×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box - PANGEA 

Megjelent: 2006. január 24. kedd 00:00
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 
Már jó fél éve, hogy megjelent a Pandora’s Box Pangea című albuma, de még mindig fejbevág. Egyrészt mert egyszerűen fantasztikus. Remek dalok, szuper hangzás, kiváló és főleg hiteles ének, valamint virtuóz hangszeres játék jellemzi. Másrészt mert... tudjátok. Azóta elveszítettünk valakit, aki nagyon hiányzik. Egy kiváló zenészt, billentyűst (ráadásul Hammond orgonistát), zeneszerzőt, zenekarvezetőt, de elsősorban EMBERT, Cserháti Istvánt. És ez a lemez komor hangulatával mintha már Neki akarna emléket állítani. Jó néhány dalról egyszerűen képtelenség nem Pityire asszociálni.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A legelső dal, a Veled múljon el: ahogy az elején berobban az orgona szinte kést szúr az ember szívébe. Aztán a szöveg: „Csak azt az egyet kérem, legyen kegyes a mindenható / Kettőnk közül értem szóljon hamarabb a harangszó”. Ahogy Koroknai Árpi énekli, egyszerűen lélegzetelállító, akárcsak a gitárszóló. Hasonlóan torokszorító a Csak az ég szövege is. A dalt a gitáros Sándor „Günter” József énekli (bár ezt sajna a borítón nem tüntették fel), amellett, hogy nagyon húzós gitárriffet és gyönyörű szólót játszik. Egyik kedvencem a Dio-féle Black Sabbath korszakot idéző Pangea.

Bodó Tamás kiváló dobtémákat hoz, és Kori gyönyörűen énekli mind a lágyabb, mind a keményebb részeket. Dögös az Ezer év riffje és kiváló a gitár-orgona szóló. Húzósabb dal a Láss az én szememmel, bár a dob itt nekem kicsit csattogós, de tetszik az ének és a „ráfekvős” orgona. Érdekes a régi időket idéző szintetizátorszóló. A Rock'n'Roll az égig kicsit oldja a lemez komor, sötét hangulatát. A zene jó, viszont a szöveg szerintem nagyon klisés. Volt szerencsém hallani az eredeti (vagy legalábbis egy korábbi) szöveget - és szerintem az sokkal jobban sikerült.

Humorosabb, és egyéni. Értem, hogy miért nem akarták úgy kiadni, tényleg jobban elbaromkodtak, mint ami a stílusba belefér, de szerintem elég lett volna azt a pár sort átírni.

Szintén kiváló a Szél, gyönyörű a gitártéma, a refrén, az énekdallam és a vokálok is. A bolond egy átdolgozás a legelső lemezről, jó lett. Kevésbé misztikus, inkább dögös. Günter szépen megcsinálta a szólót. A Másik srác Ferenczy Tibor Billy Sheehant idéző basszuszólójával kezdődik. Maga a dal kicsit kilóg a sorból, könnyedebb lett, de nagyon jó. Pityi laza Hammond szólója szenzációs. A Dőljön le a fal mintha az Álmodj párja lenne az előző lemezről. Az énekdallam pedig Biff Byford világát idézi. Remekmű. Ismét egy gyönyörű gitárszóló. Günter zseniálisan érez rá, hol kell tekerni, hol pedig érzelmet vinni a játékba.

A másik kedvencem a Jégkorszak. Érdekes a kezdés az énekkel és a basszusgitárral. A refrén a vokálokkal abszolút telitalálat, akárcsak a szóló. És végül egy akusztikus dal: Még egy perc, ismét Günter énekel, szó szerint gyomorszájon vágja az embert. Az igazat megvallva első meghallgatáskor annyira letaglózott, hogy egy ideig képtelen voltam újra meghallgatni. Akkor már tudtam Pityi súlyos betegségéről, noha a dal eredetileg természetesen nem Róla szól, így utólag képtelenség másra gondolni.

Pityi halála az egész magyar rockzene vesztesége. Fájdalmunkban gondoljunk arra, hogy utoljára még igazán gyönyörű zenével ajándékozott meg minket.

Almár Ákos - 2006. 10. 17.
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

W.E.T. - Earthrage (2018)
Earthrage címmel jelenik meg a Jeff Scott Soto és az Eclipse-s Erik Martensson közös amerikai-svéd dallamos rocker csapatának a harmadik stúdióalbuma, ami a 2009-es W.E.T.-et és a 2013-as Rise

Tovább...
Amorphis - Queen Of Time (2018)
A finnországi Helsinki-ben, 1990-ben alakult Amorphis elkészítette a sorban a 13. dallamokban, folkban és extrém megoldásokban progresszívan úszó heavy-doom metál lemezét Queen Of

Tovább...
Nemere - Vérmező (2017)
Van az úgy, amikor az ember nem vár semmi különöset, bóklászik a neten, aztán egyszer csak szembejön vele egy döbbenetesen kifejező erejű grafika - ami picivel később még a Hang-Súly

Tovább...
Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia