rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326411
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Joe Satriani - Engines of Creation

Lemezismertetők
Kiadó: Sony Music Entertainment Inc. - EPIC
Honlapjuk: www.satriani.com
Egyéb oldalak: foreverjoe.com , satriani.com.pt , satrianiforum.com , satriani.worldsgreatestguitarist.com , geocities.com/louferri , jimdunlop.com , guitar-poll.com/JS
Megjelenés: 2000. március 14.
Stílus: instrumentális rock, hard rock, gitár lemez

Joe "Satch" Satriani 1956. július 15-én született Westbury-ben (New York). 14 évesen fogta meg komolyabban a gitárját, amikor meghalt Jimi Hendrix. A hetvenes éveket a Berkeley-ben töltötte. Szóló karrier építésébe 1986-ban fogott, amikor egykori tanítványa és barátja Steve Vai éppen David Lee Roth mellett tevékenykedett. Vai ugyanis a magazinoknak adott interjúiban folyamatosan Satriani nevét emlegette.Első sikereit az 1987-es Surfing With the Alien lemez hozta meg neki, ugyanis a rádiók elkezdték adni a dalait. Elsőként tudott felkerülni a listákra teljesen instriumentális gitárdal. Mick Jagger le is szerződtette szóló lemezéhez gitárosnak. 1989-ben a rajongók által nagyra tartott Flying in a Blue Dream lemezzel ismét legendáját építette. Felkerült a One Big Rush című dala Cameron Crowe Say Anything című filmzene lemezére. 1992-ben a The Extremist lemez után kisegítette a Deep Purple-t, amikor Ritchie Blackmore helyére beugrott a zenekar Japán turnéján. De játéka feltűnt már, többek között Alice Cooper Hey Stoopid (1991), a Spinal Tap Break Like The Wind (1992) és a Blue Öyster Cult Imaginos (1988) lemezén is.

1996-ban alakult meg a G3, eredetileg Satriani, Vai, és Eric Johnson közreműködésével, de Eric helyén feltűntek azóta Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd, Robert Fripp és még sokan mások is.

Tanítványai különböző stílusok meghatározó egyéniségévé váltak. Néhány név: Kirk Hammett (Metallica), Alex Skolnick (Testament), Ler LaLonde (Primus), Charlie Hunter, Kevin Cadogan (Third Eye Blind), David Bryson (Counting Crows).

Satriani sok klasszikus dalt vett már lemezre. Mégis, ez a kevésbé sikeres lemeze a kedvencem. Ezen érzem azt, hogy ő a legnagyobb... - annak ellenére, hogy itt egyedül egy dalban hallható élő dob.

Ezen a lemezen Satriani stílusokat egyesít, amit gitárosként nagyon nehéz megtenni. Alig sikerült még hitelesen valakinek. Joe itt programozott-techno-szerű szintikre-samplerekre szólózik. De, mindezt úgy teszi, hogy nem válik a rabjává ennek a katyvasznak. Az egyénisége így is átjön a dalokban, szólói nem csak kiegészítik ezt a fantasztikumba illő világot, hanem a dalok dallam-gerintéc adják.

A dolog a nyitó, lassabb Devil's Slide-tól indul, majd a tempós Flavor Crystal 7 zseniálisan egyedi világán keresztül a kraftwerki Borg Sex-en át a Satriani klasszikus-balladán, az élő dobbal felvett Until We Say Goodbye-on keresztül, a zajos Attack-kal, majd az világzene-blues-nak is beillő Champagne?-on, a Clouds Race Across The Sky című, szintén klasszikussá is válni tudó balladán keresztül a zajos lassú: The Power Cosmic 2000, Part I, majd őrült techno alapokkal rendelkező The Power Cosmic 2000, Part II-n keresztül a Slow And Easy jazzes lassulásán és a címadó Engines Of Creation zseniálisan ZZ Top-os világáig tart.

A lemez, mint majd minden Satriani alkotás attól jó, hogy a dallamokon túl mutatnak azok az apróságok amit a hozzáértők hallanak igazán. A skálák mellett az érzelmes átvitele a lényeg, amik - szerintem - ezen a lemezen a legjobbak Satriani pályafutását vizsgálva... Ugyanis ez egy nagyon impulzív lemez - kár lenne kihagyni.

10 / 10

Track lista:

1. Devil's Slide
2. Flavor Crystal 7
3. Borg Sex
4. Until We Say Goodbye
5. Attack
6. Champagne?
7. Clouds Race Across The Sky
8. The Power Cosmic 2000, Part I
9. The Power Cosmic 2000, Part II
10. Slow And Easy
11. Engines Of Creation

Közreműködő zenészek:

Joe Satriani - gitár, programok, billentyűs hangszerek
Eric Caudieux - billentyűs hangszerek, basszusgitár, programok
Anton Fig - dob "Until We Say Goodbye"
Pat Thrall - basszusgitár "Until We Say Goodbye"

Lemezeik:

Not of This Earth (1986)
Surfing With the Alien (1987)
Dreaming #11 (1988)
Flying in a Blue Dream (1989)
The Extremist (1992)
The Beautiful Guitar (European compilation album) (1993)
Time Machine (1993)
Joe Satriani (1995)
G3: Live in Concert (1997)
Crystal Planet (1998)
Engines of Creation (2000)
Additional Creations (Bonus CD with limited "Engines of Creation") (2000)
Live in San Francisco (Previously recorded material) (2001)
Strange Beautiful Music (2002)
The Electric Joe Satriani: An Anthology (2003)
G3: Rockin' in the Free World (2004)
Is There Love in Space? (2004)
G3: Live in Tokyo (2005)
Super Colossal (2006)
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.44 Seconds