×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 64. 

Megjelent: január 14. vasárnap 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az Automata szerelem, vagy a Fantáziagép. Második 1976-os albumuk a Jazz, ami szintén egy érdekes kísérlet, de némi bizonytalanságot, tanácstalanságot mutat, bár nagyban eltávolodik a "tömegzenétől"...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Még 1976-ban exkluzív szerződést kötöttek az MHV-val, ami azt jelentette, hogy a cég garantáltan megjelentet három nagylemezt, cserébe a zenekarnak lojálisnak, alkalmazkodónak kell lennie. A szerződés aláírása után - bizonyos források szerint még aznap - Erdős Péter közölte Bergendy Istvánnal, hogy úgy véli, Demjén Ferenc nem kap elég teret az együttesben, így az első lemez, amit az exkluzív szerződés égisze alatt elkészítenek, az Demjén első szólólemeze lesz.

Ez tulajdonképpen Erdős "parancsa" volt, ennek ellenére a zenekar elégedetlenkedve, de felvette az albumot, viszont annak megjelenése után Demjén Ferenc távozott a Bergendyből. A helyzet elmérgesedett, Demjén arra hivatkozott, hogy a zenekarban nem tud tovább fejlődni, ami már egyébként sem tud újat mutatni, a Bergendy pályafutását megfeneklettnek érezte. Demjén távozása után Tóth János Rudolf és Debreczeni Csaba is elment.

Bergendy István újjá szervezte a zenekarát, Bergendy Péter, Oroszlán György és Hajdú Sándor mellé Bálint István érkezett dobolni, a basszusgitáros Gábor Péter lett. Egy rövid ideig Delhusa Gjon is tagja volt az együttesnek, de a művészt képtelenség volt integrálni az együttesbe, így a próbálkozás hamar elhalt.

Az új Bergendy első lemezen megjelent felvétele az 1978-as Tessék Választani egyik dala, az Aki nősül volt. A dal Hajdú Sándor és Oroszlán György szerzeménye. Szerencsére a szövegnek van némi humora, mert egyébként a dal jól belepasszol a kor slágerzenéjébe, fatálisan híg.

Csodásan szól a Fender-zongora, pontos a ritmus-szekció, a hangzás kommersz, de amerikai ízű. A bevezetőben a szaxofonok, a fuvola és a klarinét játssza a nászindulót, ez csillogóan szól, majd jönnek a verzék, amiket Gábor Péter flegmán és lazán énekel. A refrén aztán ellágyul, de szép a vokál, bár minden súlytalan, a szám elveszik 1978 "langyos tavában".

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SPS 70306, 1978
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00MajnikLaci írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között:

Klipmánia