×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 66. 

Megjelent: január 16. kedd 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát rögzítik...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldalon a Lélegző furcsa hajnalon című, 1971-es Victor Máté - Huszár Erika szerzeményt halljuk. A verzék ritmikájában érezhető némi reggae-hatás, pszichedelikusak a visszhangosított gitárakkordok és a szintén delay-el effektezett fuvola. Fokozza a hatást néhány szintetizátorhang, de a középrész disco-rockja mindent elront. Ez a felfogás a dal végén is visszatér, ahol Turi szenvedélyes éneke mögött hatásos a kiváló szoprán-szaxofon szóló.

Turi nagyon jól énekel, de ez kevés ahhoz, hogy magyarázatot adjon erre a tökéletesen értelmetlen feldolgozásra. Van a hangszerelésben néhány remek ötlet, amely köré új dalt is írhattak volna. Ez az előadás a Non-Stop eredeti felvételének világszínvonalától nagyon messze van, főleg azért, mert iszonyúan hiányzik Victor Máté káprázatosan ragyogó zongoraszólama, és Turai Tamás csodálatos szólóéneke.

A Non-Stop egy évvel később, 1972-ben rögzítette a Szép Margit című számot. Turi Lajos és a Bergendy változata tartogat néhány finom momentumot, de ez sem mérhető össze az eredetivel.

A bevezetés finom, progresszív, súlyosak a zongoraakkordok, idegesen szökdécsel a tizenhatodos basszusgitár. Somló Tamás "csibészes" előadása helyett Turi rockosra veszi a fazont, a Bergendy kísérete sokszínű, a basszusgitár "fél-slapje" is kölcsönöz egy kis jazz-rockos ízt, a refrén a pszichedelikus szintetizátorral - ami legfőképp ritmus-effektként szolgál - kellően idiótán szól. Itt a vokálban mintha a szerző, Victor Máté hangját is felfedezni vélném. A szólógitárjáték ízei figyelemreméltóak és diszkrétek.

A kislemez érdekességnek kitűnő, s mivel mindkét dal kiváló minőségű, rosszat aligha lehet mondani róla. Hogy a két dal újrafelvételének valójában mennyi értelme volt, az már más kérdés...

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SPS 70446, 1980
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00MajnikLaci írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia