×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Mobil 1980. IX. 15. Ajka, Művház ''...VAGY HAJLIK, VAGY TÖRIK...'' 

Megjelent: 2004. december 13. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

December 22 és január 3 között a koncert letölthető lesz mp3-ban a P. Mobil honlapjáról (www.pmobil.hu). A zenekar évente párszor (karácsonykor és húsvétkor) kedveskedik ilyesmivel a rajongóknak. Közkinccsé téve olyan felvételeket, amit hivatalosan nem adna ki.

1980 nyarára a 7 éve lemez nélkül létező zenekaron belül felerősödtek a feszültségek. Vikidál 79-es kiválása (a rajongók olvasatában árulása) nem tudta térdre kényszeríteni a zenekart. Új énekest kerestek és Tunyogi Péterrel mentek tovább az úton. Nekem személyes kedvencem az 1980-as év. Az Alagút anyag már nagyon kiérlelt lett, és íródtak az új számok is. (Bíbor lepke, Rock and roll, Élsz-e még?) 1980. VIII. 23-án a Hajógyári szigeten tízezreknek játszottak a Beatrice és a HBB társaságában a legendás Fekete bárány koncerten. Ez volt a magyar klasszikus rockzene csúcspontja. A zenekar is ekkor ért a csúcsra. Ehhez képest a 78-as szolidaritási koncert is csekélység volt.

Alig egy hónap múlva már nem létezett a zenekar.

Ez a P. Mobil Bencsik Samus korszakának utolsó koncertje. Ezen a napon két koncert volt, nem tudni ez az utolsó-e (az esti), vagy a délutáni, de egy szó sem esik arról, hogy megszűnik a P. Mobil. A cím Erdős Péter egy elszólására utal a zenekarral kapcsolatban. Itt is a jól bevált oszd meg és uralkodj szalámitaktikát választotta doktorunk. Már a nyáron elindult a folyamat. Samu és Cserháti Pityi lemezt akart, és Schustert okolta az elveszetegetett időért. Végül úgy döntöttek, új zenekart alakítanak, hátrahagyják a régi repertoárt, a szövegekben megalkuldnak, elfogadják a Lemezgyár feltételeit. Tragikus, hogy a P. Mobil első hivatalos lemeze már nem ezzel a felállással készült el 1981-ben. Lóri nem adta fel, ma is viszi tovább az örökséget az út másik felén.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1980. IX. 15.
Ajka

Összjátékidő: 56:39
forrás: anyaszalag

konf: "Segítség! Jaaaj! Jajaaaj! Jajajaaaj! jaj! Jaj! Jaj! Jaj! Jaj! Jajajaj! Jaj! Jaj! Jaj neked Rockandroll! Jaj!"
Rock and Roll
konf: "Köszönjük. Sziasztok. Ma este...eljátszunk nektek...egy tripla koncertlemezt. Főnix éjszakája."
közönség: "A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája." (többször)
Főnix éjszakája
konf: "Szeret a tűz. Pirománia. A tűz!"
Tűzimádó
A háttérből Mareczki: "Maradsz, aki egy két há négy."
konf: "A rockzene örök, és elpusztíthatatlan.
Maradsz, aki voltál
konf: "Köszönjük. Örökmozgó lettem az atyának...a fiúnak...és szentlélek nevében. Ámen."
Örökmozgó
konf: "Mindegy, hogy hogy hívják. Jim Clark, vagy Ronnie Petterson. Forma 1."
Forma 1.
konf: "Köszönjük. Elérkezett a...műsorunkban az a pillanat, amikor eljátszuk az első világslágerünket, amit a Szovjetunióban Igyi Dálse, Lengyelországban Ity Dáléj, Angliában Go On, Go Away, és Németországban pedig Lóz-lóz címen ismernek. Menj tovább. Menj."
Menj tovább
Honfoglalás
konf: "Köszönjük magyarok. Sokáig törtük a fejünket, hogy egy paraszti témájú, vagy egy munkástémájú számot csinálunk. Végül úgy döntöttünk, hogy a munkásosztály...témájába bonyolódunk bele, uahhh. Dal egy városról, ahol emberek dolgoznak. Miskolc."
Miskolc
közönség: "Ajka mindig várni fog"
konf: "A nagy tanulság. Teljesen mindegy, hogy a tojást melyik végén törik fel...és az is mindegy, hogy milyen...milyen orrú csizmát hordasz. Csizma az asztalon."
Csizma az asztalon
konf: "Köszönjük. Most pedig...egy szám következik...aHajszaaGályaaFőnixéjszakájából. A Hajsza. És még egyszer. Hajsza."
Hajsza
konf: "Nem unjátok még? Hölgyeim és Uraim. A király."
A király
konf: "Köszi. Wou. Egy szám...az első ajkai buli emlékére is szólhat. Élsz-e még? Nem hallod? Élsz-e még? Nem hallod? Nem hallom. Hallod? Élsz-e még?"
Élsz-e még?
A vonat
konf: "Azt az embert a doboknál úgy hívják, hogy Mareczki István. Ezt az embert úgy hívják...Kékesi Bajnok László. Szólógitár, Bencsik Sándor. Azt az embert a zongoránál és az orgonánál úgy hívják...Cserháti István. Ez az ember Tunyogi Péter. Ének. Kétforintos dal."
Kétforintos dal
konf: "Ti mikor veszitek föl...a szép ruhátokat? És mikor lesztek igazán rendes emberek? És mikor fogtok csendbe maradni? És mikor fogtok megváltozni?! Jaj nektek! Rocktóber."
Rocktóber
lekonf: "Köszönjük. 1973-ban...megjelent egy hirdetés az Esti hírlapban. A Gesarol együttes június 1-étől P. Mobilra változtatja a nevét. Még egy szippantás. Utolsó cigaretta. Szívjad. Szívjad!"

Rock And Roll
Fõnix éjszakája
Tûzimádó
Maradsz, aki voltál
Örökmozgó
Forma 1
Menj tovább
Honfoglalás
Miskolc
Csizma az asztalon
Hajsza
A király
Élsz-e még?
A vonat
Kétforintos dal
Rocktóber
Utolsó cigaretta


Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: