×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 KORÁL - 1978. VI. 30. Láng Művelődési Ház 

Megjelent: 2005. november 28. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 


Fecó 78-ban a Piramis és egy kicsit a P. Mobil által újra felkorbácsolt rockhullám újjáéledésével maga is újra a habok közé vetette magát. A Taurusz feloszlása utáni 5 évben rövid vendéglátózás után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarának billentyűsévé süllyedt, itt vette fel a Korál nevet a zenekar. 1977 végén azonban gondolt egyet, és rosszindulatú szóviccel élve beszervezte Vikidál Gyulát énekesnek, csináltak is egy 6 számos demót régi Taurusz dalokból és 2 új dalból.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Vikidál azonban szokásos gerincoszlop tempójában az utolsó pillanatban visszamondta a debütáló koncertet és visszament a Mobilba, Fecó egyedül vállalta az éneklést. A korai Korál igazából a Taurusz alapokra épült, a repertoár is ennek megfelelően alakult. Kevesen tudják, hogy a korszak két fő dala a Kiűzetés a Paradicsomból és a Válaszra várva már 1973-ban megvoltak és már Radiccsal játszották is, akkor egy kicsit másképp, és sokat csiszolódott, de akkor is azokban az időkben íródtak ezek a darabok.

Ezek a Korálszámok igazából Taurusz nóták: A kőfalak leomlanak; Szólíts meg vándor; Anyám, vígasztalj engem, Kiűzetés a Paradicsomból; Válaszra várva.

1978. VI. 30.
Láng Művház

Összjátékidő: 54:24

Dévényi Tibor konferansza: "Egy fiatal rockcsoport programjával folytatjuk közvetítésünket a Láng Művelődési központból. A színpadon a Korál együttes. 1978-ban alakultak ujjá. Ebben a felállásban május elsején volt a bemutatkozó koncertjük. Azóta szép sikerekkel szerepelnek az ifjúsági parkokban, az egyetemi klubokban és reméljük, hogy a mai koncertjükön is nagyon kellemesen érzik magukat. Tehát kezdődjék a program...a Korál együttes."
Intró+Kiűzetés a Paradicsomból
A kőfalak leomlanak
konf: "Köszönjük szépen. Köszi. Kösz."
Dévényi: "Kedves hallgatóink, kedves közönségünk a Korál együttes a következő szerzeményeit adta elő: Kiűzetés a Paradicsomból, A kőfalak leomlanak címmel. Most bemutatom az együttes tagjait név szerint is. Köszöntsük tapssal a basszusgitáros Scholler Zsoltot. Dob Pados István. Szólógitár Fischer László. Orgonán az együttes vezetője Balázs Ferenc. Most az együttes a hamarosan megjelenő kislemezéről fog bemutatni két dalt, van egy őszinte dal, Válaszra várva. Utána egy vadonatúj szerzeményük, Anyám vígasztalj, majd végezetül Kiűzetés a Paradicsomból. kedves hallgatóink, kedves közönségünk a Korál együttes műsorához további jó szórakozást kívánok."
Őszinte dal
konf: "Köszönjük szépen"
Válaszra várva
konf: "Köszönjük szépen. És most egy, hallgassák meg Anyám vigasztalj című számot. Három, és."
Anyám, vigasztalj engem
közönség: "Vissza! Vissza! Vissza!"
Outro+Kiűzetés (reprise)
közönség: "Vissza! Vissza! Vissza!"Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Korál - Korál (1980)

2015-04-18 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia