×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda Művek - Új Vár Klub 1983. IV. 2. 

Megjelent: 2005. október 03. hétfő 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
Az Edda rajongók óriási várakozással tekintettek az 1983-as év elé, hiszen akkor már két éve nem jelent meg lemezük. Azokat a dalokat várták a 3. lemezre, amelyeket a zenekar a koncerteken már legalább egy éve játszott. Az új album mindenki reménye szerint az első két lemez folytatása lett volna, de a Lemezgyár keresztül húzta a számításaikat. Mondván az első két kemény lemez után az Eddának egy lírai anyagot kellene összehozni. A zenekar által elkészített 8 dalból mindössze a Fekete élményt ítélték olyannak, amely beleillett a zenekarra erőltetett koncepcióba. A Lemezgyár hozzáállása mai szemmel teljességgel érthetetlen, hiszen üzleti szempontból sem lett volna rossz egy új ütős lemez. De a Lemezgyárat sokszor nem az üzleti szempontok érdekelték, amit a P. Mobil és a Beatrice példája is mutat. - Horcsin Attila írása

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az Eddának két lehetősége volt: megcsinálják a líraibbat, vagy továbbra sincs új lemez, de akkoriban öngyilkosság volt lemezlehetőséget visszautasítani. A második verziót választották, tehát készítettek egy, a kiadónak is tetsző anyagot. Másik kiadót nem kereshettek, akkoriban nem volt. Parázs vitákkal teli légkörben elkészültek az új dalok és 1983. tavaszán megjelent a lírai és maximum középtempójú dalokat tartalmazó Edda 3. Ilyen előzmények után figyelemre méltó, hogy a régi Edda legkevésbé sikerült albuma is bőven aranylemez lett, vagyis jóval több elfogyott mint százezer példány.

Az Új Vár klubban tartott koncerten már játszották az új lemez dalait, bár a lemez csak pár nappal később jelent meg. A felvétel a harmadik lemez dalaival indul. Bár valószínű, hogy előttük volt a Kék sugár is, hiszen annak a korszaknak ez volt a nyitó dala. Teljesen más a hangvétel, mint amit megszokhattak a rajongók, még a korábbi lemezek lassú dalaihoz képest is. Nem is az a baj, hogy más lett, de Edda hangzásához képest idegennek tűnnek a 3. lemez dalai, melynek világában nem is érezték jól magukat. (főleg Slamó – a szerk) Frissen kikerülve a stúdióból nem tudták az új lemez dalait úgy játszani, hogy a régiekkel együtt egy egységes koncertprogram legyen belőlük.

A koncert élesen kettéválik az új dalokra és a régebbiekre. A régi dalokban sokkal jobban érzi magát a színpadon a zenekar. Igazából azokban derül ki mire képes Slamovits István gitáron. A régi dalokat nagyjából úgy játszották, mint a Platina turnén. Külön szót érdemel még Kegye János, aki a Platina turné fúvós kórusának hírmondójaként még mindig színesítette a koncertet. Van még egy különleges dal az Einz komma Einz. Ezt némiképp válasznak szánták az Őket félmondatokkal fricskázó Ifjúsági Magazinnak. Az IM szinte minden számában akkoriban olyan dolgokat írt, hogy egyre kevésbé sikeres az Edda és egyre kevésbé van mondanivalójuk. Ezzel a rajongókat sikerült nagyon felbosszantaniuk. A támogatott, felkarolt „gyerekből” a zenekar egyre inkább csupán tűrt lett. Az egyik szám néhányunkat úgy felbőszített, hogy egy példányt ünnepélyes keretek között gyújtottunk fel az egri Népkertben.

Bevallom, nem nagyon szeretem ezt a felvételt, részben a már említett kettősség miatt. Talán azért mert átjön rajta, hogy a zenekar szíve szerint nem ezzel a programmal lépett volna a közönség elé, de a 3. lemez dalait játszani kellett. Megpróbálja Pataky Attila oldani a helyzetet, de az Oh azok az éjszakák konferálásából átüt a keserűség. Pedig szerintem az a 3. lemez legjobb dala.

A zenekar 1983. tavaszán és nyarán letudta a kötelező feladatot, vagyis a 3. lemezük dalainak bemutatását. Az őszre teljesen más programot terveztek, amely sokkal jobban sikerült. Egy ilyen koncertet a közeljövőben tervezünk bemutatni a rovatban. (Budai Ifjúsági Park, 1983. szeptember 24.)

Edda Művek – 1983. április 2.

Pataky Attila – ének
Slamovits István - gitár, ének
Bartha Alfonz – billentyűsök
Zselencz László – basszusgitár
Fortuna László – dob

Vendég:
Kegye János - szaxofon

Rockénekes
Rossz állapot
Nehéz dolog
A torony
Az ítélet
A hűtlen
Kínoz egy ének
Ó, azok az északák
Fekete élmény
Einz komma einz egyveleg
Álom
Egek felé kiáltottam
Ahogy élsz
Minden sarkon álltam már
Vörös tigris
Hosszú az út
Kölyköd voltam

Írta: Horcsin Attila
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia