×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 58 - 1986 január - Rossz idők 

Megjelent: április 19. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Alkonyati rózsák

1986 a Pulzus utolsó éve. Egyre satnyább a kínálat, a hazai zene elé tolják a külföldit. Talán hirtelen kicsik lettek nekünk a hazai sztárok, de az is lehetséges, hogy a lustaság és a költségcsökkentés is szerepet vállalt a váltásban. Ha bele gondolunk, mennyivel olcsóbb és egyszerűbb egy kész klipet bemutatni, mint behívni egy zenekart, sok embert foglalkoztatni, hogy legalább egy felvétel legyen az új dalukból.

Az is lehet, hogy nyíltak a kapuk, egyre többen juthattunk külföldi albumokhoz, egyre több sztár érkezett, és valóban megnőtt rájuk a kereslet. Azért szerencsére néhány hazai mindig akad. A Karthago legénysége a "csúnya összeveszés" után szétszaladt. Szigeti Feri menedzser lett, Takáts Tomi a Senatorban igyekezett Som mellett Révésznek látszani, Kocsándi Miki lement countryba, maradt a Gidó - Kiss Zoli duo, hát kicsit metálosabbra vették a figurát, és megszületett a Fáraó zenekar.

Elhalványult rock and roll

Sajnos azonban nem tartott sokáig a tűz, a közönség már inkább a Csillagfény diszkóba járt, a régi rockerek meg kiöregedtek, ami azért sem igaz, mert 1986-ról beszélünk, és ők még ma is teljes szívből játszanak. Bezárt az Ifipark, sorra szűntek meg a klubok, valahogy már semmi sem volt a régi. A média pedig már nem is beszélt a rock zene haláláról, hiszen ekkor már halottnak tekintette.

Egyébként nem volt olyan rossz az időzítés, ha belegondolunk, hogy a Pokolgépnek '86-ban jelent meg az első albuma, és az Ossian is ezen a nyáron kezdte pályafutását, így a későbbiekben már ez a két banda vitte igazán a prímet. Valamiért a Fáraó mégsem volt képes kitörni. Gidó helyet kapott a Lord együttesben, majd újra visszatért a Karthago...

Csak egy szót akarok

Módos Péter: 1985-ben - kedves nézőink - két fontos esemény is felzaklatta a magyar pop rajongó közvéleményt. A Karthago együttes feloszlása, és a Fáraó megalakulása. Az együttes vezetője Gidófalvy Attila, ex-Karthago-s billentyűs. Hogy áll föl a mostani együttes?

Gidófalvy Attila: Az új banda, a Fáraó együttes úgy áll föl, hogy a volt Karthago-ból ketten maradtunk együtt, Kiss Zoltán basszusgitáros és jó magam társultunk két új őrületes arccal, doboknál Gyurik Lajos, szólógitárnál Terstyánszky Károly. Így vagyunk négyen.

Módos Péter: Világos, valamit sikerült-e átmenteni a Karthago--ból, ha egyáltalán akartatok, zenei stílust illetően?

Gidófalvy Attila: Nem nagyon sikerült, de igazság az, hogy nem is nagyon akartuk, mert a volt Karthago egy teljesen más stílus volt és mi szeretnénk egy teljesen újat, vagy legalább is olyat, amit még eddig itthon nem próbáltak, de ezt majd gondolom, más fogja eldönteni, a közönség.

Módos Péter: Most már csak egy-egy szó, koncertek?

Gidófalvy Attila: Koncertek, március 20-án fogunk Pestre érkezni, tehát itt lesz a debütáló buli Pesten, március 20-án, a Fővárosi Művelődési Házban, előtte majd vidéken februártól.

Módos Péter: Hanglemez?

Gidófalvy Attila: Hanglemez, az első kislemez március második felében.

Módos Péter: Nagylemez?

Gidófalvy Attila: Nagylemez, hát, ha minden jól megy, akkor ősszel.

Módos Péter: Van valami cím ötletetek?

Gidófalvy Attila: Cím ötlet? A vérem zöld.

Módos Péter: Na, ne beszélj. Elég volt! Legalábbis ez a címe a most következő dalnak, előadója a Fáraó együttes.


Matt Bianco (Cannes)
B+O
Zorán
Suzan Vega
Fáraó - Elég volt
Játék
Little Steven - Sun City
Csepregi Éva
Turn Out The Light
Victor Baley - Birdland

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: