×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 58. 

Megjelent: január 08. hétfő 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla lemezéről...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Mindkét dal az album második, "délelőtti" oldaláról került kikopírozásra, az A-oldalra talán az együttes legnagyobb slágere, az Iskolatáska került. Bergendy István nemrégiben az MHV döntése kapcsán bosszankodott: szerinte azért volt hiba a dalt kislemezre másolni és agyonjátszani, mert így elfelejtették a Hétfő című nagylemez további 23 kompozícióját. A bosszankodásnak igen sok alapja van, de az Iskolatáska annyira bájos és gyönyörű, hogy népszerűsége előre bocsátható volt.

A dal zeneszerzője, Hajdú Sándor "kis vacak"-nak nevezte a gyermekien egyszerű dallamot, és nem gondolta volna, hogy a szám ekkora slágerré válik az idők folyamán. Demjén Ferenc viszont úgy találta, hogy Hajdú egy "mázlista", mert szerinte a Hétfő dalszövegei közül az Iskolatáska sikerült a legjobban. (A szöveg ihletője Bergendy Péter kisfia, Peti volt...)

A melódia csodaszép, Demjén éneke kifejező és csodás. Az Állami Hangversenyzenekar vonósainak kísérete fölött a vibrafon hangjai lebegnek, ritmushangszerként csörgő és tikfa szólal meg. Hajdú Sándor vibráló tehetsége csillan meg óvatlanul a dal hangszerelésében: a dalszövegtől függetlenül egyszerre hordoz a hangzás szomorkás árnyalatokat, s gyermeki vidámságot is.

Ugyanez a felhőtlen játékosság hallható a B-oldalon szereplő Úthenger című dalban is. A szöveget ismét Demjén Ferenc írta, a zeneszerző ezúttal Latzin Norbert. A dal aranyos főtémáját Oroszlán György játssza gitárján, unisonoban a basszusgitárral. Ez tulajdonképpen az egész dalt végigkíséri, e köré a téma köré írta Latzin az akkordmenetet.

A mindössze egy sorból álló refrént Hajdú Sándor és a Bergendy fivérek éneklik három szólamban, a szólóének természetesen Demjéné, aki a verzékben önmagára alsó tercet énekel. A fúvósok a bridge-ben diszkréten kísérnek, csak az utolsó két ütemben emelkedik ki Hajdú harsány trombitája, a dal közepén felcsendülő, a verze akkordmenetére írt break-et viszont Bergendy Péter pikulája (oldalfúvós furulya) vezeti, amit Bergendy István szaxofonon támogat, s ami tovább fokozza a dal bájosságát. A szám lezárásában a főtémát a gitárral és a basszussal már a szaxofon és a pikula is játssza unisonoban, ami nemsokára az úthenger motorjának zajába veszik.

Ez a kislemez (és ezzel együtt a Hétfő című nagylemez) is azt bizonyítja, hogy a Bergendy tagságának (Hét fő) a kisujjában volt a szakma, kétségtelen, hogy a korabeli magyar mezőny legprofibb zenekara voltak (később a Fonográf is követte őket). A szerzők kvalitásait pedig nehéz szavakban leírni... önmagukért beszélnek az együttes remekbe szabott felvételei.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 70069, 1973
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00MajnikLaci írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: