×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Yngwie J. Malmsteen - Unleash the Fury (2005) 

Megjelent: 2005. április 19. kedd 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Lars Johann Yngwie Lannerbäck 1963. június 30-án, Stockholm-ban született. Hegedülni tanult, amit Hendrix hatására, annak halálakor gitárra cserélt, ezzel megszületett a ma ismert Yngwie álma, a komolyzene átültetése a metálba. A következő nagy inspiráló a Deep Purple gitárzsenijének, Ritchie Blackmore-nak a játéka volt. Yngwie 1983-ban került művésznevén - anyja leánykori neve a Malmsteen - a világ zenei tudatába. Elsőként Ron Keel hívta a Steeler-be, majd az Alcatrazz-ba vándorolt, de sehol nem találta a helyét.

Viszont a megkeresett pénzt szóló dalok felvételére költötte, így jelent meg 1984-ben a ma már stílusteremtőnek számító Rising Force album. Elsőre tetszett mindenkinek, így a kritika támogatása mellett a Billboard listájának 60. helyére ért fel szólóban. Hatalmas lökéssel indult, és egyre magába forduló, kizárólag saját magát előtérben tartó lemezeket készített az évek alatt. Énekesek jöttek mentek mellette. Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner, Goran Edman, Michael Vescera, Mark Boals jött, látott és adta át a helyét a következőnek. Most Doogie White a lemez hangja, aki az Attack-óta működött közre. Yngwie a modern rocktörténelem egyik legnagyobb hatású gitárosa, aki 2005 februárjában adta ki, egyenlőre kizárólag abban az országban, ahol művészete a legnagyobb elismerésnek örvend, vagyis Japánban új, 18 dalból álló lemezét. Lássuk...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Szóval, Malmsteen mester kábé tíz éve ugyanazokkal a futamokkal és ettől szinte azonos dalokkal dolgozik. Őrület, hogy mindent ő ír a dalok kapcsán, de kevésbé őrület, hogy hallgatás nélkül lehet tudni, hogy mi fog következni. Meglepetés nélküli ez a lemez is, ahogy egyik dal sem tartalmaz olyan fordulatot amitől kiemelkedő lenne az életműből.

A Locked & Loaded beindulása, hatalmas malmsteen-klasszikus futamok, végeláthatatlan neoklasszikus futamok. Igen! Egoista világbajnokunk mellett gyakorlatilag mindegy, hogy ki énekel, mindenesetre Doggie White élethűen adja az magát a dalban. A második nóta is a lendületesek közül való, Revolution-ban semmi meglepő nincs, talán Patrick Johansson emelkedik ki a gitármasszából pörgős kétlábgépezésével. Ma a zenei forradalom elmarad, inkább eszméletlen gitárvirgák érkeznek, ami a Cracking The Whip-ben sem csökken, csak kissé mélyebben szólal meg. Az eddigiek közül ez a legénekesebb nóta, mégsem Doggie van a főszerepben. Elsöpri Malmsteen mester hatalmas lendülete, ami végre a túlvezérelt hangzástól állati módon szólal meg. Lassú nótát is hallottunk már jó néhányat a mestertől, így a Winds Of War (Invasion) egyetlen meglepő hangot sem ad nekünk. Lassú, építkező nóta, a gitár szétrepesztő energiáitól hangos.

A Crown Of Thorns a mester legjobb-megszokott neoklasszikus indulását hozza. A "bulisabb" dalok közé tartozik, sok gitárfricskával, kevesebb energiával. A The Bogeyman-t viszont kemény basszus indít. Végre a mester is visszafogja a kezét, persze nem sokáig bírja ki, de talán ez a leginkább slágernek tűnő dala a lemeznek.

A Beauty And A Beast visszatérés az induláshoz, vagyis durva kétlábgépes kalapálás közben tempózik a banda. Doggie hangja leginkább Joe Lynn Turner az egész lemezen, itt talán a többinél is jobban hozza a mesterét. Az első instrumentális dal, a megszokott mesteri minőségű elektro-akusztikus, többszólamú gitárral elővezetve a Fuguetta. Az egész olyan, mintha már hallotta volna az ember, de végül is tökéletesen.

A Cherokee Warrior hammond indulása jó előzménye ennek a dalnak, amit Malmsteen énekel is. Bevallom, hogy az eddig megjelent Malmsteen-énekelte dalokkal nekem nem volt sosem bajom. Ez egy hetvenes évekből ideutazott hard rock nóta, amiben női vokálok is feltűnnek, és sok Hendrixes aláfestő riff, no meg ködösen a blues is. A második instrumentalizmus a Guardian Angel, amit ismét elektro-akusztikus gitárokkal szólózik végig. A dal szerencsére egy rövidke érzés erejéig túllépi a mestert, mert az aláfestés zeneisége nagyszerű. Persze Malmsteen nem bírja ki, hogy a megszokott színvonalú neoklasszikus szólójából ne vegyen elő egy vírga-hegynyit.

A Let The Good Times Roll ismét a lazán kemény-hardrock stílusban íródott, amiben a mester sokáig marad a háttérben. Viszont olyan nagyszerűen "régimódi" stílusban szólal meg a hangszere, hogy az ember mellett simán elmegy Doggie White kellemes hangja, és Patrick Johansson teljesen pontos játéka. Ebben a dalban érkezik a lemez legjobb, barokkosan neoklasszikus szólója, egyszerűen tökéletesen nyomja Malmsteen, zseniális szóló, tele energiával, lendülettel... ahogyan kizárólag ő tudja megszólaltatni hangszerét! A végtelenségig díszít...

Biztosan eddig is fontos szerepe volt a szintinek, de igazán a Revelation (Drinking With The Devil) nyitányakor (és a dal közben) tűnt fel, hogy van. Ez egy lassúból építkező, szinte doom-os dal, remek keleties szintikkel, és gitárokkal. Patrick Johansson remekül hozza ezeket a díszítéseket is, és ráadásul Malmsteen is sokáig engedi a zenekarát játszani. Aztán persze elenged egy hihetetlen szólót... mert azért nem engedheti meg magának, hogy ez ne így legyen, ahogy én sem engedhetem meg magamnak, hogy ne írjam le a dal kapcsán a Sabbath nevét, valahonnét a ma már elfeledett Tony Martinos időkhöz kapcsolva.

A Magic And Mayhem egy őrült tempójú instrumentális darab. Elképesztő ahogy Malmsteen kezeli a hangszerét. Hihetetlenek a szólói, ráadásul ebben a dalban a két oldalon mást játszik, ami kifejezetten összefüggő egészet ad ki. Hihetetlen, hogy a fickót nem lehet megunni!

Az Exile kiállós indulása, majd a pörgős tempója, majd a The Hunt szellősebb ritmikája is klasszikusan malmsteen-i, de a lemez csúcspontja mégis a Russian Roulette hammondba ágyazott gitáralapja. Ez egy lassabb, hardrockosabb darab, Doggie White hozza a klasszikus neo-s énektémákat, ami alá Malmsteen lehalkította és visszafogja a gitárját.

A címadó Unleash The Fury szintis nyitánya, és félrevet harangja is jót igér. Ebben a dalban is visszafogja magát a mester, és inkább sokáig a verzék alatt a háttérben nyomja az elektro-akusztikus témákat. A dal egy énekes darab, amolyan modern ária szerű énektémával, amiben a férfi-vokál is előugrik néha. A dal szóló a kiállós Malmsteen szólókat erősíti, a tempós, de kissé egysíkú aláfestés fölött sok gitársávba ágyazva játszik, lendülettel és energikusan.

Búcsúzásként a Paraphrase érkezik ami ismét egy elektro-akusztikus szóló, szintivel aláfestve. Nagyszerű búcsú egy szinte tökéletes Malmsteen nagylemeztől. Dalszerzőként és gitárosként is a csúcson van. Ez a lemez talán az eddigi leginkább dal-centrikus lemeze, ahova nagyon összeszedte magát! Szóval mindenkinek a pecsa koncerten a helye június 20-án!

10 / 8Track lista:

01. Locked & Loaded
02. Revolution
03. Cracking The Whip
04. Winds Of War (Invasion)
05. Crown Of Thorns
06. The Bogeyman
07. Beauty And A Beast
08. Fuguetta - instrumentális
09. Cherokee Warrior
10. Guardian Angel - instrumentális
11. Let The Good Times Roll
12. Revelation (Drinking With The Devil)
13. Magic And Mayhem - instrumentális
14. Exile
15. The Hunt
16. Russian Roulette
17. Unleash The Fury
18. Paraphrase - instrumentális

Közreműködő zenészek:

Yngwie Malmsteen - minden gitár
Doggie White - ének
Patrick Johansson - dob
Joakim Svalberg - szinti

Lemezei:

1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire & Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration (feldolgozás album)
1997 - Facing the Animal
1999 - Alchemy
2000 - War to End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash the Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love (-2-)
2010 - Relentless (-2-)
2012 - Spellbound (-2-)

1985 - Rising Force Live '85 - Video, VHS
1988 - Heaven Tonight - EP
1989 - Live In Leningrad: Trial by Fire - Video, VHS, Live Album
1991 - The Yngwie Malmsteen Collection - válogatás
1992 - Yngwie Malmsteen Collection - Video, VHS
1993 - Leo Fender Benefit Live - Video, VHS
1994 - Live At Budokan - Video, VHS
1994 - I Can't Wait - EP
1994 - Power and Glory - EP
1998 - Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E flat minor Opus1
1998 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - Video, VHS, Live album
2000 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - DVD
2000 - Best of Yngwie Malmsteen: 1990-1999 - válogatás, 2000
2000 - Yngwie Malmsteen Video Clips - Video, VHS,
2001 - Anthology: 1994-1999 - válogatás
2001 - Yngwie Malmsteen Archives - Boxed set
2002 - Concerto Suite Live with Japan Philharmonic - DVD
2002 - The Genesis - rare válogatás, korai kiadatlan dalokból
2004 - Instrumental Best Album - válogatás
2004 - G3 - Live In Denver - DVD
2004 - G3 Live: Rockin' In The Free World (-2-) - Split album
2005 - Concerto Suite for Guitar and Orchestra - DVD
2005 - The Millennium Collection: The Best of Yngwie Malmsteen - válogatás
2006 - Far Beyond the Sun - DVD
2009 - Live Animal - Video
2009 - Live in Korea - Video
2009 - High Impact - válogatás
2010 - Raw Live - Video
2014 - Spellbound Live in Tampa - Live album

Honlap:
yngwiemalmsteen.com
facebook.com/pages/Official-Yngwie-Malmsteen
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Gus G. - Fearless (2018)
A 37 éves, a görögországi Thessaloniki-ben - Kostas Karamitroudis néven - született Gus G. elkészítette Fearless című harmadik szólólemezét! A sok más mellett a Firewind-ből és Ozzy mögül is

Tovább...
30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Koncertek 2018. július 18. és 2018. augusztus 03. között: