×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box - Vidéki Premier - 1981. I. 11. - Ajka 

Megjelent: 2005. szeptember 05. hétfő 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Sajnos Pityi közelmúltban történt halála ad aktualitást egy P. Boxról szóló Rockmúzeumos cikknek. Pityi a Mobilban töltött 3 éve után Samukával eldöntötte, hogy mivel nem lehet lemeze a Mobilnak, amíg Schuster nem változtat a szövegeken, ezért "kirúgják" Lórit. Erről megállapodás született, és 1980 nyarán már fotózott is a zenekar Kentaur néven, Lóri nélkül. Aztán a zenekar másik 3 tagja végül mégis visszahátrált a dolog elől, a nyárvég és a szeptember eleje már ebben a "kiváló" hangulatban telt az 1980. IX. 15-ös ajkai búcsúbuliig...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Szóval Cserháti és Samuka kilépett, elkezdett új zenekart építeni Sáfár Öcsivel és Szabó Putyurral. Az énekes megtalálása volt a legnehezebb feladat. Többeket meghallgattak, Vikidált és Tunyót kellett hangban hozni, a feladatra végül egy régi Mobil-rajongó lett alkalmas, Varga Miklós személyében. Varga a kezdeti időkben egyértelműen Vikidált utánozta, szinte megkülönböztethetetlen ebben a '80-'81-es időszakban a hangja a közönségfelvételeken, az ekkoriban játszott Utolsó cigarettában.

1980 végére kész volt a zenekar és a program jó része is, ami aztán az első lemezre került. A Mobilból hozták az Élsz-e még? című Cserháti témát, ez Csiga Sanyi szövegével Hölgyválasz címen került az első lemezre. Továbbá koncerten játszották az Utolsó cigit és a Miskolcba ágyazott Tűzimádót a régi repertoárból. A Honfoglalás Vándorlás tételét csak az első koncerteken játszották, így valószínűleg a Corvin Mozis bemutatkozó koncerten, de itt az első vidéki koncerten biztosan.

Nem volt zökkenőmentes a zenekarváltás, sokan árulóztak nekik is, de itt Ajkán Pityi okán, hazai pályán voltak, a közönség az első percben még nem tudta mit szóljon, de aztán a végére kialakult a jó viszony. Mindenesetre más vidéki és pesti koncerteken voltak atrocitások a régi-új Mobil elkötelezett hívei és a P. Box között, sőt az évtized közepén heves pereskedés is volt a két zenekar között a Honfoglalás jogai körül. A koncert elég rövidke, hallatszik, hogy ez azért még bepróbálatlan anyag, és a számokat is lassan játsszák, egyesek szerint azért, mert kevés volt és így tovább tartott.

1981. I. 11.
Ajka

Összjátékidő: 53:21

Honfoglalás (Vándorlások tétel)
konf: "Másnak szól a dal."
Másnak szól
konf: "Köszönjük szépen. Hölgyválasz. Hölgyválasz. Cserháti Pityi szerzeménye."
Hölgyválasz
konf: "Köszönjük szépen. És egy olyan új dal, amin még meg se száradt a nyomdafesték, még én se tudom. Az az igazság, hogy...csináltam egy kis puskát. Így talán jobban megy."
Nekem ne mondd
konf: "Húh. Utolsó cigaretta."
Utolsó cigaretta
konf: "Köszönjük szépen. És egy régi régi zenekar régi története. Akitől a nevet kaptuk. Pandora's Box. Procol Harum."
P. Box
konf: "Ssssáfár. Kösz. Sáfár József elkövette fájdalmas basszusszólóját. Sáfár Öcsi. Halálkatlan."
Halálkatlan
(vágás)
konf: "...ndora táncháza."
Pandora táncháza
konf: "Pandora táncháza. Tudjátok mindannyian, hogy fent vagyunk egy nagy nagy szekéren. Ez a szekér elvisz valahová. Valakit jóhelyre, valakit kevésbé. Az Éjféli szekért haljátok."
Éjféli szekér
konf: "Az éjféli szekér."
(vágás)
konf: "...mely arról szól, hogy a bolond...a bolond közöttünk jár. Mindenkit megállít és zavaros szemekkel bámul rád. A bolond. (3x)"
A bolond
(vágás)
konf: "...mely ugyanazoktól a szerzőktől szól. Bencsik...Földes...Miskolc."
Miskolc/Tűzimádó/Miskolc
konf: "Köszönjük szépen. Reméljük, hogy Ajka várni fog. És egy dal azokról, akik másképp csinálják, akik mindig másképp csinálják."
Fekete bárány
konf: "Heeej. Szevasztok. Huh."
(vágás)
konf: "Köszönjük szépen. (közönség: "A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája.") Ez a Fekete bárány."
Fekete bárány (reprise)
lekonf: "Háuh. Szevasztok."Honfoglalás (Vándorlások tétel)
Másnak szól
Hölgyválasz
Nekem ne mondd
Utolsó cigaretta
P. Box
Halálkatlan
Pandora táncháza
Éjféli szekér
A bolond
Miskolc/Tűzimádó/Miskolc
Fekete bárány
Fekete bárány (reprise)


Megjegyzés: A Corvin mozis szakmai premier után vidéken először itt léptek fel.rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 53 - 1985 június - Az Örökmozgó színrelép
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Pulzus 51 - 1985. április - Sztárfaragó
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Koncertek 2018. január 20. és 2018. február 05. között:

Klipmánia