×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Mobil 1977 tavasza Metró Klub 

Megjelent: 2005. március 24. csütörtök 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Nehéz belőni a dátumot, de még a korszakot is. A forrás 74-esnek mondja. Itt még nincs Pityi, tehát az biztos, hogy 77 nyara előtti. Játsszák a Menj továbbot, tehát inkább már 77-es, viszont a Lőj rám még angol halandzsával megy, nincs meg a végleges magyar szövege, ezért elképzelhető a 74, hisz egy 75-ösnek mondott miskolci felvételen már játsszák magyarul a dalt. Jó lenne tudni, és minden vitát eldöntene, hogy mikor ment a TV-ben először a Forma 1 klipje, és még ennél is jobb volna, ha nem törölték volna le rosszul értelmezett anyagtakarékosság miatt a TV-ben a felvételt. A végső érv a mellett, hogy valahol 76-77 fordulóján lett felvéve a koncert, hogy egy másik biztosan 77-es koncerten Schuster a Menj továbbot úgy konferálja, mint ami már az idei nyár termése.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Azt mondja Schuster a 4. szám előtt, hogy a "jó öreg fölveszi a basszust." Hogy a zenekar Benjáminját (Samukát) hívta volna "jó öregnek" Lóri, nem tudni biztosan, de ha nem őt, akkor vajon kit? És ha őt, akkor mekkora szenzáció, hogy kiderül: Bencsik basszusgitározott is! A Felejts elt és a Chichago Tranzit dalt Kékesi énekli, és ő is billentyűzik, ahol kell. Óriásit játszik ez utóbbiban a Bajnok! Úgy érzem sosem tudott igazán kibontakozni mint hangszeres és szerző. Sokkal több volt benne e számban nyújtott teljesítménye alapján, mint amit általában mutatott, bár az sem volt kevés. Egyébként ez utóbbi feldolgozás annyira eltávolodott az eredetitől, hogy csak a tisztesség kedvéért írjuk ki a szám címét: 25, Or 6 To 4.

Bill is énekel vendégként 2 számot. Bill gyakran lépett fel a Mobillal főképp Pesten, mint ahogy 73-78 között más zenekarokban is megfordult pár szám erejéig. Így pl a "nagy" Syriusnál is volt egy bluesimprós blokkja, és a Hey Joet is nyomta, amit ebben az időszakban Radiccsal is játszott néha a BIP-en, akárcsak ezt a Dig That Boogie rockandroll fantáziát. Egyébként valahol a későbbi Bill-Box formációnak is itt vannak a gyökerei ebben az időszakban.

Ez a korszak nagyon vokálcentrikus volt erősen építenek Vikidál és Kékesi kettősére. Vikidál nemrég térhetett vissza a csapatba féléves kihagyása után, amíg Szegváry Gábor helyettesítette. Az olyan dobhártyarepesztő megmozdulások miatt kophatott ki a hangja az évek során, mint amit a Maradsz, aki voltálban bemutat. Nem kímélte magát, itt aztán hallatszik, hogy a legnagyobb magyar rockhang az övé volt, ez vitathatatlan.

Még játsszák a Kintornás szerencséje program számait (Örökmozgó, Kétforintos dal), de a nyárra az eggyel előbbi programhoz tartozó Felejts el már kikopik a repertoárból, elindul az Alagút program, melynek gerincét adó számok közül a Menj tovább már itt megjelenik. Persze majd Cserháti érkezésével fogják megírni a Vonatot, a Rocktóbert, a Csizmát és végül az Utolsó cigarettát. De ne szaladjuk el az időben, 77 elején még mennek a feldolgozásszámok, más koncerteken a BTO Away From Home-ja, és a töméntelen Bad Company (itt csak a Feel Like Makin Love, de a korszakban játszák a Baby, I'm Just A Simple Mant és az I've Got Live For The Music-ot is). Borítók nagyban: előlap , hátlap

1977 tavasza (?)
Metró Klub

Összjátékidő: 62'05"

Felejts el
benne az elején: "Felejts el. Hó. Felejts már el."
(vágás)
konf: "...szeret. És a következő néhány számra ma este is vendégünk Bill, aki énekelni fog néhány dalt."
Every Day Blues (bluesimpró Billel)
Bill: "Huh, huh. Nagyon köszönöm, kösz."
Sch: "Köszönjük szépen és a következő dal, amit a szünetben megbeszéltek az Edgar és Johnny Winter csoportosulás, rockcsoportosulás műsorából egy téma. White Trash. Fehér személy."
Rock and roll fantázia (Johnny Winter téma)
Bill: "Nagyon köszönöm, kösz."
(vágás)
konf: "...dunk. Örökmozgó, Perpeetum Mobile."
Örökmozgó
konf: "Köszönjük szépen. (vágás) Köszönjük szépen. És a következő két számra kicsit áthangszereljük a zenekar. Jó öreg fölveszi a basszust...a Bajnok pedig zongorázni fog ezen a szegény Hohneren. Első dal egy Chichago Tranzit feldolgozás. A számból kimaradt 2 akkord és 8 ritmika. The Chichago Tranzit Tallfire. Some go 25, or 6+4. And this is Chichago"
Improvizáció 25, Or 6 To 4 (Chichago Tranzit)
(vágás)
konf: "Hajsza."
Hajsza (benne vágás)
konf: "Hajsza."
(vágás)
Maradsz, aki voltál
konf: "Köszönjük szépen. És a következő dal, amit szerdán a Televízió is bemutatott. Forma 1. Az út szélén!"
Forma 1
Menj tovább
Vikidál: "Köszi."
Lőj rám! (angol halandzsával)
Varjúdal
(vágás)
Főnix éjszakája
(vágás)
A király
konf: "Köszönjük szépen, és ahogy így elgondolkoztam a szám közben...(vágás)...ez a dal 2 forintos. (elindul) Kétforintos dal."
Kétforintos dal
konf: "Köszönjü...(vágás) Simli show. (3x)"
Simli show
(vágás)
Feel Like Makin Love (Bad Company) (nem teljes)

Bálint Csaba

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között: