×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Deep Purple - Rapture Of The Deep 

Megjelent: 2005. október 04. kedd 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: Edel Records
Honlapjuk: www.deep-purple.com
Megjelenés: 2005. október 24.
Stílus: Hard Rock

A Deep Purple maga a rock történelem. Bár a tombolásnak mára vége, mégis remek a jelenlegi felállás is. Ian Gillan hangjában ma is van valami megfoghatatlan él, ha ma már a Child In Time sikolyaihoz mért magasak már hiányoznak is. De a ritmus szekcióban Ian Paice és Roger Glover is beférne még ma is bármilyen, kortól független, élvonalbeli csapatba. A csere szólisták, Steve Morse és Don Airey is méltó módon helyettesítik az eredetit. Utolsó, Bananas című lemezükkel bebizonyították, hogy még mindig tudnak őrültek is lenni. Most bebizonyítják, hogy tudnak nyugisabb muzsikával is remek dalokat írni!?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Úgy indul a Money Talks, ahogy egy DP-nek indulnia kell! Lord őrült billentyű futamait hozza Don, ahogy csak a mesterek tudják. Az egész lemez középtempóban telik, így ez a dal is ezt a gondolkodós közepet hozza. Mégis, ahogy Gillan megszólal, és ahogy az erre a lemezre megírt sok-zsúfolt szöveget elkezdi énekelni kiderül nekem: ma is meg tudnám szeretni a hangját, ha nem szeretném 20 éve.

A Girls Like That jazzesebb, de ugyanakkor kellemesen zsongító is a zsúfolt énektmák miatt. A Wrong Man pumpáló, heavy riffre épül, és Don zseniálisan ellenpontozott hammondjaira. Öreges, de nagyon izgalmas nóta!A címadó Rapture Of The Deep-ben a keleties gitár-szinti és a romantikus-poppos énektémák adják a nóta érdekességét. Itt is zsongítóan sok a szöveg, de Gillan, mint egy mesemondó elmeséli az ezeregyéjszaka eme meséjét!

A Clearly Quite Absurd a lemez nagy, akusztikus balladája. A keverés is előre jön, ahogy 2003-ban a Bananason a "Haunted"-ben, most is kellemes élményt ad ez az érett-korú ballada.

A lemezen a kedvencem a Don't Let Go, ahol a csapat visszahozza a funky-t. Aki ismeri a "No One Came"-et ("Fireball" 1971), annak, ha nem is olyan lendületből, de nyugodtan merhetem ajánlani.

A Back To Back is a funky jegyében telik, pattogósabban-pörgősebben. Kifejezetten tetszik benne a hangszerelési trükközés. Don és Steve együtt igen érdekes dolgokat tudnak művelni. Ráadásul ennek a nótának van az egyik legjobb refrénje a lemezen, és a bilentyű és gitár szóló is frissebb, mint manapság a legendáknál szokott lenni.

A Kiss Tomorrow Goodbye olyan dal, ami szerintem Ian Paice régimódi zsenialitását hivatott dicsérni. nekem kimaradt belőle a dögös húzás, de élőben tuti, hogy bele fogják vinni.

Az európai változat bonusza az MTV ami játékosabb nóta, néha progresszív, a refrénben pedig beatbe hajló muzsikával.A Junkyard Blues bár nem tipikus blues, de érdekes dobtémájától nekem nagyon bejön. Ellenpontoz, vezet a dob-basszus, amit a gitár-zongora csak követ, színez.

A végén a Before Time Began zár, amit Gillan mélyebbre vett, mesél. van olyan korban, hogy nagyon érdemes rá figyelni!

Összefoglalva: Bár fáradtabbak a dalok, mint a Bananas idején, de azért a hangszerelés és a zenészek még mindig érdekesek annyira, hogy az ember odafigyeljen erre a közepesebb lemezre is. Bizton állíthatom: nem ez a legjobb munkájuk. De nem is ez a legrosszabb! Ugyan érezhetően kevesebb a lendület, érezhetően nem akarják megváltani a világot. Mégis, ha hátrébb is, de befér a klasszikusok: "In Rock" (1970), "Machine Head" (1972) - lehetne még sorolni - lemezek mellé!

10 / 8


Track lista:

1. Money Talks
2. Girls Like That
3. Wrong Man
4. Rapture Of The Deep
5. Clearly Quite Absurd
6. Don't Let Go
7. Back To Back
8. Kiss Tomorrow Goodbye
9. MTV (európai limitált széria bonusza)
10. Junkyard Blues
11. Before Time Began

Közreműködő zenészek:

Ian Gillan ének,
Steve Morse gitár,
Roger Glover basszusgitár,
Don Airey billentyűs hangszerek,
Ian Paice dob.

Lemezeik:

Stúdió:

Shades of Deep Purple, 1968
The Book of Taliesyn, 1968
Deep Purple, 1969
Deep Purple in Rock, 1970
Fireball, 1971
Machine Head, 1972
Who Do We Think We Are, 1973
Burn, 1974
Stormbringer, 1974
Come Taste the Band, 1975
Perfect Strangers, 1984
The House of Blue Light, 1987
Slaves & Masters, 1990
The Battle Rages on..., 1993
Purpendicular, 1996
Abandon, 1998
Bananas, 2003

Élő:

Concerto for Group & Orchestra
Deep Purple in Concert
Space Vols 1 & 2
Gemini Suite Live
Scandinavian Nights (Stockholm) = Live & Rare
Made in Japan = Live in Japan
Live in Japan (= 3CD-s váltoata a "Made in Japan"-nak)
California Jamming = Live at the California Jam
Live in London
Made in Europe
The Final Concerts = Archive Alive!
Last Concert in Japan
This Time Around
King Biscuit Flower Hour = On the Wings of a Russian Foxbat
In the Absence of Pink (Knebworth '85)
Nobody's Perfect
Come Hell or High Water
New, Live & Rare - The Bootleg Collection 1984-2000 (12CD Box)
Live at the Olympia '96
Total Abandon - Live in Australia (video és DVD)
Live at the Royal Albert Hall (video & DVD)
Live At The Rotterdam Ahoy
The Soundboard Series (12CD Box)

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Deep Purple - Infinite (2017)

2017-04-09 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Ministry - AmeriKKKant (2018)
Az 1981-ben, Chicago-ban induló Ministry az amerikai indusztriális rock-metal sava-borsa volt jó ideig, a Psalm 69-környékén ők voltak a műfaj csúcsa! Az 1981-2008 közötti időszak

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Yes - Drama (1980)
Ezen a héten a '68-ban, Londonban indult Yes tizedik lemezét, a '80-as Drama-t fogom részletesebben kielemezni! A csapat a '78-as Tormato után kettészakadt. Jon Anderson és Rick Wakeman a bemutató turnét

Tovább...
Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: