×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János: a magyrock története 1. - kritika 

Megjelent: 2005. december 24. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

A könyv jó! Előzménye Sebők János 1983-ban megjelent Magyarock I-II-je, mely az első, és azóta eddig az utolsó komoly rocktörténeti összefoglaló volt a magyar rock 1965-től, az Illés első magyar nyelvű dalainak születésétől kezdve eltelt 40 évben. Ennek átirata, aktualizálása (upgrade-je) ez a kiadvány. Jobb lett, szebb, több képpel, pontosításokkal. Az aktualizálásba beletartozik Sebőknél (merthogy ezt a kötetet szerintem főképp ő jegyzi és nem szerzőtársa), hogy nyomon követi az összes azóta megjelent témába vágó szakirodalmat, és merít belőlük. Így például az általam gondozott rockmuzeum.ini.hu oldalról is nyilvánvalóan vett adatokat, így a 130. oldalon a Liversingről szóló résznél, bár az irodalomjegyzékben elfelejtett feltüntetni. Nincs harag, örültem volna, de így is jó helyre került az infó, és végül is ezért is csinálom.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Nagyon fontos könyv ez a könyv, mert ha belegondolunk lassan a magyar rockzene gyökereiről, a kezdeti korszakról, az 50-es évek végének 60-as évek elejének világáról már élő szemtanúk egyre kevesebben lesznek. Ez pedig egy összefoglaló lenyomat erről a világról.

Érdekes a szerkesztési elv, hogy amolyan HVG szerűen a témába vágó dolgok külön hasábokként jelennek meg, megszólalnak a korszak reprezentánsai. Kicsit rocklexikon-szerű is a kötet, az egyes korszakok kevésbé ismert NB II és III-as zenekarait is megemlíti, némi információhoz juttat róluk.

A borító nagyon érdekes, szerintem az 1980. VII. 13-i Kistex pályás Beatrice koncerten készülhetett és itt hívnám fel a rockmúzeum rovat olvasóinak figyelmét a hátoldalon központi helyet elfoglaló srác bal kezének hüvelykujjától nekünk balra fél centire eső képrészletre a figyelmet. Az egy MK 25. Készült közönségfelvétel a koncertről. Ugyanez a téma jelenik meg a 193. oldalon egy képen, ami a ’73-as diósgyőri rockfesztiválról készült, a kép oldalán valaki tart egy mikrofont...

Sebők néhány téziséhez 20 éve ugyanúgy tartja magát. Például ilyen elmélete, hogy a Piramis "szükségletzenekar" volt. Ezért kapott is hideget Som Lajos Piramis vádirat című 1989-es könyvében, ennek ellenére nem visszakozik most sem, ennek szellemében ír a zenekarról.

A könyv első lapjain direkt kéri, hogyha valaki hibákat fedez fel benne írjon emilt, hogy a következő kiadásból kigyomlálhassák. Bátor.

Tessék (a teljesség igénye nélkül):

151. o. A Mini 1973-tól kezdte szerintem játszani a Vissza a városbát.

309. o. A Dinamit legfeljebb Pesten mutatkozott be 1979. VIII. 12-én, vidéken már júliusban is játszottak.

312. o. 79-ben csak 2 Mobilkoncert volt a BIP-en. Kicsit tulzás a legfontosabb zenekarként emlegetni itt.

320. o. Nem 1980. VI, hanem 1979 az Edda azon bemutatkozása, amikor a Piramis a Kisstadionban játszott. Kicsit sztoriízű a dolog, mert a Piramis május 4-én és 5-én játszott a Kisstadionban, ekkor viszont nem volt meghirdetve a BIP-re Edda.

380. o. 1978. IV. 30-án nem lehetett a Honfoglalás premierje, mert az ismert sztori alapján a P. Mobil aznap nem játszott, csak a Piramis.

De a könyv jó. 450 oldal, sok képpel, pontos információkkal. Teljes áttekintést nyújt az aranykorról, várjuk a folytatást.

Bálint Csaba (2005. 12.05.)

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Jávorszky Béla Szilár!

kép

Hangok és ütemek (2016, könyv)

2016-09-29 18:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Charlie - Ami soul az szól (2004, könyv)
A 13 éve megjelent könyvről nyilván nem újdonsága miatt írok, hanem mert megint fejembe vettem, hogy folytatom a magyar rocktörténelmi könyvek

Tovább...
Hegyi Iván - Éjjel-nappal rock (Rock Around The Clock) (2017, könyv)
Erős az idei rockkönyv felhozatal, jó párról a napokban is beszámoltunk. Utalnék itt Lévai Beállására, vagy Csatári Bence új könyvére,

Tovább...
Médianysos - 7: Tony Iommi és T. J. Lammers - Iron Man (2018)
Hát nem is tudom, hogyan kezdjem? Meglehetősen ellentmondásosak az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban, ami nagy részében egy

Tovább...
Temesi Ferenc - Por I-II. (1986–1987, könyv)
Hogy a legabszurdabb, legfantasztikusabb történeteket az élet kreálja, arra bizonyíték Temesi Ferenc korszakalkotó regénye, a Por. A már formailag is

Tovább...
Prince - Sign O' The Times - legendás film a mozikban (2017, info)
Harminc évvel az eredeti bemutatója és másfél évvel az alkotó váratlanul korai halála után, visszatér a hazai mozikba

Tovább...
Koncertek 2018. január 19. és 2018. február 04. között:

Klipmánia