×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A platina EDDA - 1982. december 27. - Alfa Mozi 

Megjelent: 2005. szeptember 13. kedd 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 


A platinaturné egyik állomása. Akkoriban kapák meg az elsõ két lemezük után a platina lemezt, ehhez akkor 250 ezer db kellett. A Platinaturné érdekessége volt a fúvós kórus (Kegye, Gömöri, Kincses). Kegye végül a régi Edda végéig kitartott, bár a búcsúkoncerten botrányosan játszott, Gömöri pedig 1985-ben lépett elõ taggá, de már mint billentyûs és zeneszerzõ. A koncertfile a továbbon, a koncertről bővebben itt

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1982. XII. 28.
Alfa Mozi, Bp

Összjátékidő: 79:21
forrás: első generációs másolat

konf: "...rossz után némi jóval zárjuk az évet. Külön szeretnék egy barátomról szólani. Köszönjük nektek, hogy befogadtátok, bár nem zenész volt. Miskolcon volt nőgyógyász. Öööö, ő most dobol a zenekarba, Tüsi. (halkan) Öreg a gázsidról beszélj már. Nagyon rokonszenves arc. és a nehéz év egy olyan kellemes momentummal zárult az Edda művek számára, melyről szeretnék beszámolni. Egy héttel ezelőtt a Kertészeti Egyetem klubjában kapta meg az Edda művek első platinalemezét. Ez az első nagylemez után járt nekik a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattól. reméljük, hogy a folytatás következik. Hát akkor kedves barátaim a sok beszéd helyet a billentyűknél Alfonz, basszusgitáron Zsöci, dobon Tüsi, sok aranyat érő Eddanóta zeneszerzője dús hajú barátom Slamó. És egy nélkülözhetetlen arc innen középről Pataki Attila. (közönség: "Attila gyere ki! Már kinn van. Attila! Attil!") És én is szeretném üdvözölni Danyi Attilát, aki bár ti nem tudjátok, de öt gyerek apja, ezért szokott fellépni előttünk koncerten. Van egy gázsija. Ugye egy azér itt elmondja azt a pár mondatot és utána rögtön fel szokta venni mindig. Hát üdvözöljük szeretettel Attilám. Sok boldogságot kívánunk neked, boldog új évet. Köszi tényleg. Igen."
Improvizáció
Kék sugár
konf: "Szevasztok, üdvözlet. Álom."
Álom
Egek felé kiáltottam
Ahogy élsz
Minden sarkon álltam már
konf: "Engedjetek saját utamon."
Engedjetek saját utamon
konf: "Hétköznapok, mindennapok. Rád figyelek. Micsoda komédia."
Micsoda komédia
konf: "Egy. Két. Há. Négy. Öt napig vártam. Öt teljes napig. Míg végre szólt az asszony...te állat vedd le rongyaid."
Vörös tigris
konf: "Slamó írta a nótát. Fekete élmény. Együtt indul. Éj!"
Fekete élmény
konf: "Hűvös éjjeleken. Ha eltompulnak a fények, a házak fölött száll, kínoz egy ének."
Kínoz egy ének
konf: "A nóták ebben az évben utoljára szólalnak meg. És...én tényleg boldog vagyok azért, mert...itt vannak az emberek. Itt vagytok ti. És sok olyan arcot látok, akik...érkeznek koncertről koncertre. A torony."
A torony
közönségből: "A keselyű!"
konf: "Mindenkinek, aki megérdemli...annak boldogabb új évet, mint az előző volt. A többinek pedig gazdagra szegényre, soványra kövérre stb. Az ítélet."
Ítélet
A hűtlen
konf: "Hát így a vége felé mindenféle TV-be meg mindenbe szoktak mondani tudjátok összerakják az életkéjüket, az év végét meg mindent. Én nem mondok nektek semmit, csak amit mindenki, hogy...persze igen. Meg ilyesmit, igaz Alfonz? Nem. Úgy jó az év elején még valamikor mindenféle szaktanácsadók érkeztek a bandához és ajánlották nekünk, hogy arcok vigyázzatok mer eljött a perc és mostmár át kell állni zeneileg ugye meg ilyenek. Szal újhullám meg kishullám, meg nagyhullám. Komolyan nem hülyülök, itt vannak a tanúk rá a banda. (közönségből: "Nem igaz.") Amivel én kívánok nektek boldogabb új évet az az, hogy mi az Edda, Edda maradunk a következő évben is. Hosszú az út míg idáig elérsz. És aki úgy érzi, hogy végig akarja csinálni azt a rövid kis utat. El lehet kezdeni Hölgyeim és Uraim a mai nap."
Hosszú az út
konf: "Je. Je. Kölyköd voltam."
Kölyköd voltam
konf: "Szevasztok isten veletek. Edda művek Miskolcról. Hej! (közönség: "Vissza!") Pedig becs, becsszóra megdumáltuk a srácokkal, hogy ma nem nyomunk Edda bluest hanem majd elköszöntem, akkor elmegyünk. A Jézus. Hú, hát ne hülyéskedjetek már velünk. Én is akarok szilveszterezni meg ilyenek. Ne viccelj már Karácsony, hát most Karácsony van ne csináld. Énekeljétek ti a Fémszívűt. Én besegítek."
Fémszívű fiú
lekonf: "Szevasztok. Hej!"

Improvizáció
Kék sugár
Álom
Egek felé kiáltottam
Ahogy élsz
Minden sarkon álltam már
Engedjetek saját utamon
Micsoda komédia
Vörös tigris
Fekete élmény
Kínoz egy ének
A torony
Ítélet
A hûtlen
Hosszú az út
Kölyköd voltam
Fémszívû fiú
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: platina ED!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia