×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Megcsinálták! - Vikidál 70 - Zeffer 60 @ 2018. január 06. - Sportaréna 

Megjelent: január 11. csütörtök 00:05
Szerző: Fiery
    Koncertbeszámolók 

És... Megcsinálta! Nagyon nehéz vállalkozásba kezdett Zeffer András, ugyanis kitalálta, hogy elég erős a Mobilmánia zenekar ahhoz, hogy az ország legnagyobb szórakoztató intézményében ünnepelje 10 éves születésnapját. A jubileumhoz extraként a saját 60-dik és a csapat tiszteletbeli tagjának - Vikidál Gyulának - a 70-dik születésnapját is ez alkalommal kívánta megrendezni. A Sportaréna vezérkara nyitott volt az ötletre, így több, mint egy éves kemény munkával a hátuk mögött elérkezett a nagy nap... A kérdés csak az maradt, hogy lesz-e elegendő érdeklődő...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Tűz a folyón

Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt pattant ki Zeffer András agyából az ötlet, hogy minek próbálgassa magát a János hegyen, miért mássza meg a Grossglocknert, amikor ott van a Mount Everest is. Így történhetett, hogy nem kisebb célt talált magának, mint a Budapest Arénát. Talált az ötlethez társakat és ellenlábasokat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak egy évnyi kemény munka állt előtte, de rengeteg belső és külső konfliktussal is meg kellett küzdenie.

Idő közben kicsit átalakult a zenekar és elkészült a legújabb album. Zeffer András első sorban két igazán kitűnő segítségre számíthatott, az egyik - szintén hetvenedik születésnapját ünneplő szövegíró - Horváth Attila, a másik pedig nem más, mint Vikidál Gyula volt. Lassan felállt az új banda és ezerrel elkezdődött a közös munka.

Láttam a démont

A kétkedők igyekeztek minden lehetőséget megragadni a világháló segítségével, hogy már az ötletet is nevetségessé tegyék. Persze, már nagyon rég óta tudjuk, hogy a negatív reklám is reklám. Lehet Zefit szeretni és nem szeretni, azt mindenkinek el kell ismernie, hogy ha ő valamit a fejébe vesz, akkor azt tűzön-vízen keresztül viszi. Voltak gyengébb próbálkozások, hogy bukjon ez a projekt, de végül is szerencsére senkinek sem volt érdeke a balhé. Ettől függetlenül ment az okoskodás és érkeztek a jóakarók is, akik néha - ha gyenge az ember - több bajt okozhat, mint örömöt. Az eredményt mindenki láthatta, aki ott volt 2018. január 06-án a Budapest Arénában.

Néhány évvel ezelőtt volt egy terv, miszerint Vikidál Gyula 65-dik születésnapját az Arénában ünnepeljék meg. Ez az elgondolás akkor egyéb okok miatt nem vált valóra, viszont most hihetetlen erőbedobással dolgozott azon mindenki, hogy a Vikidál 70 ugyanitt már méltó ünnep legyen.

Zefi logikusan gondolkozva állította össze a programot, hiszen Vikidál Gyula még ma is az ország legelismertebb rock énekese, és ha valamilyen produkciót az ő nevével fémjeleznek, akkor annak hírértéke van, a csárda is megtelhet. A Mobilmánia zenekar már keményebb dió volt a frontember váltások miatt, de úgy tűnik, hogy az új lemez és az új hang felcsigázta az emberek érdeklődését.

Kőbe zárva

Azt már egy jó ideje tudjuk, hogy minél "fényesebb" egy hely, annál szívesebben mennek az emberek. Mintha nem is a pénz számítana, hanem a megjelenés. Számos zenekar, előadó merte felvállalni a szokásos ötszáz-ezer fős táborával a tizenkét ezres arénát, és nem bukott meg egyik sem. Eleinte én is a kétkedők táborában álltam, de végig gondoltam többször is, ha Vikidálnál és a Mobilmániánál kisebb nevek is megtöltötték a Csarnokot, akkor most sem lesz olyan vészes. Ezekkel a gondolatokkal érkeztem az Arénához, ahol iszonyatos embertömeg várakozott már. Itt már tudtam, hogy ez a buli sikerre van ítélve, ezt az estét már nem lehet elrontani.

Ez a nap másképp legyen

Az este két külön részből állt. Az első másfél óra Vikidál Gyuláé volt. Meg kell említenem, mint "fizetett szónok", hogy ennek a műsornak a zenei rendezője és vezetője Jankai Béla volt. Tudom, mennyi éjszakába nyúló kőkemény próbán vannak túl, tudom, mennyi munka van ebben a kilencven percben. Ezért is zavart több tényező.

Vikidál Gyula és kísérete előzenekarként állt a színpadon, ezért a két oldalról rájuk nyomott ledfal, a halkra vett zenék, mind zavaróak voltak. Sajnos a technikusok sem álltak a helyzet magaslatán, a fény sokszor mutatott mást, mint az aktuális főszereplőt - énekest, szólistát, vonósokat -, és ez eléggé lerombolta az összképet. Szerencsére az igazi rajongókat és a profikat a színpadon mindez nem érdekelte, csak csüngtek a nézők Gyula bácsin és áhítattal hallgatták professzionálisan átdolgozott dalokat.

Nagy siker volt a Dinamit egyveleg épp úgy, mint a P. Box mix. Aránylag jó volt az M nélkül fellépő MHV is, Homonyik Sándorral. A koncert hangulata viszont eléggé hullámzott. Nem volt igazán jó ötlet a 20 perces musical összefoglaló, amit a rocker közönség nem tudott hova tenni. Az intelligensek nagy türelemmel végig hallgatták az öt hosszú dal részletet, a türelmetlenebbek kirongyoltak a büfébe, vagy cigizni, a neveletlenek pedig nem tetszésük jeleként füttyögtek, vagy éppen Móóóóbiil-t kántáltak. Azért szerencsére az utóbbiak voltak a legkevesebben.

Mindenképpen a legnagyobb sikert a koncert utolsó dala, a Szállj fel szabad madár című szerzemény volt. A teljes Aréna megmozdult és együtt énekelte a születésnapossal, aki nem mellesleg alaposan kitett magáért. Hihetetlenül jól szólt több ezer torok éneke.

Megvagyunk még

Kaptunk 15 percet, hogy lazítsunk és készüljünk fel a nagy dobásra, az est főszereplőjére, a Mobilmániára. Az intro bejött, tódult is be a tömeg rendesen. Hihetetlen kemény munka áll ezen produkció mögött is, aminek negatívumát többed magammal szintén a technikusok munkájában látom. A buli jóval hangosabban szólt, mint a Vikidál 70-en, a hangszerek sokszor keltek önálló életre, és bizony ilyenkor az éneket is képesek voltak elnyomni. Az est nagy részében a billentyű elnyomott minden mást, a vendég zenészek hiába virtuskodtak hangszerükön, szinte alig hallottunk belőlük valamit.

Persze csak az hibázik, aki dolgozik, és a legegyszerűbb dolga mindig a kritikusnak van, hiszen egy kész produkciót könnyű kielemezni. Ez persze ugyanúgy nem könnyű, mint a színpadon mindenkinek megfelelni.

Az ördög itt belebukott

Az este második része természetesen a másik születésnaposról, Zeffer Andrásról szólt. A nyitás ugyan Mobilmánia volt, de aztán becsempésztek a fiúk némi Rock Band-et is Tunyogival és Závodival. Ezen az estén nagyon sok jó dal szólalt meg a rajongók nagy örömére, és szerencsére újra üdvözölhettük Vikidál Gyulát is, aki maga mögött tudva a másfél órát, már sokkal felszabadultabban élt a színpadon. Azt kell mondanom, hogy a sok apró bosszantó dolog ellenére egy nagyon is élvezetes koncertnek lehettünk szem és fültanúi. Ezt a bulit kár lett volna kihagyni.

A zseni

A koncert vége felé felsétált az emelvényre Horváth Attila, a szövegíró zseni, több ezer ember előtt bebizonyította, hogy nem csak írásban nagyszerű, de beszédben is a szavak mestere. Olyan ügyesen kötötte mondanivalóit egymásba, majd olyan szépen vezette fel az Ördög itt megbukott című dalt, ahogy eddig még soha senki más.

Megcsinálta!

Igen, Zefi megcsinálta! Az idén még sok hazai sztár banda lép fel az Arénában, a lecke fel van adva, gatyákat lehet felkötni, és akkor sikerülni fog. De mit is jelent ez, hogy magyar rock bandák állnak az Aréna dobogójára, talán komolyabb odafigyelést a hazai zene tekintetében? Nem hiszem, hogy változna is valami, ezek a zenekarok továbbra is kisebb-nagyobb klubokban szerepelnek majd és továbbra sem lesz nézőcsúcs döntés, mégis valahogy a szívnek lesz melengető érzés, hogy megcsináltam... És ez jó, ez nagyon felemelő érzés mindenkinek, aki nem tojta tele a nadrágját és kockáztatott...

Készítette: Fiery
Foto: Török Hajni

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Megcsinálták!!

kép

Sümegh László interjú (2014)

2014-08-27 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: