×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Korál: ROBOTOK 1981. V. 9. 

Megjelent: 2005. január 31. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

1981 tavaszán a Magyar Rádió koncertfelvétel sorozatot rendezett a Kertészeti Egyetem Klubjában, melyen a P. Mobil, a Dinamit és egyéb más zenekarok (például jazzzenészek) mellett a Korál is lehetőséget kapott. A KEK sosem volt az elnyomottak, a szakadt rock fellegvára sem a közönség, sem a zenkarok szempontjából. Tehát már a helyszín is mutatja, hogy itt kiválasztott, lemezes bandákról van szó, aki ide bekerül, az belülkerült "Jerikó falain", hajlandó kompromisszumokra, feladott bizonyos elveket, együttműködik az állami gépezettel. (ez persze nem biztos, hogy árulás, sőt az életbenmaradás sokszor fontosabb, mint a mártírhalál. Az arány megtalálása izlés dolga.) Már megjelent előző évben az első Korálnagylemez, ennek anyaga adja a koncert magvát a régi Tauruszos számok mellett (A kőfalak leomlanak, Válaszra várva, Szólíts meg vándor, Anyám vígasztalj). De már játszák az új idény számait is, mint például a Robotokat. Ez az időszak még az "őszinte rock" jegyében zajlik a zenekarnál is, de ennek a hullámnak a vége már ebben az évben erősen érződik, és a Korál is egy másik irányba indul majd el az év végén a Homok a szélbennel. Egy még érzelmesebb, lágyabb dalszerzői perióduson megy át Balázs Fecó.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1981. V. 9.
KEK

Összjátékidő: 64:46

Intró+Robotok
konf: "Hát szépjóestét kívánunk mindenkinek és nagyon, de nagyon sok szeretettel köszöntünk mindenkit. Szevasztok. Sok szeretettel köszöntjük a felsőházat az alsóházat. És azokat is, akik a Magyar Rádió, illetve a KEK jóvoltából...ebből a teremből messzebbre is eljuttatták az éter hullámhosszán ezt a mai bulit. Reméljük, hogy mindenki jól fogja magát érezni. Erről gondoskodik itt a basszusgitáron, aki imádja Bánfi hajszeszt Scholler Zsolt. Itt mellettem Fischer Lacika szólógitáros, a dobnál Magyarország egyetlen Korálhajú dobosa, Dorozsmai Péter. és jómagam pedig Balázs Ferenc vagyok. Ha már ilyen szépen bemutatkoztunk...meg szeretném nézni, hogy mindenki itt van-e. Mindenki itt van? Nem hallom! Akkor lássuk a kezeket. Ezér a pénzért ha én ott ülnék, én biztos, hogy tapsolnék. Tehát. Namost ha ezt így összeverjük...ennek isten bizony mi nagyon nagyon örülünk...úgyhogy köszöntünk mindenkit...az első Korálnagylemezről egy olyan nótával...amely olyan névre hallgat, hogy Hangoddal...ébreszt a szél!"
Hangoddal ébreszt a szél
A szeretet koldusai
konf: "Köszönjük szépen. És akkor vissza a nagylemezre, egy régi nóta, Tudom én is megnyugodnék, ha valakihez tartoznék."
Tudom, én is megnyugodnék
konf: "Köszönjük szépen, és akkor most a Lacikának egy nótát már a következő nagylemezre előrenézve fogunk eljátszani, Tékozló fiú címmel. És egy picit szeretnék a kontrolba a dobhoz is, meg énhozzám is kapni."
Tékozló fiú
A kőfalak leomlanak
Álmainkat hallgatom
konf: "Köszönjük szépen, és most...Péter fog bemutatkozni ez után a nóta után is egy saját számmal, mer ez a Tékozló varázsló is az övé volt. És most átjutunk a túlsó partra. Hej!"
Átjutunk a túlsó partra
konf: "Átjutunk a túlsó partra. Köszönjük szépen. És most visszatérünk a nagylemezhez egy olyan nóta erejéig, nemrég múlt el a Anyák napja, úgyhogy utólag meg szeretnénk emlékezni róla egy olyan nótával, amelynek a címe is az, Anyám vigasztalj engem."
Anyám, vigasztalj engem
Ne állj meg soha
Maradj velem
közönség: "Vissza! Vissza! Vissza!"
konf: "Nagyon szépen köszönjük, és van nekünk egy nagyon-nagyon régi nótánk. Hogy is hívják azt? Hogy? Szólíts meg vándor? Egy-két-há-és!"
Szólíts meg vándor
Válaszra várva
lekonf: És egy utolsó visszaszámolás. Nyolc! Hét! Hat! Öt! Négy! Három! Kettő! Mindenkinek további jó szórakozást. Köszönjük a tapsokat, szevasztok!"
Közönség: "Vissza! Vissza! Vissza! Gyertek már vissza!"
MC konferansz: "Ez az együttes a Korál volt, és azok...aki szeretik...a kőkemény zenét...holnap...hat órától...egy nemzetközi jazzhétvégén lehetnek itt."

Intro+Robotok
Hangoddal ébreszt a szél
A szeretet koldusai
Tudom én is megnyugodnék
Tékozló varázsló
A kõfalak leomlanak
Álmainkat hallgatom egyedül
Átjutunk a túlsó partra
Anyám vigasztalj engem
Ne állj meg soha
Maradj velem
Szólíts meg vándor
Válaszra várva

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Korál: ROBOTOK!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 12.
A kislemezen a Bergendy Gábor Ilona énekesnőt

Tovább...
Koncertek 2018. február 25. és 2018. március 13. között: