×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Szőnyei Tamás - Nyilvántartottak (2005) 

Megjelent: 2005. december 02. péntek 12:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

A '70-es, '80-as évek magyar rockjának megfigyeltjeiről és a megfigyelőkről szól a könyv, a III/III-as ügyosztály kutatható aktáinak feldolgozásán keresztül. Pártsemlegesen áll a kérdéshez, kínosan ügyelve, hogy ne foglaljon állást az 1990-től napjainkig húzódó ügynökkérdés megoldását, vagy megoldatlanságát illetően.

A Kontroll csoport dalának egy sorára rímel a cím: Nyilván tartanak, nyilván tartanak tőled.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A könyv több, mint 700 oldal, baromi mennyiségű munkát rejt. 10 évig dolgozott a könyv anyagán a szerző, kicsit talán őrült munka is ez, de csontig hatoló, le a kalappal.

Elképzelhetetlen mennyiségű folyóméter irat feldolgozása után írta meg Szőnyei a könyvet, mely nyáron jelent meg. Talán pont az alaposság miatt, szinte olvashatatlan az első harmad, ahol a rendszer felépítését mutatja be a szerző, de ha átrágtuk magunkat az alapozáson, akkor kezdődik az érdekesebb rész, ahol az egyes zenekarok körüli megfigyelési iratok alapján rajzolódik egy alternatív nézőpont a reprezentánsabb figurákról. (Cseh Tamás, a Kex, az Illés, a Beatrice, Földes, a '80-as évek alternatívjai, a CPG és a többi punk.)

Szőnyei munkája nyomán lepleződött le Vikidál, Som és a diszkós Arató múltjának e sötétebb szegmense. Érdekes elolvasni a konkrét jelentéseket, mert itt azért árnyaltabb a kép, mint ami a botrány kipattanásakor a bulvárhírekben lejött Vikidálról.

Például a Feróról szóló jelentései tették lehetővé, hogy '85-re leszálljanak Nagy Feróról, mivel Dalos folyamatosan és többször olyan értelmű jelentéseket tett, hogy a Feró már "jó útra tért, megjött az esze". Lehet tényleg így is volt, mindenesetre Dalos ezt nem győzte elégszer hangsúlyozni. Na persze Schuster már más káposzta volt, mint "ellenséges, konkurens zenekar".

Olyan rocktörténeti nüanszok sejlenek fel, amit a zenészek visszaemlékezéseiből sosem tudnánk meg. Perverz egy dolog egyébként innen belekukkantani a kulisszatitkokba a spiclik beszámolói által. Például érdekesség, hogy Vikidál a Dinamit megszűnésekor azt hitte a Révészt akarják a többiek berántani helyette a zenekarba, közben meg a maradék tagság végül Nagy Feróval csinálta meg a Bikinit.

Nagyon érdekes riportok vannak benne a megfigyeléssel kapcsolatos dolgokról, például Feróval, a megtért egykori Neuroticos Pajor Tamással. Wahorn és ef. Zámbó sztorijai önálló élmény a Bizottság és saját képzőművész emlékeikből. Vagy Grandpierre Attila és Cseh Tamás visszatekintése is érdekes a korról.

Konkrétan is beszerkeszti a "fontosabb" jelentéseket, illetve a többi jelentésből állítja össze a korszak képét, kínosan ügyelve minden rocktörténeti adatra, eseményre. Sok esemény új megvilágításba kerül, mint például az István a király rockopera.

Feró azt mondja az egészről: "ez már nem fontos." Ha az olvasó máshogy gondolja, akkor ajánlom a kötetet olvasásra. A kötet 4000 forint körüli áron van a boltokban, profi munka, ér ennyit.

Bálint Csaba
2005.11.24

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Szőnyei Tamás!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bocskor Bíborka - hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak (2018)
A Magashegyi Underground énekesnőjének különleges hangját egy ideig nem csak a koncerteken élvezhetjük. A

Tovább...
Szántai Lajos - A mindenséggel mérd magad! @ 2018. február 24. - Uránia
Szántai Lajos - A mindenséggel mérd magad! - Mitikus magyar történelem Nimródtól napjainkig - Mátyás király ünnepe - hangoskönyv bemutató

Tovább...
Koncertek 2018. február 25. és 2018. március 13. között: