×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 61 - 1986. április – Benne van a város a szerelemben! 

Megjelent: május 10. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Rosszkor születni

1981-ben megalakult a Prognózis együttes. Első legnagyobb slágerük a Hajsza közben volt, és erre a dalra már lehetett építeni. A zenekar szinte minden fesztiválon ott volt. Vadul járták Barkasszal az ország kultúrházait, valamiért azonban az első osztályra szóló jegy elkerülte őket.

A két alapító; Vörös István és Jankai Béla hihetetlen profizmussal építette fel a zenekart, és itt mindenki kiváló, tehetséges zenész volt. Az ő esetükben pont más irányból kell nézni, hogy miért nem futottak be igazán, mint a V'Moto-Rock esetében (Pulzus 1986. február). A nagy tolongás 1979-re tehető, amikor igazán elindult a Karthago, a HBB, a Dinamit, a Korál, vagy éppen az Edda. Ők léptek a Piramis örökébe, és szinte minden babért learattak, amíg a színen maradtak - hiába a jó dalok, a képzett zenészek -, senki nem érhetett fel hozzájuk.

Pedig a Prognózis a siker érdekében mindent elkövetett. Rengeteg rockslágert írtak, minden koncertre kitaláltak valami új látványelemet, sőt, még az új hullám felé is elmerészkedtek a Hanglemezgyár ajánlatának meghajolva. Egyszer Erdős Péter megnézett egy Prognózis koncertet, és a buli után azt mondta Béláéknak, hogy "jó-jó, de minden kutya egyforma aranyos, ha a Prognózis be akar futni, legyenek érdekesek is, ne csak jók, legyenek ők az ötlábú kutya".

Okosan élni

Ötlábú kutya. Persze, amikor az emberek bámulják az almot, egyből azt figyelik, amelyik kilóg a sorból. Ilyen az ötlábú kutya is. De sajnos, vagy szerencsére a Prognózis nem lógott ki a sorból, és 1985-re már telt házas bulit csináltak a Petőfi Csarnokban. Hogy mi kellett ehhez? Talán éppen az, hogy a '79-esek nagy része földbe álljon. Végül is mindegy, hogy hogyan történt, de a Prognózis - ha csak rövid időre is - mégis csak sikeres zenekar lett.

A siker nem tartott sokáig, mert a közönség elfordult a hagyományos rockzenétől. Természetesen ekkor jöttek a gondok, majd megalakult a Piknik Club, meg a Cirmos Kormos féle mulatós. Pár évvel később Vörös és Jankai elhatározták, hogy öt évente tartanak egy nagy Prognózis bulit, a rajongók nagy örömére.

Egy halovány interjú

Riporter: Tele van a város szerelemmel, ugyan én is ezt érzem, de itt most az aktualitást a lemez adja meg, a Prognózis együttes prognózisa a nyárra. Vörös István arra válaszol, hogy ő is pontosan ugyan így érzi ezt a dolgot?

Vörös István: Természetesen, hiszen ezért írtuk meg ezt a dalt.

Riporter: És hogy-hogy pontosan te kerültél a lemezborítóra?

Vörös István: Hát, rólam készült a legőrületesebb kép, és a többiek megszavazták, és így kerültem oda.

Riporter: A dal, amelyet itt a Pulzusban hallani fogunk, az Add ki magadból a feszültséget. Kiről szól, ki írta?

Vörös István: Ez szól saját magunkról, rólad is, és mindenkiről.

Riporter: Tehát ajánlod mindenkinek?

Vörös István: Mindenkinek, hogy adja ki magából a feszültséget.

Riporter: A nyári koncert turnéra ennyit a Prognózisról. Következik a Prognózis, Add ki magadból a feszültséget.


Komár László - Bim Bam Bum
Prognózis - Add ki magadból a feszültséget
Status Quo
Játék
Felkai - gitárpárbaj
Dés László - Szerelem első vérig
László Attila
Tingz - Blues az utolsó punkhoz
Karácsony János - Kövess engem
Spyro Gyra

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 25. és 2018. július 11. között:

Klipmánia