×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MIND'S EYE - WALKING ON H2O 

Megjelent: 2006. január 10. kedd 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: www.lionmusic.com
Honlapjuk: www.roundrec.com
Megjelenés: 2006. január 20.
Stílus: progresszív metal

Négy éve adott ki utoljára a MIND'S EYE lemezt, de nagyon sokat fejlődött a trió erre a visszatérő produkcióra. Zenéjük olyan, mintha a Dream Theater Images időszakát YES kórusokba mártanánk! Sok aláfestő szintivel, dallamos énekkel...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Koncept albumról van szó, ami kb az evoluciót dolgozza fel (ahogy a borító is mutatja). A nyitó Earth - The movie intro, kellemes női narrációval. Elmondva a kiindulópontot, elmesélve az elméleteket... Aztán a történetet beindító, komolyzenei betéttel komplikált rádió bejátszással. Kb ebből lép ki a A rabbit in the hat kemény gitárjaival, sok szintivel, dallamos énekkel. Igen jó nótáról van szó, ami akkor pörög fel amikor kell neki, és akkor jönnek a vokálos részek is, amikor azt az emberi fül éppen elvárná. Ráadásul kellemesen pulzál is a dal, amitől kedvet kaphat az ember a további hallgatásokhoz!

AZ Equally immortal visszafogott nóta, inkább AOR, mint progmetal, bár a kemény és csattogós, YES-t idéző basszus futamok azért kitűnnek.

Pattogós és sampleres a Mrs. Clair voyance, kellően dallamos és vokálos refrénnel! Mégis, az egyik nagy kedvencem a lemezről csak most jön, sok keleties hegedűvel, a Sahara in an hourglass nagyszerűen összetett nóta! Az akusztikus-énekes-keleties ütős dallamoktól szépen kialakul a nyugati világ kapkodóbb progresszív metalja!

Az Out of my system gépies, prog metalos világa, aláfestő szintikkel és folyamatos sampleres szellős dallamai is a helyükön vannak, némi YES szerű énektémával egyetemben!

Pattogós és keményebb nóta az Umbrellas under the sun. Az énekes részek sokáig samplerben úsznak, de remekül alakul ki a keményebb, szaggatott riffek segítségével a dallamosabb refrén is!

Egyszerűbb képletre épül a Sacred rules nyitánya, de a sok billentyűs azért kellően feldobja. Kb ugyanúgy, mint a The Nazca lines-t a lassabb, motorikusabb dobtémák.

Az instrumentális csúcspont, a mintegy összefoglalóként érkező, filmzenés indulású Flight of the An.unna.ki. Neoprog billentyűk jönnek, pattogós változékony alapok fölött. Nagyszerű, kortalan nóta!

YES vokáljaitól ismét nagyszerű a Heal my karma, egy pillanatra sem válik unalmassá, pedig a dallamos refrénje teljesen régimódira van véve, ahogy a hangszerelése is.

Zongorás lassú, komolyzenei nóta a When I whisper, de nagyon érdekes a Poseidon says, és a japán változatra feltett Bonus: Sign o' the times is.

Összességében: Az év talán legjobb progresszív lemeze ez, bár persze a fiúk átgondolták, hogy milyen populáris elemekkel lehet népszerűnek lenni. (Mondjuk úgy elég "kimódolt" a produkció.) De jók, sőt nagyon jók annyira a dalok, hogy simán levegyék az embert a lábáról. Andreas Novak zseniálisan sokrétűen énekel, ahogy Johan Niemann húrfelelős, és Daniel Flores dobos-billentyűs is jószerével tökéletes, professzionális amit művel.

10 / 9
Track lista:

Earth - The movie
A rabbit in the hat
Equally immortal
Mrs. Clair voyance
Sahara in an hourglass
Out of my system
Umbrellas under the sun
Sacred rules
The Nazca lines
Flight of the An.unna.ki (Instrumental)
Heal my karma
When I whisper
Poseidon says
Bonus: Sign o' the times

Közreműködő zenészek:

Andreas Novak - ének
Johan Niemann - gitár, basszusgitár
Daniel Flores - dob, billentyűs hangszerek

Lemezeik:

Afterglow 1994
Into the unknown 1998
...waiting for the tide 2000
Record Heaven Sampler 2000
POWERMAD 2000 sampler 2000
Transcending the mundane sampler 2000
Warning: Mind's Of Raging Empires - A tribute to Queensryche 2000
Calling (father to son) 2000
A work of art 2002
Walking on H20 2006

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

MindAhead - Reflection (2016)

2016-11-07 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia