×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Spock's Beard - Live DVD (2008, Dionysosrising) 

Megjelent: március 14. szerda 18:05
Szerző: Dionysosrising
    DVD ajánló 

Az elmúlt néhány hét azzal telt, hogy próbáltam a DVD gyűjteményben regisztrált zavaró hiányokat pótolni. Ebbe a folyamatba illeszkedett szervesen a Spock's Beard 2008-as koncert DVD-jének kései, de hirtelen sürgőssé vált beszerzése. Férfiasan bevallom, annak idején annyira megviselt Neal Morse váratlan távozása - azóta lelkes híve lettem az osztódásnak, mindenki marha jól járt vele! -, és a Feel Euphoria (2003) - Octane (2005) páros annyira nem tűnt lehengerlő teljesítménynek, hogy azt gondoltam, a Live DVD-t nyugodtan kihagyhatom. Ezt az érzést akkoriban csak erősítette bennem, hogy a The X Tour Live varázsának személyes átélése, majd a róla készült DVD megvásárlása minden lehetséges hiányérzetet kiölt belőlem. Egy ideig...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy visszatekintve a zenekar három frontembere közül mai napig Nick D'Virgilio a kedvencem, így csak idő kérdése volt, hogy a hiányérzet mikor hatalmasodik el végleg rajtam... Eddig bírtam... A közel két órás koncertet a hollandiai Zoetermeerben vették föl 2007. május 25-én. Érdekességként megjegyzem, hogy ugyanott, másnap a szólókarrierjét építő volt énekes, Neal Morse rögzítette Sola Scriptura & Beyond DVD-jét, amit a recenziómban - nyilván nem véletlenül - az eszméletlen jó kategóriába soroltam.

A Live-ot azért is mindenképpen be kellett gyűjtenem, mert olyan nóták szerepelnek a szetlistán, amelyek igazi kuriózumnak számítanak, s talán már soha sem lesz lehetőségem élőben hallani őket. Ilyen pl. a Thoughts Pt.2, amely kicsit szomorúan, egymagában képviseli a zseniális V albumot. Fölfoghatatlan számomra, hogy banda élőben miért kerüli ezt a lemezt! De itt van a Return To Whatever, amelyik nem is Spock's Beard nóta, hanem a szólógitárosnak, Alan Morse-nak Four O'Clock And Hysteria című instrumentális szólólemezéről való. Végül igazi meglepetésként teljes egészében elhangzik a négy részes, epikus As Far As The Mind Can See a Spock's Beard (2006) albumról. Én egyedül a Surfing Down The Avalanche-et hagytam volna le (Octane, 2005), azt viszont nagyon... Azt hiszem, ezt tartom az egyik leggyöngébben sikerült Spock's Beard dalnak... evör...

A koncerten kívül a DVD gyakorlatilag semmilyen extrával sem büszkélkedhet, viszont marha jól szól, és különleges szetlistája miatt tényleg hiánypótló. Nem volt éppen olcsó, de ma már viszonylag ritka, és egy pillanatig sem bántam meg a beruházást.Track lista:

01. Intro
02. On a Perfect Day
03. In the Mouth of Madness
04. Crack the Big Sky
05. The Slow Crash Landing Man
06. Return to Whatever
07. Surfing Down the Avalanche
08. Thoughts (Part II)
09. Drum Duel
10. Skeletons at the Feast
11. Walking on the Wind
12. Hereafter (Ryo solo)
As Far as the Mind Can See
13. Part 1 - Dreaming in the Age of Answers
14. Part 2 - Here's a Man
15. Part 3 - They Know We Know
16. Part 4 - Stream of Unconsciousness
17. Rearranged
Medley
18. The Water
19. Go the Way You Go

Közreműködő zenészek:

Nick D'Virgilio (Rewiring Genesis, Genesis) - dob, ének, gitár, billentyűs hangszerek
Alan Morse - gitár, vokál
Dave Meros - basszusgitár, vokál, billentyűs hangszerek
Ryo Okumoto - billentyűs hangszerek, vokál
Jimmy Keegan - dob, vokál

Lemezeik:

1995 - The Light
1996 - Beware of Darkness
1998 - The Kindness of Strangers
1999 - Day for Night
2000 - V
2002 - Snow (-2-, szöveg fordítás: első, második rész)
2003 - Feel Euphoria
2005 - Octane (-2-)
2006 - Spock's Beard
2010 - X (-2-)
2013 - Brief Nocturnes and Dreamless Sleep (-2-)
2015 - The Oblivion Particle (-2-)
2015 - The First Twenty Years

Élő lemezek:
1996 - Official Live Bootleg - The Beard is Out There (recorded 1995)
1998 - From the Vault (rarities - From the Vaults, Series 1)
1999 - Live at the Whisky and NEARfest
2000 - Don't Try This at Home (live)
2000 - Nick 'n Neal live in Europe - Two Separate Gorillas (From the Vaults, Series 2)
2000- Don't Try This @ Home Either (live - From the Vaults, Series 3)
2000 - There and Here (live - From the Vaults, Series 4)
2005 - Gluttons for Punishment (live)
2008 - Live (2cd, DVD)
2012 - The X Tour Live 2CD+DVD

DVD-VHS:
1998 - Spock's Beard Home Movie (Video)
1999 - Live at the Whisky (Video)
2001 - The Making of V (Video)
2002 - Don't Try This at Home (2 DVD Set, November)
2004 - The Making of Snow (DVD)

Kiadó:
InsideOut Music
Honlap:
spocksbeard.com
facebook.com/spocksbeard
Tartuffe, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia