×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box - Szállj fel szabad madár - 1984.IX. 18. - BIP 

Megjelent: 2004. október 27. szerda 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A Box ekkoriban volt a csúcson a közönségsikert tekintve. Zeneileg szerintem '85-ben, az Ómen megalkotása idején, de a '84-es év volt a nagy telt házak kora. A Varga Miklósos feláll '82 végéig még csak másodosztályra volt elég, de '83 elején Vikidál beszállása és a II. album, a Kő kövön megjelenése nagyot dobott a történeten. Ehhez jött még az István a király sikere (István: Varga Miklós, Koppány: Vikidál Gyula). Így tömegek voltak kíváncsiak a rockra egy olyan időszakban, amikor az új-hullám minden klasszikus rockcsapatot, gyakorlatilag kinyírt. Ez a koncert a BIP utolsó hetének sorozata, a magyar rock reprezentáns zenekarai léptek fel itt utoljára naponta a záróhéten (P. Box, Bikini, Beatrice, P. Mobil)...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1984. IX. 18.
BIP

Összjátékidő: 79:19
forrás: anyaszalag

konf: "Ugyan mi nem fogunk ma temetni, csak azt szeretném kérni, hogy mindig szeretettel és őszinte szívvel gondoljatok...erre a helyre. Mert ez a hely adott nekünk sok mindent. Nemcsak nektek, nekem is. És hogyha nekem adott, azaz a rockzenészeknek adott, akkor nektek is. és azért mert ez a zene nagyon sokáig itt adott, itt adott erőt nektek és nekünk. És bízom benne, hogy ha eddig volt, lesz a jövőben is ez a zene, mert ebből a zenéből soha...nem...elég!"
Soha nem elég
konf: "És még mindig ugyanúgy indul minden nap egy vonat. Hova? Oda-vissza! Oda-vissza! Nem hallom!"
Ingajárat
konf: "Huh! Figyelj jó pajtás. Egy kérésem van csak. Bármi történjék ezentúl, akármit bezárnak és kinyitnak majd újonnan. Maradj a vonalban...bárki közbeszól!"
Maradj a vonalban
konf: "Huh! És megnyílik a föld. S a föld gyomrából előlép az elérhetetlen, a megfoghatatlan, a szuperszűz. Hehehehe. Fantomlány."
Fantomlány
konf: "Egy dal az első lemezről...bizonyára jól ismert. A Szupergép!"
Szupergép
konf: "Ah-ah-ah-ah-ah-ah. Aaaha aaahah! Mmmm. Aaahah aaahah! Hmmm. Szintén egy első lemezes dal. A Hölgyek indulója. A Hölgyválasz! És ez egy rockblues! Ooohjeah. Nem hallom a lihegéseteket. Ahogy a lányok szokták. Most induljatok be gyerekek. Ah-ah-ah-ah-ah-ah! Mint a nászéjszakánk. Ki tudja milyen volt a nászéjszakánk? Éjszaka. Hmm. Ah-ah-ah-ah! Dudududuuu!"
Hölgyválasz
konf: "Asziszem már nagyon nagyon régen hallottatok egy zenekari dalt. Bízom benne, hogy ez a harmadik nagylemezen rajta lesz. Csörgődobbal indul...azaz tempóban. Nos. Pandora tánca, vagy Táncolj Pandora. A múlt héten Újpesten jártam, van egy KTSZ, ahol lehetett kapni ilyen Csehszlovák gyártmányú NDK gyártmányú csörgődobot...úgyhogy bevásároltam magamnak öt darabot gyorsan...mert mindig széttörök egyet egyet. Amortizáció. Benne van a gázsiban. Mondták. Komolyan! Volt amikor nem tellett ki egy gázsiból, az még akkor volt, amikor még tizenöt évvel ezelőtt itt az Ifjúsági Parkban...sörért virsliért csináltuk. Akkor nem tellett csörgődobra, most telik. Na! Egyébként ez a mai nap ez nagyon szomorú. Nagyon nehéz vidámnak lenni. Remélem tudjátok, hogy csütörtökön temetjük Petit. Máté Pétert. Sajnos...megint elment egy ember közülünk, aki együtt kezdte a stafétabot-hordást. Elég szomorú dolog. Szóval."
Táncolj Pandora
konf: "Köszönjük szépen. Nem akarok hirdetőoszlop lenni, de szeretném most kérni, szeretném tudni, azt hiszem nagyon kevesen tudják közületek, fogadni merek, hogy jelen pillanatban mondjuk ki az Ifjúsági Park vezetője. De azt hiszem nem is ez a lényeg. Nem kell nektek tudni, elég ha mi tudjuk. A lényeg az, hogy itt emberek dolgoznak egész idáig, illetve dolgoztak azért, hogy mi itt néha esténként összejöjjünk és egymás dolgait egymásnak elmondjuk. Szóljon a következő taps így búcsú vége felé, még egy-két-három nap lesz, a végleges zárásig. Szóljon a taps azoknak az embereknek, akik...lehetőséget adnak, vagy adtak idáig, hogy itt mi néha így összejöjjünk. Hallják ők is. Jólesik. Biztos. Lajner Tibor és társai halljátok? (kis szünet) És hogy mennyire rákészültek erre...lesz egy két csodálatos koncert még így a vége felé. Lesz egy Bikini, azaz Beatrice. Aztán még folytassam? Szerettünk volna itt lenni a zárón így hárman, még a régi öreg rókák, aztán nem kaptunk lehetőséget, nem hívtak meg bennünket, dehát...ez van. Nekünk ez a búcsú. Majd legközelebb. Éppezért. Nekem ne mondd!"
Nekem ne mondd
konf: "Szeretném bemutatni a kis családot. A színpadon...a Pandora's Box! A doboknál még mindig Szabó István. Basszusgitáros Zselencz László, Zsöci. Szólógitáron Bencsik Sándor, Samu. Billentyűkön Cserháti István, Pityi. Nevem Vikidál Gyula."
Szállj fel szabad madár
konf: "Szeretném elmondani, hogy megjelent tegnapelőtt, vagy egy körülbelül egy héttel ezelőtt egy év késéssel...a második nagylemezünk, azaz a Kő kövön...kazettaváltozata. Ennyire szeretik a rockzenét egyes helyeken. A másik elmondanivalóm, hogy találkozunk 21-én...a Volán Stadionban...a Motorhead lesz...a vendég. És a mai program címe, valamint a megjelent második nagylemezünk címadó dala Vágtass velem, avagy Kő kövön!"
Kő Kövön (Vágtass velem)
konf: "Bírjátok még? Remélem is. Bírjátok még? Nem hallom! A szokásos lírai dal egy teljesen tehetségtelen műfajról szól. Ez egy...rockandroll...tehát Valami...Nem hallottam kristálytisztán. Valami...valami...valami...valamai...valami...valami...Valami! Valami! Valami! Valami! Valami! Valami! Vanvanvan Rock And Roll!"
Valami Rock And Roll
konf: "Na azér! Tehát ma szeretném...hogyha leghangosabban hallanám a hangotokat a refrénben. Ma két emberért fog szólni a dal. Az pedig már elég sok. Tehát bízom benne, hogy még találkozunk...legközelebb 21-én. Azaz október végén az utolsó vasárnapon találkozunk a Désiben. Nyílik a Dési klub. A Zöld..."
A zöld, a bíbor, a fekete
konf: "Legyen mindkettőtök álma szép. Legyen mindannyiótok álma szép. Ez volt a Pandora's Box legénysége. Búcsúzunk tőletek, még találkozunk. Jó éjszakát, szevasztok."
közönség: "Vissza! Vissza! Gyertek vissza!" (sokszor) Lesz egy két hónap, ami kicsit nehezebb lesz a rockbandák életében. De úgy gondolom, hogy lesz egy két egyetemi klub, egy két középiskolai klub, egy két gimnázium, művelődési ház, amely szívesen befogad majd bennünket, ahol tudunk majd a téli időszakban is találkozni. És hogy el ne felejtsétek, azaz el ne felejtsétek...szóval Kő kövön. Úgy kemény."
Kő kövön (reprise)
konf: "Szóval mi bezártunk."
közönség: "Gyertek vissza!" (sokszor)
konf: "Ha valamiért, akkor ezért érdemes csinálni. Próbáljuk meg együtt."
A zöld, a bíbor, a fekete (reprise)
lekonf: "Nem tudtok eltűnni előlünk. Legyen így. Hamarosan találkozunk. Nagyon nagyon szépen köszönjük a tapsokat. Köszönjük a további bíztatást...és a bizalmat. Szervusztok, jóéjszakát."
Közönség: "Vissza! Vissza! P. Box! P. Box!"

Soha nem elég
Ingajárat
Maradj a vonalban
Fantomlány
Szupergép
Hölgyválasz
Táncolj Pandora
Nekem ne mondd
Szállj fel szabad madár
Kõ Kövön (Vágtass velem)
Valami Rock And Roll
A zöld, a bíbor, a fekete
Kõ kövön (reprise)
A zöld, a bíbor, a fekete(reprise)

Honlapjuk: pbox.hu

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia