokumentumfilmet (Behind The Music) gyűjthették be eddig a zenekartól. A dupla lemezes Arsenal Of Megadeth az amúgy is értékelhetetlen színvonalú Video Hits dvd-t teszi feleslegessé azzal, hogy a Peace Sells albumtól kezdve és a Risk albummal bezárólag tartalmazza a Megadeth valamennyi klipjét. A dvd szerkesztése hasonló, mint az Annihilator Ten Years In Hell kiadványán. Az egymást időrendben követő hivatalos promo-klipek mellett korabeli tévés interjúkat, koncertrészleteket és házi videó-felvételeket is megnézhetünk.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A dvd egy Oliver Stone filmből (Talk Radio, 1988) vett jelenettel indul, ahol egy rádióstúdióban a műsor rockzenész vendége egy kérdésre válaszolva a Peace Sells refrénjét kezdi énekelni, és közben veri az asztalon a ritmust. A rockert amúgy egyik nagy kedvencem, a brutálisan mély hangú Michael Wincott játssza, aki a Holló című kultikus thrillerben alakította a negatív főhőst, de ő játszotta például Paul Rothchild producert a Doors filmben. Ennyit Michael Wincottról. A jópofa felvezetés után persze nem is következhet más, mint az egyik legnagyobb Megadeth klasszikus, a Peace Sells klipje.

A Megadeth gyakorlatilag már az első alkalomtól fogva profi kép- és hangminőséggel készíthette klipjeit köszönhetően a nagykiadós szerződésnek (az 1985-ös bemutatkozó Killing Is My Business után a Combat kiadótól a Capitolhoz igazoltak át). A klipek során át szépen nyomon lehet követni a banda zenéjének változását, ahogy az eredeti technikás speed/thrash metaltól az évezred végére eljutottak a Risk album meglehetősen kommersz világához. A technikás, riff-központú Megadeth az 1990-es Rust In Peace albummal jutott a csúcsra, azután fokozatosan egyre több dallam, a metal helyett pedig AOR és hard rock elemek kerültek be a zenéjükbe. Ennek a változásnak köszönhetően tudott a grunge érában is sikeres maradni a Megadeth, bár kétségtelenül sokan el is fordultak tőlük a nyálasodás miatt.

A klipek között jó pár van, amit még nem láttam korábban, pedig elég sok Megadeth klipet leadtak az évek során a hazai rock-műsorokban és persze a külföldi adókon. Ilyen újdonság volt nekem a Wake Up Dead, az In My Darkest Hour, a Holy Wars vagy a Go To Hell videója, ami annak idején egy film betétdala volt. Aztán a High Speed Dirt és a Skin O' My Teeth minimál képei, és az öreg Bush-t kritizáló Foreclosure Of A Dream. A videókból azért az egyértelműen lejön (és persze a Megadeth dalokból általában), hogy Dave Mustaine nem kedveli túlságosan az amerikai politika szereplőit.

A videóklipek közé illesztett korabeli interjúkban az összes zenész megszólal, aki a Megadeth soraiban az eltelt két évtized alatt megfordult. A két Dave (Mustaine és Ellefson) mellett felbukkan az első két albumon szereplő Gar Samuelson dobos és Chris Poland gitáros, majd 1988-ban a So Far, So Good... So What?! lemezen őket váltó Jeff Young (gitár) és Chuck Behler (dobok) páros. Érdekes módon a klasszikus Mustaine-Ellefson-Friedman-Menza felállásból Marty Friedman gitáros nem igazán kerül mikrofon közelbe, Nick Menza dobos viszont annál többször nyilatkozik. A házi videók és az MTV műsoraiból vett jelenetek közül azok az érdekesebbek, ahol láthatjuk, hogy a '90-es évektől kezdve milyen kalandokkal (ejtőernyőzés, harcművészetek) próbálja Dave Mustaine pótolni a drogozást. De jópofák azok a rövid tv-spotok is ahol a banda a szavazópolgárokat bíztatja szavazásra, vagy éppen egy tévés szappanoperában bukkan fel Mustaine.

Elég szánalmas viszont és persze teljesen jellemző az amerikaiak képmutatására, hogy a politikai korrektség jegyében az össze "bitch" és "fucking", de olykor még konkrét személyek neve is ki lett vágva az interjúkból és a klipekből. Igazából szerintem fel sem tűnne senkinek, hogy milyen káromkodás vagy beszólás hangzik el éppen Dave Mustaine szájából, de ezeknek a tizedmásodperces hangtörléseknek köszönhetően rögtön felkapja rá az ember a fejét.

A két és fél órás dvd a menüből kiválasztható jeleneteken és videó-klipeken túl tartalmaz néhány rejtett extrát is. Magamtól egyet sikerült csak felfedeznem, ez a Trust videó werkfilmje volt. Ezen kívül még Marty Friedman 1990. februári első zenekari meghallgatását, a Symphony Of Destruction alternatív változatát és a Train Of Consequences werkfilmjét is eldugták valahova.

Az Insomnia 1999-ben készült klipje után egy hirtelen időugrással a mában termünk. A 2005-ös Gigantour fesztiválturnén készült felvételeken a Sweating Bullets és a Peace Sells dalokat játssza az aktuális Megadeth felállás. A Rattlehead 1990-es londoni felvételét és ezeket a friss anyagokat összevetve pontosan érzékelhető, hogy Mustaine hangja is sokat fejlődött az évek alatt, bár azért ma is képes fülkínzó rekesztésekre. Lemezen talán annyira nem szembetűnő a dolog, de így színpadon elég furcsa, hogy Mustaine mellett nem áll ott a régi harcostárs Dave Ellefson. Azóta a tavalyi koncerteken basszusgitározó James MacDonough (ex-Iced Earth) is távozott és James Lomenzo érkezett a helyére a Black Label Society-ból. A Drover fivérek viszont tökéletes megfejtésnek tűnnek a dobos és gitáros poszton, csak Jeff Waters el ne csaklizza a kanadai testvérpárt az Annihilatorba. :)

A Megadeth rajongóknak szóló legfontosabb üzenet a film végére maradt: "to be continued..."

Track lista:

DISC 1
Peace Sells
Wake Up Dead
In My Darkest Hour
Anarchy In The UK
No More Mr. Nice Guy
Rattlehead (live in London 1990)
Holy Wars... The Punishment Due
Hangar 18 (vágatlan verzió)
Go To Hell
Symphony Of Destruction
Skin O' My Teeth
High Speed Dirt
Foreclosure Of A Dream
Sweating Bullets

DISC 2
Train Of Consequences
Reckoning Day (MTV live)
Symphony Of Destruction (MTV live)
A Tout Le Monde
Reckoning Day
Trust
Almost Honest
A Secret Place
Insomnia
Sweating Bullets (Gigantour 2005 live)
Peace Sells (Gigantour 2005 live)


megadeth.com

MEGADETH cuccok a Headbanger kínálatában

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00ary írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 20. és 2018. július 06. között: