×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HBB - VADÁSZAT LIVE 1984. II. 6. Székesfehérvár 

Megjelent: 2004. november 04. csütörtök 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A Vadászat anyagot nem nagyon játszották koncerten. Ennek oka egyrészt az, hogy mikor beérett az anyag Döme Dezső autóbalesetett szenvedett és nem nagyon koncerteztek, 1985 elején meg Bill kilépett, így elég hányattataott sorsa lett az első igazi magyar konceptalbum anyagának. Ezen a koncerten már játszanak egy pár számot az a lemezről, de majd csak az év végén veszik fel. Tátrai igazán ekkoriban bontakozik ki a HBB-ben. Már megvan Bill szólólemeze és Tibusz és Póka nagyon egymásra hangolódva alkotnak, koncerten meg szétrázzák egymást játék közben. A Hobo Blues Band egyik csúcspontja lehetett volna ez az anyag, és lemezen lett is, koncerten nem nagyon.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
1984. II. 6.
Székesfehérvár

Összjátékidő: 61:58
forrás: anyaszalag

Vadászok kara
Országút blues
konf: "Ollé, ollé. Ollé, ollé. Jó estét kívánunk mindenkinek. Szeretettel köszöntjük a nagyigényű fehérvári színházban. A közönség igényességére való tekintettel...rögtön a...z Országút blues-zal kezdtünk. Oh nem kell a Trabant...nem kell Cadillac. Az élet nem álom...holnap érééérkezek. Egy olyan dalt játszunk, ami...ami arról szól majd, arról az akiről szól. Aki egész életében álmodott és talán soha nem is ébred fel. Brian Jones. Rolling Stones blues."
Rolling Stones blues
konf: "Óhoj. ? blues. A legnagyobb lepke halálára írt dalunkat játszottuk. Jöjjön a másik lepke. A fekete lepke Jimi Hendrix. Emlékezzünk rá most egy dallal. Bíbor köd. Purple Haze. ? címe van a dalnak. A lepkéhez illő címe. Bíbor köd. ?"
Purple Haze
konf: "Nagyon köszönjük. Purple Haze. És Deák Bill Gyula. Köszönjük szépen. Tátrai Tibor ideérkezéséig a zenekarban hatalmas vita volt, hogy Jimi Hendrix vagy Eric Clapton a világ legjobb szólógitárosa. Én titokban Keith Richardra szavaztam, csak nem mertem megmondani. Úgyhogy most Eric Clapton iránti rajongásunk, közös rajongásunk felidézéseként játszunk nektek egy tradicionális bluest. A világ tetején ülve. Technikai nehézségeink csupán azért vannak, mert Tátrai Tibor a mai napon kettő, azaz kettő gitárt is használ, amely itt a kettő a saját tulajdonát képezi. (?)"
A világ tetején ülve
konf: "Je. Köszönjük szépen. Zenekarunk pályafutásának ötödik évében...jár ez azt jelenti, hogy még kiskoruak vagyunk. Inkább elnézéseteket kérjük mindazért, amit elkövettünk tudtunkkal, vagy tudtunkon kívül. Amiért...amiért szeretnek, vagy amiért gyűlölnek. Nagyon sokáig áldozatnak tekintettük magunkat. Azt hittük, hogy áldozatok leszünk. Dehát az áldozati bárány az nem úgy néz ki, ahogy mi. Ránksütötték, hogy fekete bárányok vagyunk. Nem hiszem, hogy az együttesből bárki is báránynak érezte volna valaha is magát. Azonban...a fekete bárányság mégis valamiféle elválasztást jelent a többi birkától. Úgyhogy eljátszuk most a saját áldozati blúzunkat Fekete bárány címmel. Jeee. Jeeee."
Fekete bárány blues
(vágás)
Hitetlenek dala
konf: "Köszönjük szépen. Nagyon köszönjük. Köszönjük szépen. Szeretném megkérdezni...hogy van-e valaki közöttetek, aki már vadászott? Azt tudom, hogy az összes fiúk vadásztak. Ha nem is nyúlra hát lányokra, vagy valami ilyesmire. Vannak...mindenki vadászik. Néha a lányok is vadásznak fiúkra, nem? Én ismertem néhányat. Billy te ismertél olyan lányokat, akik fiúkra vadásztak, vagy nem? Egy...egyet, kettőt. Így tehát eltérő tapasztalataink azonban egyetlenegy ponton, a vadászat végénél találkoznak. Azonban hiába hozza a sors így, vagy úgy, vagy amúgy, nem lehet akárki vadásznak. Erről szól a következő dal, a Vadászok gyülekezője. Csodálatos a ?. Legendás ? képes. (?) ? nyílegyenes. Első a rend, aztán a ?. Fegyelem, figyelem"
Vadászok gyülekezője
konf: "Köszönjük szépen. Sze...szegény ? darab következik. Aki reggel héttől éjfélig dolgozik főállásban meg másodállásban. Mint egy kutya...hogy az asszonynak mindene meglegyen. Teérted hajtok. Hajtók dala."
Hajtók dala
konf: "Köszönjük szépen. Csáó. Csáó amore. Csáó. Oooo. Ő sosem jön vissza, elhagyott engem. Meglépett egy...Porsche turbóval. nekem a Trabantom is szétment az egyik kardánja. A főtörzsőrmester Volgája is ráment. Ígyhát sose jön vissza hozzám Olga. Sose jön vissza hozzám, elvitte egy Volga. Itt van azonban Bill, aki visszajött külföldről a Száműzöttek balladáját játszuk. A száműzöttek balladáját."
Száműzöttek balladája
konf: "Kösz. Kösz. Köszönjük szépen. Mint ugye tudjuk Magyarországon és a jelenlévő közönség közül is mindenki volt kisgyerek. Van aki nem volt kisgyerek? A kisgyerekek általában ismerik a...Piroska és a farkas című mesét. A legújabb irodalomtörténeti kutatások szerint azonban kiderült, hogy nem, hogy nem a farkas ette meg a Piroskát. Most mit fütyülsz, így van. Utánanéztünk. Szovjet és román kutatók szerint Piroska is több alkalommal megette a farkast. Egyes kutatók szerint Grimm, aki egy sötét feudalista volt elferdítette az igazságot. Most azonban rávilágítunk a lényegre. Jön Piroska és kiderül, hogy nem csak a farkast szereti, hanem a rókát is. Mesél az erdő 1985-ben."
Mesél az erdő
konf: "Köszönjük szépen. Tátrai Tibor szólógitár."
A fattyú reménytelen szerelme
konf: "Éjeeej. Köszönjük szépen. Megjöttek a hősök. Fel is állnak sorban. Komoly méltósággal és büszke mosollyal. teli gatyában és teli gyomorral. Oh je."
Vadászok bevonulása
(vágás)
Kerítés mögött fegyveresek fáklyával
konf: "(?) Fefefefe felszarvazotak balladája."
Felszarvazottak balladája
konf: "Nagyon szépen köszönjük. Köszi. (?) Kösz. Bárkivel megtörténhet mondta Lenin. Most pedig tekintettel a televízió megrövidített műsoridejére...magunk is szeretnénk nektek kárpótlást nyújtani. Azért a kis atrocitásért, amely a Hobo Blues Band első önálló televíziós műsorán felvétele és adása között kapcsán történt. Szeretnénk bemutatni a televízióshow elsőszámú főszereplőjét Tátrai Tibort...(?) látható a képen. Ugyancsak megharcolt a helyért a klasszikus színészi tapasztalatokkal rendelkező Döme Dezső. (?) Póka Egon (?) nőgyógyász főorvos adott neki (?) Ez az igen szerencsés kis TV műsor természetesen mindenki által is mert (?) a Német Szövetségi Köztársaság jótékony célú mérkőzése alatt ment le a kettes csatornán 24 óra 25 perckor. Az ebből kimaradt mintegy négy és fél órányi anyagból láthattok most egy számot, mely a Televízió a minden címezve. (?) ez így sikerült és ahogy sikerült, és a többi hogy fog sikerülni mi szeretjük a TV-t, sőt Bill még azt is ki meri jelenteni, hogy mindenem a TV."
Mindenem a TV
konf: "Huh. Nagyon köszönjük. (?) Eljátszunk egy dalt, egy címadó dal. Rossz vér."
Rossz vér
konf: "Nagyon szépen köszönjük. Igazán kedvesek vagytok. Köszönjük. (?) Deák Bill Gyula nemrégen Isztambulban járt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elfelejtette volna a hazáját, ahonnan származik. (közönségből: "Kőbánya blues.") Kőbánya blues. Kőbánya blues je. Kőbányán születtem, ott is nőttem fel."
Kőbánya blues
konf: "Ojee. Bambambam. Jártam a földön, hol tankok legeltek. Nagyon szépen köszönjük. Láttam az erdőt, hol nincs többé fa. Éltem, ahogy tudtam (?) Tudtam, hogy mit lehet, és hogy mit szabad. Szomorú dal. Közép-európai hobo blues."
KEHB II.
Zöld sárga - zöld sárga
(közönségből a szám közben: "Ne kérjük mán vissza.")
Elszállt egy hajó a szélben
konf: "Játszunk egy bluest je. (közönség: "Kopaszkutya.") Szomorú balladát játszunk. Nekem is fáj"
Nekem is fáj
(közben valami rövidhullámú CB-ről: "Akkor a Rudas kollégiumban menjetek a 17.25-ös. (?) Mikor megy a kocsi, mondtam, hogy küldjétek. Akkor menjél oda (?). (?) tudok.")

Vadászok kara
Országút blues
Rolling Stones blues
Purple Haze
A világ tetején ülve
Fekete bárány blues
A hitetlenek dala
Vadászok gyülekezõje
Számûzött lovag
A fattyú reménytelen szerelme
Vadászok bevonulása és az ünnepség kezdete
Kerítés mögött fegyveresek fáklyával
Felszarvazottak balladája
Mindenem a TV
Rossz vér
Kõbánya blues
KEHB II.
Zöld sárga - zöld sárga
Elszállt egy hajó a szélben
Nekem is fáj

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

HBB - Első lemez (1980, PM 80)

2011-06-20 12:00:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: