×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metallica - életút 2003-ig! 

Megjelent: 2005. szeptember 20. kedd 12:00
Szerző: o-porat
    Cikkek 

A Metallica a '80-as évek egyik legnagyobb hatású amerikai heavy metal együttese, alapítói James Hetfield és a dán származású Lars Ulrich. Első albumuk az 1983-as Kill 'Em All. Többször is stílust váltottak, a speed-thrash metaltól a dallamosabb számokig. Eközben a kezdeti idők rajongói elfordultak tőlük, de egyre több albumot adtak el. Az együttes ötször szerepelt az első helyen a VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján, hétszer nyertek Grammy-díjat. Legutóbbi albumuk a 2003-ban kiadott St. Anger, amely megosztotta a kritikusokat...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Megalakulás és a kezdeti évek

A Metallica-t 1981-ben alapította a dobos Lars Ulrich és az énekes-gitáros James Hetfield, Los Angeles-ben, miután újsághirdetések útján találkoztak. Ron McGovneyt, Hetfield lakótársát rábeszélték a basszusgitáros szerepre, később Ron Quintana javaslatára felvették a Metallica nevet. Eleinte sorra váltogatták a gitárosokat, az 1982 elején rögzített Hit the Lights-on például Lloyd Grant volt a gitáros, de belőle nem vált igazi tag. Mivel szükség volt egy állandó gitárosra, újsághirdetést adtak fel, amire Dave Mustaine, a Panic zenekar gitárosa jelentkezett. Néhány hónappal később kiadtak egy teljes értékű demót, No Life Till Leather címmel, amire felfigyelt a szakma. Ekkor csatlakozott hozzájuk a basszusgitáros Cliff Burton, aki nem akart Los Angeles-be költözni, így a banda áttette székhelyét San Francisco-ba.

1983-ban New York-ba utaztak Jon Zazula hívására, ahol a Megaforce-szal, Zazula lemezkiadójával írtak alá szerződést. Érkezésük után bár héttel kirúgták Mustaine-t alkoholizmusa miatt, Kirk Hammett lépett a helyére. Mustaine sem hagyta abba a zenélést, megalapította a Megadeth-t.

01. Hit the Lights
02. The Four Horsemen
03. Motorbreath
04. Jump In the Fire
05. [Anesthesia] - Pulling Teeth
06. Whiplash
07. Phantom Lord
08. No Remorse
09. Seek & Destroy
10. Metal Militia1983 végén jelent meg első albumuk, a Kill 'Em All, amely mintául szolgált későbbi lemezeikhez is, építve a Hetfield erőteljes énekére és dallamos gitárszólóira. Az albumot amerikai és európai koncertkörút követte.

1. Fight Fire With Fire
02. Ride The Lightning
03. For Whom The Bell Tolls
04. Fade To Black
05. Trapped Under Ice
06. Escape
07. Creeping Death
08. The Call of KtuluEgy évvel később már Flemming Rassmusten producerrel közös munkájuk gyümölcse volt a Ride the Lightning, ami bebizonyította, hogy a Metallica nem csak egynyári zenekar. Ezen az albumon hosszabb számok kaptak helyet, sokkal kifinomultabb volt zeneileg, mint a Kill 'Em All. Egyik kiemelkedő számuk a Fade to Black, egy lassú, bensőséges dal, amiben az öngyilkosságról elmélkednek. A dal előzménye, hogy a zenekar előtt sorra megoldhatatlannak tűnő akadályok tornyosultak, például ellopták a Kill 'Em All felvételéhez használt felszerelésüket is. A Fade to Black hagyományt indított el, ilyen stílusú daluk lett később a Welcome Home (Sanitarium) és a One, amihez első videoklipjüket forgatták. Ezek a lassú, befelé forduló dalok különböztették meg a Metallica-t a többi thrash metal zenekartól (Anthrax, Slayer, Megadeth).

Út a sikerhez

01. Battery
02. Master of Puppets
03. The Thing That Should Not Be
04. Welcome Home [Sanitarium]
05. Disposable Heroes
06. Leper Messiah
07. Orion
08. Damage, Inc

Miután 1984-ben leszerződtek az Elektra Records-szal, elkezdték következő albumukat felvenni. A Master of Puppets 1986-ban jelent meg, sok rajongójuk szerint ez a legjobb munkájuk. Még ebben az évben összehoztak egy európai turnét Ozzy Osbourne-nal. Szeptember 27-e fekete betűkkel íródott be az együttes krónikájába: Svédországban a csapat busza megcsúszott, felborult és Cliff Burton életét vesztette. Az ő befolyása meghatározó volt a csapat zenei fejlődésében, lehetetlen volt elképzelni a Metallica-t nélküle. A többiek végül Burton emlékére nem adták fel és 40 jelentkező közül Jason Newsted lett az új basszusgitáros.

01. Helpless (Diamond Head Cover)
02. The Small Hours (Holocaust Cover)
03. The Wait (Killing Joke Cover)
04. Crash Course in Brain Surgery (Budgie Cover)
05. Last Caress/Green Hell (Misfits Cover)Rövidesen turnéra indultak, majd kiadtak egy EP-t Garage Days Re-Revisited címmel, ami nagyrészt Ulrich garázsában készült.

01. Blackened
02. ...And Justice for All
03. Eye of the Beholder
04. One
05. The Shortest Straw
06. Harvester of Sorrow
07. The Frayed Ends of Sanity
08. To Live is to Die
09. Dyers Eve1988-ban felvették az ...And Justice for All-t, az együttes egyik legösszetettebb szerkezetű lemezét. Az albumról több olyan dal is akadt, amit nem játszottak koncerteken bonyolultságuk miatt. Az amerikai listákon 6. lett az album és egy Grammy jelölést is kaptak a legjobb metal/hard rock kategóriában. Ekkor készítették első videoklipjüket a One című számukhoz.

Kritikusok szerint az ...And Justice for All mérföldkő a metal történetében. Sok szakíró (és a Metallica) szerint elválasztotta a hard rockot a bluestól, amit a Mötley Crüe vagy a Poison nem tett meg.

01. Enter Sandman
02. Sad But True
03. Holier Than Thou
04. The Unforgiven
05. Wherever I May Roam
06. Don't Tread On Me
07. Through The Never
08. Nothing Else Matters
09. Of Wolf And Man
10. The God That Failed
11. My Friend of Misery
12. The Struggle Within1991-ben a Metallica című lemezük (közismertebb nevén a Fekete Album, mert a borítója fekete és nincs rajta semmilyen szöveg) tovább bővítette zenei horizontjukat. Az új producer, Bob Rock hatására a dalok rövidebbek lettek, így eladhatóbbakká váltak, hiszen a rádiók is szívesebben játszanak rövidebb számokat. Megjelenése után hetekig vezette a világ zenei listáit, 15 millió példányt adtak el belőle. Elnyerték érte a Grammy és az MTV / American Music Awards díjakat. Az album nagy siker volt, a Metallica végleg mainstream zenekarnak mondhatta magát. Ekkor kezdték a régi, magukat becsapottnak érző rajongók megvádolni őket azzal, hogy eladták magukat. Közel három évig turnéztak az "Egy este a Metallica"-val című koncertsorozattal, azután a Guns'N'Roses-zal közösen. 1993 őszén úgy döntöttek, egy időre visszavonulnak pihenni.

Új utakon

01. Ain't My Bitch
02. 2 X 4
03. The House Jack Built
04. Until It Sleeps
05. King Nothing
06. Hero Of The Day
07. Bleeding Me
08. Cure
09. Poor Twisted Me
10. Wasting My Hate
11. Mama Said
12. Thorn Within
13. Ronnie
14. The Outlaw Torn1995-ben tértek vissza a zenéléshez. A Load (1996) szakítást jelentett a Fekete albummal, tömör hangzású, erőteljes. 14 szám kapott rajta helyet, így ez a leghosszabb albumuk.

01. Fuel
02. The Memory Remains
03. Devil's Dance
04. The Unforgiven II
05. Better Than You
06. Slither
07. Carpe Diem Baby
08. Bad Seed
09. Where The Wild Things Are
10. Prince Charming
11. Low Man's Lyric
12. Attitude
13. FixxxerA Reload-on (1997) a nyaktörő metal futamokat blues-os hangvétel váltotta. Hetfield hangjának minden eddiginél nagyobb szerep jutott, és több dal (Mama Said, Low Man's Lyric) mutatja a csapat vágyát a stílusváltásra. A Metallica kritikus és intelligens dalszövegei nem tűntek el, csak egy teljesen új és változatosabb stílusú csomagolást kaptak. A Load és a Reload fordulópont volt a zenekar megjelenésében is. Levágatták a hajukat, az albumok borítóira Anton Corbijn készített vitatott fényképeket: megbotránkoztató ruhákat viseltek, dohányoztak, konyakoztak, néha erőteljesen kisminkelve. Ezzel is próbálták a régi rajongókat visszacsábítani. A változásokkal a Load és a ReLoad több rádiós slágert tartalmazott, mint például a Fuel, Until it Sleeps, The Memory Remains. A csapat thrash metal rajongótáborát nem sikerült visszahódítani. A Metallica szerintük már nem metalt játszott és eladták magukat. A régi rajongók helyébe újak léptek, egyesek szerint a Load a legjobb albumuk.

01. Free Speech For The Dumb
02. It’s Electric
03. Sabbra Cadabra
04. Turn The Page
05. Die, Die My Darling
06. Loverman
07. Mercyful Fate
08. Astronomy
09. Whiskey In The Jar
10. Tuesday’s Gone
11. The More I See
12. Helpless
13. The Small Hours
14. The Wait
15. Crash Course In Brain Surgery
16. Last Caress/Green Hell
17. Am I Evil?
18. Blitzkrieg
19. Breadfan
20. The Prince
21. Stone Cold Crazy
22. So What
23. Killing time
24. Overkill
25. Damage Case
26. Stone Dead Forever
27. Too Late Too Late1998-ban kiadták a új albumukat Garage Inc. címmel, ami 2 CD-t tartalmazott. Az elsőn új felvételek volak, a másodikon régebbi számokból válogatás, például a teljes Garage Days Re-Revisited, ami ekkor már ritka, csak gyűjtőknél megtalálható lemez volt, és több B-oldalas dal, egészen 1984-től kezdve.

01. The Ecstasy Of Gold
02. The Call Of Ktulu
03. Master Of Puppets
04. Of Wolf And Man
05. The Thing That Should Not Be
06. Fuel
07. The Memory Remains
08. No Leaf Clover
09. Hero Of The Day
10. Devil's Dance
11. Bleeding Me
12. Nothing Else Matters
13. Until It Sleeps
14. For Whom The Bell Tolls
15. Human
16. Wherever I May Roam
17. Outlaw Torn
18. Sad But True
19. One
20. Enter Sandman
21. Battery1999. április 21-22-én vették fel a San Francisco-i szimfónikusokkal közös 2 éjszakás előadásukat a Berkley Színházban, Michael Kamen karmester közreműködésével. Két új dal is íródott az eseményre, a No Leaf Clover és a Human. A felvételt S&M címen adták ki 1999 novemberében CD-n, videokazettán, és DVD-n.

Newsted kilép

01. Frantic
02. St. Anger
03. Some Kind Of Monster
04. Dirty Window
05. Invisible Kid
06. My World
07. Shoot Me Again
08. Sweet Amber
09. Unnamed Feeling
10. Purify
11. All Within My Hands2001-ben kilépett a bandából Jason Newsted, ekkor kezdtek pletykák terjengeni a csapat feloszlásáról. Nem kezdtek el új basszusgitárost keresni, hanem Bob Rockot beszélték rá, aki elvállalta a feladatot. Ez az időszak az egyik legkritikusabb periódus az együttes történetében. Júliusban Hetfield rehabilitációs kezeléseken vett részt alkohol és más függőségek miatt. Ulrich és Hammett ekkor komolyan elgondolkoztak a befejezésről. Végül Hetfield visszatért és elkezdték felvenni a St. Anger-t. 2003 júniusában végül kiadták nyolcadik lemezüket. Az album a slágerlisták első helyén mutatkozott be, az együttes egyik legagresszívabb lemezének tartják. Az album az előzőektől eltérően nem volt tökéletesre csiszolva, nyers hangzásúra sikeredett. Sokan kritizálták ezért és az érzelmileg túlfeszített dalokért, a gitárszólók hiányáért. Ennek ellenére a lemez Grammy-díjat kapott, ez a csapat hetedik ilyen elismerése. 2002 őszétől új taggal bővültek, Robert Trujillo lett a basszusgitáros.


1983 - Kill 'Em All
1984 - Ride the Lightning
1986 - Master of Puppets (-2-)
1988 - ...And Justice for All
1991 - Metallica (-2-, dalszöveg)
1996 - Load (-2-)
1997 - Reload
2003 - St. Anger (-2-)
2008 - Death Magnetic
2016 - Hardwired... to Self-Destruct (-2-, -info-)

1987 - Garage Days Re-Revisited - EP
1993 - Live Shit: Binge and Purge - Boxed set
1998 - Garage Inc. - rare, válogatás
1999 - S&M - Live album, DVD
2004 - Some Kind Of Monster - EP
2009 - Francais Pour Une Nuit - Orgullo, Pasion Y Gloria DVD
2011 - Lou Reed & Metallica - Lulu (-2-,-3-)
2011 - Hate Train (single)
2012 - Quebec Magnetic - Live album
2013 - Through the Never (Music from the Motion Picture) - Live album - film
2016 - Liberté, Egalité, Fraternité, Metallica! - Live album

Honlapjuk: www.metallica.com
Rajongói klub: www.metclub.com
Forrás: wikipedia.org
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metallica - ReLoad (1997)

2016-11-28 18:05:00o-porat írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: