×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 ROBERT PLANT - MIGHTY REARRANGER 

Megjelent: 2005. augusztus 28. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 


Kiadó: Sanctuary
Honlapjuk: robertplant.com,
robertplanthomepage.com
Megjelenés: 2005. május 2. (UK)
Stílus: rock

Mindig kiemelt figyelemre méltó Robert Plant, az ex-Zeppelin énekes munkássága. Itt az oldalon oda is figyelünk rá. 2002-ben elkészítette -meglátásom szerint- legjobb szóló lemezét DreamLand címmel, amit a nemrég kiadott Sixty Six to Timbuktu című, főleg érdekességeket tartalmazó korong követett. 2005-ben jött az ihlet újra, és bár Bálint Csaba kolléga már átrágta magát új lemezén, most én is megteszem.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Elsőként fontosnak tartom, hogy leírjam, hogy itthon bármennyire is nehézkes beszerezni, illetve bármennyire is promociómentes az album: érdemes utána járni! Az itthoni állapotokra talán az a legjellemzőbb, hogy semmilyen adat nem áll rendelkezésre arról, hogy mennyit adtak el ebből a lemezből, az meg végképp kizárt, hogy az eladási listára egy ilyen fantasztikus lemez felkerülhet. Pedig egész Európában elérhetőek ezek az adatok.

Nekifutva a megjelenés hetének: Belgium-ban a 47., Csehországban 40., Finnországban 21., Franciaországban 64., Németországban 25., Írországban 49., Olaszországban 11., Új Zélandon 27., Norvégiában 10., Svédországban 13., Svájcban 75., Angliában 4!!!., Amerikában pedig a 22. volt!

Fantasztikus, hogy Plant még mindig tömegeket vonz. Pedig, érdekes módon ez a lemez nem a tömegeknek készült. A dalok nem könnyen befogadhatóak, vagy végtelenül Zep-pesek. Elgondolkodtatóak. Mélyek.

Meglátásom szerint a mester, a modernkori zenetörténetben 2002-ben lépte át önmagát. A korábbról megismert minden fontosabb hatása most is felismerhető. Meg persze van olyan dal is, aminek a szellemisége ismerős a Zeppelines időkből. De alapvetően modernizálta dalait. Érdekesen hangszerelt dalokat írt csapatával, akik nagyon érdekesen fogják fel azt, hogy egy rocktörténelmi személyiséggel dolgozhatnak.

Nehezen megfoghatóak ezek a dalok. Gyakorlatilag biztos, hogy kész zenei anyag nem nagyon volt a stúdiózás előtt. Nagyon komoly jammelés eredményeként szülhetnek dalokat, teljesen spontán. Aztán a stúdióban még hozzátesznek ezt-azt, samlereket...

Ha valakinek kétségei lennének, akkor a Zeppelin is valami hasonló módon szülthette a dalait. Árad belőle a kreatív psychedelia, a legfantasztikusabb hard rock, amiben fontos szerepet kap a keleti kultúra.

baybeee, baybeee


A nagyfokú baybeee, baybeee már a múlt. 57 évesen az embernek már nem ezen jár az esze (persze azért jó lenne, ha kivétel lehetnék:), szóval, ekkor már jóesetben nagypapa az ember. De azért van kapcsolat a fiatalkori bandával. A dobos Clive Deamer felfogható John Bohnham tanítványnak, mert ugyanazzal az impresszív keménységgel üti a felszerelését, mint a targikus sorsú elődje. De Jimmy Page eklektikus blues felfogása is sok dalban előkerül. Justin Adams és Skin Tyson is fantasztikusan hozza azt a lazaságot, ahogyan a dallamokat Page játszotta. Akár folkosabb, akár blues-osabb, akár rockosabb dalról is van szó, "majdnem" összetéveszthető a játékuk. Persze a modern kornak már nagyobbak az elvárásai, pontosabban kell hoznia dolgokat és ebben is Justin nagyon jó választás.

Nehezen lehet kiemelni dalt, mert mindegyik -a maga módján- önálló életet él. Sampleres, dobos és akusztikus hangszerelésű nyitó Another Time, tele keleties szintivel. De a modernebb, és tökéeletsen elvont Plant-el a Shine It All Around is fantasztikus élmény!

A Freedom Fries ősi blues hangzású gitárjaiban a Zeppelin lakik, ahogy a Tin Pan Valley psychedelikus hangszerelése, jammelés szerű alapja, blues nyújtásokkal dolgozó gitárjai után is csak a nyál folyhat az öregebb rajongók szájából. A All The Kings Horses tökéletesen planti akusztikus nóta, és kitűnik belőle, hogy a koránál fogva enyhén elmélyült hangjában még több mélység van, mint a Zeppes időkben bármikor.

A The Enchanter sampler szerű hangzása alapján egy fiatal énekes szóló zenekarának a dala is lehetne, de nem az. Viszont a Takamba szitárjaiból és blues rockosabb hangzásából kitűnik, hogy Plant fantasztikusan az elemében van.

Akusztikus a Dancing In Heaven, populáris hangzásban. Keleti dobokkal építkezik a Somebody Knocking, fantasztikus jazz basszusokkal, és nagyon elvont jammelős énektémákkal.

Blues nóta a Let The Four Winds Blow, és akár hetvenes évek beat dala is lehetne a Mighty Rearranger, ha nem lenne a hangzása olyan modern, mint amilyen. Plant zeppelines, de megteheti. Ebben a dalban a gitárok akár Page kezében is lehetnének, ha vissza tudná magát fogni ennyire. (De nem baj, ha mostanában nem tudja...)

Zárásként a bárzongora hangtzású Brother Ray érkezik, demos hangzásban, jammelve. A dalba belekerült az extra mixe a Shine It All Around című nótának, de sebaj. Valószinűleg magasról tett arra, hogy mit gondolnak a hallgatók egy technosított mixről... De, önmagát adja benne, a lehető legmodernebb stúdiótechnikával!

Természetesen a lemezt meg is turnéztatja. Az utolsó set lista ami elérhető 2005. június 30-ról való, amikor csapatával a Chastain Park Amphitheatre-ben játszott. Érhető, hogyha valakinek ilyen fantasztikus zenekara van, akkor válogat minden fontosabb korszakából:

No Quarter / Shine It All Around / Black Dog / Freedom Fries / Morning Dew / That's The Way / Tin Pan Valley / Heartbreaker / Mighty Rearranger / Gallows Pole / When The Levee Breaks / Babe I'm Gonna Leave You / The Enchanter / Whole Lotta Love.

Aki még nem vette meg annak csak javasolni tudom! Kortól és nemtől, nemzetségtől és zenei elhivatottságtól függetlenül: 10 / 10Track lista:

1. Another Time
2. Shine It All Around
3. Freedom Fries
4. Tin Pan Valley
5. All The Kings Horses
6. The Enchanter
7. Takamba
8. Dancing In Heaven
9. Somebody Knocking
10. Let The Four Winds Blow
11. Mighty Rearranger
12. Brother Ray (benne bonusz, extra mixe a Shine It All Around-nek)

Közreműködő zenészek:

Robert Plant - ének, harmónika
John Baggott - szinti, elektronika, moog bass
Clive Deamer - dob, bendir
Justin Adams - elektromos gitár, bendir, tehardant, lap steel, basszgitár
Skin Tyson - akusztikus és elektromos gitár, lap steel, basszus gitár
Billy Fuller - elektromos és double basszus

Lemezei:

1967 - Our Song
1967 - Long Time Coming
1982 június - PICTURES AT ELEVEN
1982 szeptember - Burning Down One Side
1982 november - Pledge Pin
1983 június - THE PRINCIPLE OF MOMENTS
1983 július - Big Log
1983 november - In The Mood
1985 május - Pink and Black
1985 május - Little By Little
1985 május - SHAKEN 'N STIRRED
1985 július - Too Loud
1988 január - Heaven Knows
1988 február - NOW AND ZEN
1988 április - Tall Cool One
1988 augusztus - Ship of Fools
1988 - Dance On My Own
1988 - NON-STOP, GO!
1990 március - MANIC NIRVANA
1990 március - Hurting Kind (I've Got My Eyes On You)
1990 június - Your Ma Said Your Cried In Your Sleep Last Night
1993 április - 29 Palms
1993 május - FATE OF NATIONS
1993 június - I Believe
1993 augusztus - Calling To You
1993 december - If I Were A Carpenter
2002 június - Morning Dew
2002 július - DREAMLAND
2002 devember Song To The Siren
2004 november - SIXTY-SIX TO TIMBUKTU

Led Zeppelinnel:

1969 január 12. - LED ZEPPELIN
1969 március 10 - Good Times Bad Times
1969 október 22 - LED ZEPPELIN II
1969 november - Whole Lotta Love
1970 október 5. - LED ZEPPELIN III
1970 november - Immigrant Song
1971 november 8 - ZOSO a/k/a RUNES
1971 december 2 - Black Dog
1972 február 21 - Rock And Roll
1973 március 28 - HOUSES OF THE HOLY
1973 június - Over The Hills And Far Away
1973 október - D'yer Maker
1975 februér 24. - PHYSICAL GRAFFITI
1975 április 2. - Trampled Underfoot
1976 március - PRESENCE
1976 május - Candy Store Rock
1976 október - THE SONG REMAINS THE SAME
1979 augusztus - IN THROUGH THE OUT DOOR
1979 december - Fool In The Rain
1982 november - CODA
1990 szeptember - LED ZEPPELIN BOX SET
1990 november - REMASTERS
1990 - PROFILED
1993 szeptember - LED ZEPPELIN BOX SET II
1993 szeptember - THE COMLPETE STUDIO RECORDINGS
1997 november 18. BBC SESSIONS
1997 - Whole Lotta Love (Historical Medley)
1999 - EARLY DAYS: THE BEST OF LED ZEPPELIN VOLUME ONE
2000 március 21. - LATTER DAYS: THE BEST OF LED ZEPPELIN VOLUME TWO
2001 május 22. - THE MAKING OF LED ZEPPELIN'S ZOSO
2003 május 27. - HOW THE WEST WAS WON

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs (2018)
A '91-ben - eredetileg Resurrection néven - indult Orphaned Land az izraeliek első számű progresszív metálos csapata, akik úgynevezett orientális

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia