×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Beatrice: Európa 

Megjelent: 2005. január 04. kedd 12:00
Szerző: bcsaba
    Dalszövegek 
A rovat egy kicsit visszatér a magyar rockzene szövegeinek gyöngyszemeihez. Ezen belül a 80-as évek legnagyobb ívű dalciklusa következik most a Beatricétől. Az Európa szvít egy legenda. Néhány bootlegen fellelhető a teljes verziója. Ezt a szövegváltozatot az ELTE Jogi Karának Nagyelőadójában felvett 1981. V. 9-i koncert alapaján rekonstruáltam. Az Európa hivatalosan 2002-ben kijött stúdiólemezen Feró Európai Illúzió albumán, de az egyrészt nem az eredeti felállással készült, másrészt közel sem teljes, gyakorlatilag csak az első tétel stimmel igazán. A dalt Miklóska Lajos írta, és Nagy Feró szövegezte. A 80-as évek minden hangulati válságjegye és a Beatrice személyes sorsa is megtalálható a versben. Totális látomású kompozíció, a jövőtlenség és kilátástalanság dala.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Európa

Felment a függöny, íme: Európa
Érted szólnak a harangok Európa
És én nem tartozom senkihez,
De kiszállni tudom nem lehet
Zseniálisan ki van ez találva

Üres jelszavakkal löktél a sorba
És én üres jelszavakat írtam házfalakra
Tetszett a dili, jó ez a hecc
De kiszállni tudom nem lehet
Így neveltél engem Európa
Provokáció a puszta létem
Ó, mert gyűlölöd a fiaid Európa
A jövő melyben élünk egy nagy csapda
Zseniálisan ki van ez találva

Északon nyugaton délen keleten
Egyetlen fontos dolog a rend
És én nem tartozom senkihez
És képtelen vagyok bármit változtatni
Északon nyugaton délen keleten

A jövő a jelen, a jövő a jelen

Nincs többé védekezés
És nincs soha többé támadás
A hősökre sincs szükség már
Az idő nem dolgozik nekünk, csak megöregít

A készerzubbonyot jól rámhúzták
Mikor megszülettem készen várt rám
Az életterem szűkre szabták
Most közönyösen nézem, hogy semmi esélyem

A jövő a jelen, a jövő a jelen

A valóság egy lidércnyomás
Próbáltam kitörni már
A jövőről szőtt álom csapda lett

Nézem a monitort milyen kék
Elvisz majd innen a mozgólépcső
Fuss el már, menekülj

Reggel muszály felébrednem.
Fuss el már! Fuss el már!

Nem tudok elfutni, mindegy, hogy hol élek
Nem tudok elfutni, magam elől nem futhatok el
Nincs segítség, nincs tovább
Nincs, nincs, nincs

Testem löveg a hideg égbe
Hiányzik a szökési sebesség

A polip karjai rámfonódtak
Saját mocskomban fulladok
Kiszakadt élet külön életet él
Fuss el menekülj
Menekülj!

Nincs segítség nincs tovább
Ez már tudathasadás

Születésem után egy fehér kartotékra vezettek
Úgy kb a XX. század második felében
(?) mint egy tiszta fehér (?)
Elkísér és vigyáz majd a lépteimre
Ej te barom ébredj fel

Nem jelzi márványtábla nevemet az út szélén
Mérföldkőre azért is felírom magam
De tudod (?), maradjál átkozott
A központi kompjúter megőriz minden adatot
És az adatok mind ellened szólnak

Mondhatnám azt is, hogy ó ezt a sorsot kaptam
Sorsapánk nem játszik tiszta játékot
Hülye vagy! Bűnös vagy!
Szerintem is rendőrt kell hívni
Egyetlen bűnöm, hogy fiatal vagyok
Egy tudathasadáshoz ez is épp elég
És különben is sokat tépelődsz gyerek

A hatalom maga a sors
Provokáció a puszta léted

Nem vagyok én gonosz hatalom
A durva erőszakot nem alkalmazom
Nem tiltalak be csak kifárasztalak
A mártírokra semmi szükség
És nem tűrök el ellenvéleményt

Socialist, kapitalist 1981
The year of history
Wellcome

Scientific Rockies

A parancsot végrehajtottam

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Beatrice: Európ!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. április 23. és 2018. május 09. között: