×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 55 - 1985 október - Bilincs kattan! 

Megjelent: január 04. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Bilincsbe verve

A nagy Szovjetunió aranybánya volt a '70-es '80-as években a magyar zenészek számára. Fizetésüket Rubelben kapták, ami nagyon szép summa volt, de itthon mire átváltva megérkezett, eltelt vagy fél év. A gyors meggazdagodás érdekében, kint aranyékszert vettek a pénzen, amit tulajdonképpen hazacsempésztek, mert azért ez tilos volt. Az ügyletek egyik éllovasa Som Lajos volt, az akkori legsikeresebb zenekar, a Piramis vezetője. A siker megrészegítette, és talán úgy érezte, hogy ő érinthetetlen. Nem volt az, és éppen ez lett nemcsak az ő, hanem a Piramis veszte is.

1982. október 15-én egy turnéjuk után Moszkvából jöttek haza, amikor a budapesti reptéren Som Lajost már várta a rendőrség. Először a Tolnai utcában, majd a Markó utcában lazíthatott. Első fokon egy év és tíz hónap büntetést kapott, valószínűleg vele akartak példát statuálni. 112 napot ült, és már szabadlábon várhatta a másodfokú ítéletet, ami nem volt éppen egy ajándék, hiszen itt már két év két hónap letöltendő börtönbüntetés volt az ítélet. A börtön elől elmenekült, a család egy régi barátja bújtattat a Rózsadombon. De szerencséje volt, ugyanis közben kegyelmet kapott a Népköztársaság Elnöki Tanácsától.

Tiszavirág

1985-ben Som Lajos új zenekart alapított, a Senator együttest, amely a Piramist igyekezett pótolni. A zenésztársak különböző "neves", befutott együttesekből érkeztek. A szövegeket pedig Horváth Attila írta. Az album megjelenésére nem kellett várni, hiszen a zenészek neve garanciát jelentett a sikerre. A befutás terve még sem vált be, ugyanis 1985-ben már a kutya sem foglalkozott a klasszikus rock zenével.

Nem sokkal az album megjelenése után Szekeres Tamás távozott az együttesből, helyét Fehér Attila vette át a gitár poszton. 1985 őszen az együttes turnézni indult, amelyen még Závodi János is részt vett, de a régimódi zenéjüket a közönség nem fogadta jól, így a sikertelenségre való tekintettel, 1986–ban feloszlott. Gigor Károly a Fix-be, Fehér Attila pedig a Step együttesbe igazolt át. Varga László később a Varga Miklós Band tagja, Takáts Tamás pedig az East új énekese lett.

Ingyen reklám a semmiért

Módos Péter: Kedves nézőink, van szerencsém bemutatni a legeslegeslegújabb magyar zenekart. Majdnem, hogy azt mondtam, hogy tánczenekart, de ennek most olyan rossz csengése lenne. No mindegy, a lényeg az, hogy megalakult a Senator együttes. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bemutathatom a vezetőjét, Som Lajost.

Som Lajossal a kedves néző, nézők, a hallgatók, a lemezhallgatók, a koncert kedvelő közönség a Piramis együttesben találkozott, mint az együttes vezetője éveken keresztül. Aztán jött egy újság cikk, amiben azt olvastuk, hogy összeütközésbe kerültél a törvényekkel. Mi igaz ebből?

Som Lajos: Hát, bizonyos dolgokat nem lehet meg nem történtnek tekinteni, úgyhogy akár a Piramis, akár ezt a törvényellenes dolgot, tehát az újságcikk végül is igaz. De azt hiszem, hogy bizonyos dolgokért az embernek vállalni kell a felelősséget, akár jó, akár rossz.

Módos Péter: És te vállaltad?

Som Lajos: Hát, kénytelen voltam, muszáj volt.

Módos Péter: Új híveket szeretnék kívánni annak a Senator együttesnek, amelyet most Som Lajos mutat be önöknek. Név szerint kik vannak a zenekarban?

Som Lajos: Az együttes öt tagból áll, tehát egy szabályos rock formáció. Az együttes énekese Takáts Tamás, ő a Karthagot erősítette eddig. Az együttes szólógitáros és egyben zeneszerzője Szekeres Tamás, ő a Varga Miklós Bandben dolgozott, valamint van két vadonatúj emberem, egy Varga László nevű billentyűs és egy Gigor Károly nevű dobos, és jómagam. Tehát ez az öt ember alkotja a Senatort.

Módos Péter: És a Senator mit mutat most be elsőnek a televízió nézőknek?

Som Lajos: A Senator debütje a Csak az ágyam a menedékhely, ezt Szekeres Tamás és Horváth Attila, aki egyébként az egész lemeznek a szövegírója, szerzeménye.

P. Box - Átok és ígéret
Madonna - Material Girl
Mosonyi Ferenc - Hívnálak jóbarát
Budapest Big Band - Three And One
Játék
Kid Creol
Stanley Clark
Senator - Csak az ágyam a menedékhely
Varga Miklós - Ébredj
Phil Collins - Sussudio

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Pulzus 63 - 1986. június - Különckiadás!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: