×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda: - Agárd: 1979. VII. 7. 

Megjelent: 2004. november 29. hétfő 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A legkorábbi fellelhető Eddabootleg. A feldolgozásból ismerszik meg, hogy lemez előtti, játszák a Gipsy Queent a Uriah Heeptől. Nem tudott angolul Pataky, nagy kamuzás megy szövegileg, de húzásában simán veri az eredetit. Tipikus, ahogy a bootlegger kikapcsolja a magnót a feldolgozásszámban, mivel ez megvan neki lemezen, ő a saját Eddaalbumát veszi fel, és csak a sajátszámok érdeklik. Érdekesség a Rockénekes és a Rég vége még a régi Edda számai, a nagy felállás Zsöcivel, Slamóval ezeket úgy tanulta be, mielőtt kialakult az új repertoár, és egy ideig programban maradtak. És már játszák az Engedjetek saját utamont is, ami aztán több lemezről is lemaradt a cenzúra miatt.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
1979. VII. 7.
Agárd

Összjátékidő: kb 49'

közönségből: "...padok elé, hallod haver? Mobil tényleg az."
konf: "Üdvözlet minden jó arcnak. A rosszarcokat is üdvözöljük. (közönségből: "Van hely.") (?)."
(vágás)
rávettek a szalagra a rádióból: "..ez a zárt tér, a bezártság..."
(vágás)
megy a szám, folytatólagosan. konf: "Szóljon a dal."
Engedjetek saját utamon
konf: "Héj. (közönségből: "Edda művek.") Igen. Mennyi jó ember. Érkeztek. S egy dal, egy nóta szóljon. A mai nap...holnap és azután apró problémák vannak a barna arcú srácokkal. Neki szóljon a dal. Gipsy. Roma srác. Gipsy. Nem vártalak. Ne szikézz meg. Gipsy roma srác."
Gipsy Queen (benne vágás közben: "Ezt ne vedd föl.")
konf: "Héj. Igen. Kezd összeállni. Ne haragudjatok ránk. Kicsit bulgárosan szólunk, de nem érdekes. le van tojva, ez van, kész. Egy a lényeg...hogy itt vagytok, és mi itt vagyunk. És újra és újra találkozunk. Egy dal, egy nóta szóljon. Egy dalt suhog a szél. (fejhangon valaki) Álom! Szűz lányok dala. Kik úgy szeretnének élni már."
Álom
konf: "...aki úgy szeretne élni már. A lány. És egy dal, egy nóta...egy egyszerű emberről...aki érkezik innen onnan. Megszólítják. Megkérdezik. Van mikor annyi a neve, hogy BB. Nem ismerős? Büdös Bunkó. Ennyi...a neve. Ezt el kell hinni, megkaptuk itt az elején. Aki tudja neki szól, adja át. Egy dal, egy nóta szóljon. Rockénekes. Nem vagyok más, csak egy rockénekes. És ha tetszik a dalom, emeld magasra kezed!"
Rockénekes (Emeld magasba kezed)
konf: "Igen. Igen. Emeled magasba kezed. Mielőtt. Emberek. ne bontsátok szét a motyót, ezen hallom, hogy mit mondtok nekem. És egy...program 1978-ból. 77-ből, 76-ból, 79-ből, 80-ból és 81-ből...meg mindenhonnan. Minden sarkon álltam már stb."
Minden sarkon
konf: "Igen. Volt idő, volt helyzet, amikor úgy szólt az ének, akárhogy is fáj, más csapat a sztár. Így szólt az ének. Otthon Miskolcon is megkaptuk a pofánkba. Érte semmit, szevasz Miskolc. Röpke két évig nem játszottunk otthon. És egy dalt írtunk nekik a végre. Elhagylak Miskolc. Ha nem fogadsz be, elhagylak. Egyszer egy szép napon, tudom, hogy elhagyom a várost. Mindent itt hagyok, mit el nem dobhatok. Így szól a dal. Fogd meg a vállát, érintsd meg a testét. Barátod ő. Fogd meg a nődet...vagy a másik nőjét. Mindegy az, ma a tiéd. Holnap. Nem süt az ügy. Elhagyom a várost, Edda, így szól a dal. Edda blues. Érzések."
Elhagyom a várost
konf: "És énekeljünk valamiről. Ma reggel is elindultunk...reményekkel telve. Megérkeztünk még nagyobb reménységgel. Az út amin jöttünk...bitumenből volt. Nem volt rajta tehénszar, nem volt mit átlépni. De ha mellékútra térsz, Lépd át. Edda. Hosszú az út, míg idáig elérsz. Esküszöm hosszú az út! Jaj de hosszú! (2x) Induljunk el!"
Hosszú az út
konf: "Hosszú az út. Igen. Hosszú az út. És egy dal, egy nóta szóljon azoknak...és szólt azoknak, akik tudják, hogy valóban milyen hosszú az út. Azok előtt még itt az éjszaka, valahol aludni kell. Hosszú az út, míg Bárándig eljutsz. Felvesszük. Nincs jelentőssége ennek semmi. Egy dalnak kell szólalni a hangszereken át nektek. Egy őszinte szónak tőlünk. Semmim sincs. Figyelj te lány, csóró vagyok. Semmim sincs, mit adhatnék neked. Ennyi az egész. Ennyi az egész! Semmim sincs mit adhatnék neked. Edda! Semmim sincs mit adhatnék neked."
Semmim sincs
konf: "Héj. Fehér kesztyű. Tiszta kezű emberek. Felveszünk. Rég vége. Tiszta kezűek fel a kézzel. Rég vége. Figyelj te lány. Nem tehetek róla. Új nő van a színen. Jobban fekszik, minden oké. Bocsásd meg nekem. Rég vége mindennek. Rég vége már! Rég vége! Beújítottam."
Rég vége
konf: "Halkabban. Ne zavarjátok őket. Halkabban. Ő is megadta magát. Kinek lökjem? Velünk együtt. Érezve. Karokat magasba lendítve...így szólsz hozzánk, így szólt hozzánk. Érzel minket te is. Te is. Hagyd fenn nyugodtan. Nem ciki. Nyugodtan. Én elérlek téged is. Mindenkit elérek. Mindenkit elérek! A sumákokat is, a cikizőket is, mindenkit. Ha látok. Ha látok és érzek. Héj. Rég vége. (2x). Elmondtam az első dalban...elmondtam az első nótában. Sok minden el...múlt. Sok minden történik még. Vannak jó emberek, vannak rossz emberek. A rossz emberekhez imádkozzunk. Edda fohász indul."
(vágás)
Engedjetek saját utamon
benne közönségből: "Figyeld már hülye. Megszagolta a cipőjét bazzeg."
bennekonf: "Beáll. Le a csukákkal. Azt mondtam, hogy le a csukákkal. Gyerünk. Kis lábszagot akarok. Le a csukákkal. Ott van egy bátor. Mekkora tüze van."
konf: "Igen. Belőlünk ennyit. Közbe bevérzett a lábam. Nem téma. Ennyit belőlünk nektek. És érkeznek...érkezzenek jó arcok, jó emberek. Gyere már Korál. Szevasztok. Üdvözlet mindenkinek. Szevasztok hobók."

Engedjetek saját utamon
Gipsy Queen
Álom
Rockénekes (Emeld magasba kezed)
Minden sarkon
Elhagyom a várost
Hosszú az út
Semmim sincs
Rég vége
Engedjetek saját utamon

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Edda: !

kép

Edda: Hajnali emberek (1976)

2005-06-22 12:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia