×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017) 

Megjelent: 2017. december 29. péntek 12:05
Szerző: Hege
    Interjúk 

Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt zenekar új CD-jét foglalja magában. A költeményeket és a mű szövegeit Dr. Varga Tibor jogtörténész, a Szent Korona Szabadegyetem alapítója, a Szent Korona Országáért Alapítvány elnöke írta, ezek megzenésítését pedig Szebelédi Zsolt, a VálaszÚt zenekar énekes-dobosa, valamint a P. Mobil dobosa készítette...



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!



Miért épp a budaörsi helyszínt választottátok a Szent László-lemez egyik fontos dalának klipforgatásához?

Szebelédi Zsolt: Novemberben jelent meg a Szent László öröksége című CD-nk, amely sorban a negyedik VálaszÚt-lemez. Erről most készült el második klipünk, Az Istenre szomjúzó világ. A felvételek nagy része gyönyörű szakrális helyen, a budaörsi Kőhegyen készült. A helyszín szépségére P. Mobil-os harcostársam, Baranyi László hívta fel a figyelmemet, ahová el is látogattam. Ott rögtön megfogalmazódott bennem, hogy itt kellene forgatnunk az új VálaszÚt klipet. Nem csak a dalhoz, de az egész Szent László lemezhez nagyon passzol a közeg. Az itt forgatott anyaghoz továbbá bevágtunk olyan felvételeket is, amelyek szerintünk a mai világ bűneit és gyarlóságait mutatják be.

Dr. Varga Tibor: Mivel Az Istenre szomjúzó világ kezdetű dal Szent László és táltos lovának csodájáról szól, amelyben a paripájának patanyomából éltető szép víz kegyelme fakadt, a szám itt a zarándoklatok hegyén hitelesen szólalhat meg. Nem mellesleg magának a kápolnának az építése is komoly erőfeszítést igényelt, hiszen a magasba vezető út még nem állt rendelkezésre. Csakis ennek megépülése után vihették fel az építőanyagot a helyszínre lovas kocsival, illetve kézi erővel. A klip elkészítéshez mi is megtettük saját zarándokutunkat, hiszen a régi út autóval járhatatlan. Kézben vittük fel a hangfalakat, dobokat, hangszereket és persze az 1358-as Képes Krónikát, melyben Szent László részletes élettörténete is található. Talán áldozatunk is hozzájárul ahhoz, hogy a szeretet újra megszülessék a világban. A videóban is jól látszik, hogy az elmúló ember valamint a haldokló Teremtés egyaránt kegyelemre szorul.


Mi a közös jellemzője az általad idézett Si Deus pro nobis, quis contra nos? - Ha Isten velünk, ki ellenünk? Róm. 8.31. - jelmondatnak és a frissen készült klipnek?

Dr. Varga Tibor: Valójában ez a jelmondat, amely Szent István, Bethlen Gábor, a Rákócziak, valamint Széchenyiek igéje is volt, valahol benne rejlik a VálaszÚt új klipjének mondanivalójában. A felvétel - mint említettük - különleges helyszínen készült, hiszen a kőhegyi kápolna, mely előtt a zenekar játszik, különleges látomások alapján épült.

Mi a története?

Dr. Varga Tibor: Wendler Ferenc budaörsi lakosnak 1847-ben különös álomlátása volt. A Kőhegyen egy csipkebokorban megjelent előtte a Szűzanya. Minden rózsában Szűz Mária mosolygó arca ragyogott, és minden rózsalevélen ez volt olvasható: "Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás". Ez alapján épült meg a világ első a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt kápolnája (1855. október 15.)

Erről az ünnepről - december 08. - úgy tartja a világ, hogy tisztelete a magyar királyságból terjedt el. Wendler Ferenc építő egészen haláláig egy a kápolna melletti barlangban élt, hogy mindenkor érezze a tisztaságos Szűz szerelmét. Hamarosan megindultak a zarándoklatok, de csodák is történtek ezen a helyen. Minden nagy keresztény ünnepen ott, a Kőhegyen - évente épp száznegyvennyolc alkalommal - mozsárágyúval lőttek az Istenszülő tiszteletére. Így a videó felvétele jobb helyszínen nem is történhetett volna, hisz Szent László a hagyományunkban Mária lovagja.

Miként zajlott a forgatás?

Szebelédi Zsolt: Voltak nem várt, és ebből kifolyólag vicces történések is a forgatás alatt. Hozzáteszem, hogy én azt a napot lázasan, betegen csináltam végig. A forgatás előtt, ahogy már mondtam is, megnéztük a helyszínt. Mivel hegyről van szó, ki kellett találni, hogyan jutunk föl. A tervezés elején kevés cuccban gondolkoztunk, aztán rájöttünk, hogy ilyen impozáns helyszínen az erősítők nagyon jól mutatnának. Problémát jelentett viszont, hogy a felfelé kígyózó hosszú lépcsőn kívül a hegyen csak egy nagyon szűk úton lehet közlekedni. Ezen nem fért el a mikrobusz, amivel érkeztünk, úgyhogy a hangszereket, erősítőket puszta kézzel kellett felcipelnünk.

Úgy a lépcsőmászás közepén járhattunk harmincöt fok melegben, amikor cipekedés közben valakinek eszébe jutott, mi lenne, ha átmennénk egy másik helyszínre, ahová - mondjuk - autóval is fel lehet menni. Biztos vannak még szép helyek a közelben... Egy percre el is gondolkodtam ezen, aztán mire észbe kaptunk, már fent is voltunk a templomnál. Mondanom sem kell, a forgatásra alaposan kifáradtunk. Ez a kis torna viszont mindenképp megérte, hiszen profi anyagot hoztunk össze; az eddigi klipjeinkhez képest ismét feljebb raktuk a lécet.

Hol lehet hozzájutni a Szent László öröksége kiadványhoz?

Szebelédi Zsolt: A verseskötet és a CD megvásárolható a koncerteken, a Szent Korona Szabadegyetem, vagy a Szent Korona Országáért Alapítvány rendezvényein is. De megrendelhető a valaszutofficial@gmail.com e-mail címen is.

Hegedűs István





rovat lapozó


Még, még, még...





 

Ajánló









Ez is érdekelhet

Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...




Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között: