×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HBB 1980. XI. 1. Bercsényi Kollégium CSEH TAMÁSSAL 

Megjelent: 2005. május 23. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A blues alapvetően improvizatív műfaj. Jam sessionök, vendégzenészek megjelenése a színpadon mindig érdekesebbé teheti a produkciót. Hobó meg maga is részt vett még a HBB előtt egy csomó beugrásos jellegű dologban, így saját útját is jellemzi ez a fajta zenészi attitüd. Például 77-78-ban a P. Mobilban a Stonesblokkok, vagy előtte Lengyelországban egy LGT koncerten a Johnny B. Goode stb. A HBB-ben is ha lehetőség volt rá meghívott másokat is játszani. Pressert, a P. Mobil tagságot, Omega tagokat, saját régi zenésztársait. Ezen a koncerten a vendég Cseh Tamás a You Gotta Move-ban. Cseh Tamás a korszak egyik meghatározó alakjaként, előadójaként az akkori 30-asok életérzésének megjelenítőjeként Földes kortársa és talán kicsit példaképe is volt. Később a nagy szerzőpáros Cseh Tamás és Bereményi Géza egyik dalát a Batthyány tér bluest fel is játszotta a HBB a III. albumra, sőt a 80-as évek közepén alavető koncertdarab is volt ez a - Bereményi szavával élve - "song". Nem tudni pontosan hogy keveredett ide erre a koncertre Cseh Tamás, de a pesti klubbok világa - így a Bercsényi Koli - nem volt idegen tőle, előadóestjeinek közege pont az ilyen jellegű egyetemközeli színpadok voltak. A HBB ekkori repertoárja még a 80-as időszakot idézi, de a közénség már követeli a Rózsadomb bluest, hamarosan kirúgják Szénich Jánost és egy szólógitárossal folytatják tovább, közeledik a Kopaszkutya korszak, a 81-es év, valamikor ekkor íródhatnak olyan alavető darabok, mint a Hé te!, a Belladonna, a KEHB II, az Enyém, tiéd, miénk, vagy a Farock. Itt ezeket még nem játszák.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1980. XI. 1.
Bercsényi Kollégium

Összjátékidő: 71'46"

Hobo: "Régi dal. Én nyomorúságos állapotomban...csak rátok várok minden este. A szolgák stb."
Gazember
H: "Köszönjük szépen. Tudjuk jól, hogy...Shakespeare-től tudjuk, hogy Velencében Othello volt a néger. Az asszony a világ négere, ezt John Lennon mondta. A hippi volt a fehér néger. A cigány meg...szegény cigány Európa négere. (közönségből: "A blues a zene négere!") A blues a zene négere. Othello blues"
Othello blues
H: "Köszönjük szépen. Szegény apám kopasz volt. Nem kellett a borbély. Minden pénzét elnyerte a bordély. Bordély blues."
Bordély blues
H: "Köszönjük szépen. Ö, üljünk át egy másik fázisra. Több fázis van. Én egy 10 éves fáziskésében vagyunk azzal a dallal, ami következik. Jöjjön a rongyos kitaszított. (?). Bűnödben én vagyok a társ. Bébe, bébe, dobd, dobd, dobd el a dobókockát."
Dobókocka
H: "Köszönjük szépen. Ne, megkérjük Cseh Tamást, hogy a...megkérjük (?) hogy az Indulnod kell című dalban maradjon velünk. (?) Deák Gyulát kérjük."
You Gotta Move
H: "Cseh Tamás. Köszönjük szépen. Deák Bill Gyula folytatja a mai műsort. (közönség: "Hosszú lábú asszony.") (?). Édes otthon kell Billynek. (?)."
Édes otthon
Bill: "Nagyon köszönjük. Eljátszunk egy dalt, egy angol politikus dalát. Cream."
Politikus
B: "Nagyon köszönjük. Nagyon kedvesek vagytok. Eljátszunk egy bluest. (közönségből: "Kőbánya blues!") Kőbánya blues."
Kőbánya blues
(vágás)
Adj menedéket
(vágás)
H: "Leples bitang."
Leples bitang
H: "Köszönjük szépen. Allen Ginsberg. (vágás) Messze még a hajnal. nem hallom. Akartok némi bluest? Némi blues, je. 3, 20-as hajnali blues."
3:20-as blues
B: "Je. Je. Nagyon köszönjük, kösz. Igazán nagyon kedvesek. Héj! Eljátszunk egy bluest egy emberre emlékezve, akinek nem volt más, csak a blues. Vörös ház."
Vörös ház
B: "Egy dal egy lányról. Igen erős dohányos volt. Hosszú lábú kicsi asszony. Kicsike, kicsike lány!"
Hosszú lábú asszony
B: "Eljátszunk egy szomorú balladát."
H: "Nagyon örülök...hogy ma este sincs semmi baj. Csak a zene van, meg a tánc."
B: "A diszkó, ja."
H: "Nagyon örülünk, hogy ennyire együtt vagytok velünk, ezért egy ritkán hallható már néha eltemetett dalt, a Hey Joe-t játszuk."
Hey Joe
H: "Deák Bill Gyula."
B: "Földes Laci."
közönség: "Rózsadomb blues!"
H: "Rolling Stones blues."
Rolling Stones blues
H: "Köszönjük szépen."

Gazember
Othello blues
Bordély blues
Dobókocka
You Gotta Move
Édes otthon
Politikus
Kõbánya blues
Adj menedéket
Leples bitang
3:20-as blues
Vörös ház
Hosszú lábú asszony
Hey Joe
Rolling Stones blues

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

HBB - Első lemez (1980, PM 80)

2011-06-20 12:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 55 - 1985 október - Bilincs kattan!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia