×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hangok és ütemek 2. (2018, könyvkritika) 

Megjelent: május 30. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Megjelent a Hangfoglaló Program gondozásában a Hangok és ütemek című kötetsorozat második része. A sorozat a magyar könnyűzene széles körből válogatott szereplőivel elkészült átfogó oral history sorozatának eddigi darabjait rendezi folyamatosan kötetbe.

A kötet Ignácz Ádám három beatinterjújával nyit. A Sankó László-val és Neményi Bélá-val készült interjúkat olyan szemmel is olvastam, hogy Ádám mit tud még "kiszedni" az alanyokból, hisz én is interjúztam mindkettejükkel a Radics Béla a beatkorszakban című kötetemhez...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Nos, le a kalappal, érdemes volt őket újrainterjúzni, előjöttek újabb információk is. Különösen Sankó Laci lepett meg, aki két utcányira lakik tőlem, sokat találkoztunk nem csak zenei ügyek kapcsán is, mégis, mikor én készítettem az interjút, egyáltalán nem volt "szószátyár", szinte alig lehetett kihúzni belőle valamit. Szóval respect Ádám, szép munka!

A kötet bevezetőjében rögzíti, hogy forrásmunkául is szeretne szolgálni a jövő kutatói számára is, így - remélem nem tűnik kiszerűnek -, de jeleznék egy pár hibát. Boronkay Sándor y-nal írja a nevét, a megjelent kislemezen tévesen szerepel i-vel, mint azt a vele készített interjúmban tisztáztuk.

A 17-es lábjegyzetben legalábbis vitatható, hogy Nényei Tas volt az Illés basszusgitárosa Szörényi Szabolcs előtt, mert ez a poszt inkább Halász Öcsié volt, Tas akár dobolt is, pozanozott is, és ha a basszust hozta, azt sem egy basszusgitáron, hanem egy speciális gitáron tette.

Az Atlantis bemutatkozó koncertje az Egyetemi Színpadon nem 1964 januárjában, hanem november 15-én volt... ez azért elég történelmi dátum ahhoz, hogy helyesen írjuk, vagy ha az interjúalany ragaszkodik állításához, akkor legalább lábjegyzetben jelezzük, mint ahogy ilyen korrekciót Ádám eszközöl is például a Neményi interjúban, ahol Neményi azt állítja, övék volt az első magyar nyelvű lemez.

És azt is javítani illet volna, hogy Neményi szerint Radics nem játszott az első táncdalfesztiválon, hisz több fotó is bizonyítja: dehogynem. Ezen hibák miatt néha azt érzem, tök feleslegesen zúzom százas nagyságrendben a beatinterjúkat.

A harmadik darab Kovacsics Öcsi-vel készült, öcsi kiváló interjúalany. Öcsi most már kiválóan dokumentált szereplője a magyar rocknak, hisz megjelent saját könyve is, a Beainterjúk I.-ben is szerepel és most itt is.

Örvendetesnek tartom, hogy a tánczenei világ szereplőit is megszólaltatja a sorozat, Nem valószínű, hogy más formátumban elolvastam volna egy Korda György interjút - pedig érdemes -, a Bakacsi Bélával készült interjú ennek tetejébe azért is érdekes, hisz Bakacsi nemcsak táncdalénekes, de híres turnészervező is volt. Fontosnak érzem a Csepregi Éva interjút is. Nagyon jó, hogy az interjúalanyokat tág területről válogatja a sorozat, Urbán Tamás rockfotós igazán megérdemelte történelmi rockfotói miatt, hogy bekerüljön.

Rozsonits Tamás jó érzékkel választotta interjúalanyként a korszak egyik fontos intézményvezetőjét, Mann Tibort, aki például a Csepeli Ifiparkot is vezette, és nagyon érdekes verziót vázol arról, hogy Som Lajost miért tették ki a Taurusból.

Az utolsó előtti interjú Knisch Gábor-ral készült, kiváló betekintést enged a zeneszerzői és szövegírói gyakorlat világába a '60-as, '70-es évekből, továbbá Gábor az Editio Musica Budapest (Zeneműkiadó) nemzetközi ügyeivel foglalkozó munkatársa is volt, e téren is nagyon informatív az interjú, felsejlenek a MIDEM-mel kapcsolatos kérdések, jelesül, hogy volt-e esély arra, hogy magyar világsztár lépjen színre.

A kötet záródarabja egy szenzációs interjú Hegedüs Lászlóval, a Multimédia vezetőjével. Sokat tudhatunk meg arról, hogyan kezdtek igazi világsztárok Magyarországra látogatni.

Bálint Csaba (2018.05.30.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Hangok és ütemek (2016, könyv)

2016-09-29 18:05:00

kép

Hangok a Gyárból

2012-03-21 17:55:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Csodák csodájára: a csillagok újra háborognak 3.0 - oloS naH (2018)
Pár éve írtam egy cikket Csodák csodájára: a csillagok újra háborognak címmel Az ébredő Erő kapcsán, meg annak előzményeiről... Aztán

Tovább...
Budapesti Wagner-napok @ 2018. június 07-17. - Müpa
Egyedülálló arculatot álmodott meg a Müpa a Budapesti Wagner-napok számára, amelyet a hazai és nemzetközi rajongók már az idei fesztiválon megcsodálhatnak. A

Tovább...
Családok Éve: Böjte Csaba Szentendrén az Élet útja ösvény felavatásán (2018)
A Szentendre Barátai Egyesület meghívására, 2018 a Családok Éve alkalmából június 09-én Szentendrére látogat Böjte

Tovább...
Babel Sound Fesztivál 2018
Ingyenes világzenei kavalkád a Balaton-parton idén nyáron is, július 16. és 22. között! Közel 40 ország zenészei léptek már fel a fesztiválon és számos új, nemzetközi zenei projekt

Tovább...
Fiatal művészek fesztiválja a fővárosban (2018)
Fiatal művészek a fővárosban címmel ingyenes, három héten át tartó programsorozatnak ad otthont a Budapesti Művelődési Központ. Az intézményben kizárólag 30 év

Tovább...
Koncertek 2018. június 25. és 2018. július 11. között:

Klipmánia