×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HBB: RADICS BÉLA EMLÉKZENEKAR 1983. X. 18. Radnóti Művház 

Megjelent: 2005. április 18. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A múlt héten Radics egyik utolsó koncertjével foglalkozott a rovat, most az emlékére felállt allstars jellegű formáció egy koncertjét mutatjuk be. Felállás: Bill, Tátrai, Póka, Döme Dezső. Mindegyik tag játszott valamikor Bélával. Bill ugyan nem volt állandó tag, de sokat jammeltek együtt főképp a BIP-en. A zenekar arra alapult, hogy koncertekkel összekalapozzanak egy kis pénzt Radics sírkövére, és amikor ez megvolt, még egy pár koncertet vállaltak 83-84 körül. Alkalmi volt a formáció, mivel a tagsás gyakorlatilag az aktív HBB tagsága, amely közebn is koncertezett. A repertoár vegyes főképp Hendrixeken alapul, de mindet magyar szöveggel Földes László fordításainak felhasználásával adják elő, még Béla angolul játszotta. Nem jellemző, hogy HBB számokat is játszottak volna a visszaemlékezések szerint itt mégis több is elhangzik. Érdemes elmélázni, hogy mi lett volna, hogyha a HBB-t folyamatosan zenészekkel építgető Póka Bill, és Döme után még berántja Radicsot is. Mehetett volna az eszeveszett tekerés, de valószínüleg nem fértek volna meg Hobóval. Ezt már nem fogjuk megtudni. A helyszín is fontos, a Radnóti a Tűzkerék törzshelye volt annak idején. A felállás későbbi folyománya a Magyar Atom zenekar, mely 84-ben egy koncertlemezt is megjelentetett Jimi Hendrix interpretálásokkal.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1983. X. 18.
Bp, Radnóti Művház

Összjátékidő: 79:24
forrás: első generációs másolat

Tető alatt a ház
konf: "(hangolás) Nagyon nagyon köszönjük. Egy kicsit ha több kontrolt kaphatnék és szólna az ének hangosan, annak örülnék. Nagyon köszönjük. Rendben minden? Aha. Ezután eljátszunk egy tradicionális darabot...Hosszú lábú asszony. De jól konferálsz öcsém. Még egyszer légy szíves. Megy fiatalasszony. Még egyszer mondd be. Mondjam még egyszer? Nyomjuk fiúk, ne balhézzunk. Komolytalanok ezek a fiúk. Egy, kettő, három. (intró) Jajajajajaj. Jajajajajaj. Dijadadaj. Haj de talán bizony esküvő lesz...Jaj a Pókának a menyegzője. Az régen volt. Az már régen volt, tíz évvel ezelőtt. Talán igaz sem volt. Mikor én még kissrác voltam. Drótvágó. Nem olyan nagy dolog egyébként, szeret nyújtogatni a barátom. Én nyújtogatok, ő hajlítgat. Na. Van húr. Kőbányára kell menni. Játszunk. Póka Aladár három húron fog előadni. Na játszunk valamit."
Hosszú lábú asszony
konf: "Köszönjük szépen. Tehát ez lett volna egy régi öreg tradicionális Hobo Blues Band. Gyula. Eljátszunk egy szomorúbb dalt, melynek. Túl az Óperencián. (hangolás) Rossz vér. (hangolás hosszan)"
Rossz vér
konf: "Nagyon szépen köszönjük. Köszönjük szépen. Eljátszunk egy tempósabb, egy tempósabb darabot. Én is készülök most a Vadászati kiállításra. Lesz a BNV mellett egy ilyen vadászati nagyagancsosok...gyülekezete. Felszarvazottak balladája. (hangolás) (Halkan: De hogy a faszba? nem baj.)"
Felszarvazottak balladája
konf: "Nagyon szépen köszönjük, kösz. Édes otthon. Édes otthont Billynek. Je legyünk őszinték és kőkemények. Édes otthont szeretnék, olyat, amilyet mások is. Régóta kijár már egy ilyen öreg embernek, mint én vagyok."
Édes otthon
konf: "Köszönjük szépen. Eljátszuk az angol...politikus dalát. (hangolás)"
Politikus
konf: "Nagyon köszönjük. Tátrai Tibor. (hangolás) Tempóst. Játszatok tempóst. Eljátszunk egy Bob Dylan kompozíciót. All Along The Watchtower. Az őrtorony árnyékában."
Az őrtorony árnyékában
konf: "(Intró után) Hölgyeim és Uraim Deák Bill Gyula annyira szereti ennek a számnak a wamp-jét, azt a részt, amelyikkel elkezdjük, hogy az ő kedvéér még egyszer kétszer eljátszuk. Újhullámos."
Let The Good Times Roll
konf: "Nagyon nagyon köszönjük. Eljátszunk ismét...egy Hendrixet. Ain't No Telling. Rég volt."
Ain't No Telling
konf: "Nagyon köszönjük. Eljátszunk egy ismert számot. Foxy Lady."
Foxy Lady
konf: "Nagyon köszönjük. Manic depression touching my soul. Nagyon köszönjük, igazán nagyon kedvesek vagytok. De nekem néha vannak ilyen depresszióim...mint a mai buli előtt is nagyon féltem. Manic Depression, Mániákus depresszió."
Mániákus depresszió
konf: "Póka Egon. Deák Bill Gyula. Tátrai Tibor. Döme Dezső. Dezső Döme. Döme Döme. Döme Deme. Deme Deme. Deme Döme. Nagyon nagyon köszönjük. Hölgyeim és Uraim. Döme Dezső. Aki sakkban tartja a zenekart azzal, hogy amennyiben nem viselkedünk kultúremberhez méltóan...holnaptól a P. Box együttest erősíti. Eljátszunk egy igen...kedves slágert. Red House. Vörös ház. (halkan: Figyelj utána a végére. Rendbe van Béla, rendbe van.)"
Vörös ház
lekonf: "Nagyon szépen köszönjük. Vége van, vége van. Hölgyeim és Uraim...véget ért a móka mára. Zárul Miki mókatára. S meglátjátok...mindannyian, hogy jövő héten újra itt leszünk. Háháhá. Szevasztok."

Tetõ alatt a ház
Hosszú lábú asszony
Rossz vér
Felszarvazottak balladája
-des otthon
Politikus
Az õrtorony körül
Come On Part 1.
Ain't No telling
Foxy Lady
Mániákus depresszió
Vörös ház


megjegyzés: Furcsa, hogy nemcsak hogy nem játszanak semmi eredeti Radicsot, de a Hendrixeket is magyarul játszák, pedig Béla angol erdetiben adta elõ. Felállás: Póka-Döme-Tátrai-Bill.

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: HBB: RADICS BÉLEMLÉKZENEKAR!

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 18. és 2018. augusztus 03. között: