×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 55. 

Megjelent: január 05. péntek 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb kislemeze...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldalon Demjén Ferenc kompozíciója hallható, melynek címe: Darabokra törted a szívem. Könnyen elképzelhető, hogy ez a Bergendy legnagyobb slágere, az viszont biztos, hogy zenei és szövegvilágát tekintve is egyike a legközérthetőbb felvételeiknek.

Ha felszínesen ítélkeznénk, azt mondhatnánk rá, hogy "eldobható rágógumi", hiszen a dal lüktetése, a pregnáns basszusgitár-lábdob együtt játék a hetvenes évek legkönnyedebb slágermuzsikáját hozza. Ezen túl viszont kapunk egy egyszerű, de nagyszerű, recsegős szaxofon-riffet - tenor és basszus -, jellegzetes Fender Jazz Bass-hangzást és zseniális éneklést Demjén Ferenctől.

A szaxofonok végigkísérik a dalt, fenséges a refrénben az általuk játszott, ereszkedő menet - C-től F-ig, majd a harmóniamozgást követve visszatérnek az ötödik fokra, G-re. A refrént Debreczeni is meghúzza, szorgosan hozza az egyeket a kísérőcinen, lábdobját szerencsésen előrekeverték a hangképben, sziklaszilárdan vezeti a dalt a basszussal egyetemben. A Fender Jazz Bass egyéni hangja a dal fontos alkotóeleme, a felvétel egyébként is különösen gazdag mély tartománnyal szólal meg.

A számot kettészeli egy "széteső" szakasz, a gitár és a basszusgitár pontoz, Latzin a Hammondon nyolcados alapon ritmizálja a harmóniákat - mindössze egy C és egy F-dúrt -, amire Bergendy Péter egy síppal, Bergendy István basszus-szaxofonnal fúj egy-egy hangot. Kisvártatva érkezik Hajdú Sándor libikókázó harsonája is, majd a kiállás a "fájdalmas" címsorral. Ezután a zenekar feltálal még egy versszakot, figyelemreméltó, ahogyan az ének alatt lefinomodnak, hallhatjuk a jellegzetes Bergendy-vokált is.

A dal annyira jól szól, és annyira hitelesen adja elő a zenekar, hogy lehetetlen nem szeretni. A Bergendy együttes zsenialitása itt is tökéletesen megcsillan: könnyűsúlyú alapanyagból kifogástalan produkciót gyúrni.

A lemez B-oldala - szöges ellentétben az A-oldal slágerével - egy igazi rock. A Rés a tetőn című dal Hajdú Sándor és Demjén Ferenc közös szerzeményeként szerepel a lemezcímkén. Az alapot Oroszlán "hörgős" fuzz-gitárja és a basszusgitár teremti meg, a bevezetőben az ő témájukra válaszolnak a szaxofonok.

A dal tulajdonképpen a gitár és a basszus morcos riffjére épül, a verzékben a fúvósok háttérbe is húzódnak. Fogós a refrén is, előbukkan Latzin Hammond-orgonája, valamit Hajdú Sándor és Bergendy István vokálja. A második verzébe átvezető gitár-basszus unisono markánsan hangzik, megismétlésébe a szaxofonok is betársulnak, Hajdú trombitájával karöltve.

Nagyon hiányzik a dalból egy gitárszóló, a második verze után kínálkozna is az alkalom, de inkább a fúvós-szekció kerül előtérbe. Az utolsó versszakban Demjén éneke is harsányabbá válik, majd két refrén következik, melyek egyre vehemensebbek, jól hallható Demjén hangján az őszinte izgalom.

Minden jel arra mutat, hogy a dalszöveg a Beatles Fixing a Hole című dalának témáját fejti ki bővebben: "I'm fixing a hole where the rain gets in, stops my mind from wandering" - "Befoltozok egy lyukat, ahol beesik az eső, ne kalandozzon tovább a képzeletem".

Csodálatos két dalt hallhattunk ismét, melyek megelőlegezik a Bergendy 1973 tavaszán megjelenő Hétfő című nagylemezének lélegzetelállítóan színes világát, s bizonyítják, hogy ez idő tájt a Bergendy magas kvalitású dalszerzőkben sem szenved hiányt.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 956, 1972
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia