×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 53 - 1985 június - Az Örökmozgó színrelép 

Megjelent: 2017. december 21. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Kell egy Főnix

Végre P. Mobil a Pulzusban! Mi történt? Valószínűleg elfogytak a nézők a rengeteg izgalmasnak egyáltalán nem mondható - és itt senkit sem akarok bántani - idősebb generációknak nosztalgia érzést szolgáltató szereplők miatt. Most kivételesen mindenfajta kommentálás nélkül leközlünk egy 1985-ös cikket a Rockkalauz című újságból, ha már a Pulzus stábja nem volt képes egy normális riportot készíteni. (Mégsem bírtam ki beszólás nélkül...)

Varjúdal

A P. Mobil az elmúlt 15 évben divathullámoktól, válságoktól függetlenül járta a maga útját, őrizte saját hangját, a megszerzett népszerűséget, s az elmúlt évek keményebb létfeltételei között is tovább folytatta a "nyomulást". Tavaly 105 koncertet adtak, új nagylemezük jelent meg, s a Honfoglalást bemutató turnét eddig több, mint százezren látták. Felléptek több reprezentatív koncerten is, s ezt a sorozatot idén folytatják. A turnétervekből úgy látszik, az "örökmozgó" mozgékonyabb, mint valaha. A zenekar tagjaival ezekről a tervekről beszélgettünk.

Már a korábbi években kitaláltunk néhány olyan "meglepetés", amelyet a közönség szívesen fogadott. Így például tavaly Debrecenben, a szabadtéri színpadon adtunk kétforintos koncertet - minden jegy 2 forintba került! - amelyet idén szeretnénk megismételni. Hogy melyik város és környéke kapja ezt az ajándékot, az egyelőre maradjon titokban. Tavaly 4 nagy bulit - Pusztavacs, Szegedi Ifjúsági Napok, Debrecen, "Elektromos Temetés" a Budai Ifjúsági Parkban - szerveztünk, idén ezt a sorozatot koncertturnévá bővítjük. A turné tervezett állomásai: Linz, Bécs, Pozsony, Győr, Komárom (mindkét oldalon), Esztergom, Dudapest, Dunaújváros, Paks, Baja, Novi Sad (Újvidék).

Módos Péter: Szinte fölösleges bemutatnom Schuster Lórántot a P. Mobil együttes vezetőjét, csak a rend kedvéért vezetőjét mondtam, mindenesét, alapítóját, énekesét és nem győzöm sorolni a funkcióidat. Kaptunk tőled egy telefont, amelyben furcsa szavak voltak, mint például vidd hajó, fóka öböl, újpesti rakpart, P. Mobil koncert, KISZ KB védnöksége. Légy szíves próbáld ezeket értelmes sorrendbe rakni.

A városnevek alapján - úgy tűnik -, hogy a P. Mobil ezúttal nemzetközi "vízi turnét" szervez?

Hát, ha nem is egészen erről van szó, de valóban a Duna menti városokat látogatjuk meg. Egy uszállyal indulunk turnéra, s ez az ún. Barátság-hajó, amely a Duna mentén élő népeket jelképezi, viszi a zenekart városról-városra anélkül, hogy partra lépnénk.

?

A Mahart egy olyan hajót bocsátott a rendelkezésünkre, amely "önellátó", tehát szállást és energiát is ad. A mi dolgunk csak a zenélés.

Kié volt az ötlet? Hogyan lehet így megszervezni a koncerteket?

A P. Mobilé. A vállalkozást támogatja az Express Ifjúsági és Diákutaztatási Iroda, az IRI és az Ifjúsági Magazin. A tervek szerint a koncertek az adott városokban kapcsolódnának az Ifjúsági Év vagy a VIT alkalmából rendezett júniálisokhoz. Napközben zajlanának a különböző programok, este 8-kor pedig megérkezne a kivilágított hajó, amely a vizi színpadoknál kötne ki. A koncertek után pedig azonnal horgonyt szedne, és indulna tovább.

Mettől-meddig zajlik majd ez az egyedülálló turné?

Júniusban, de szeretnénk még a nyár folyamán, a Tiszán, illetve a Balatonon folytatni a "vízi zenét". A turnéról egyébként - remélhetjük - TV film is készül.

Tervez-e a zenekar 1985-ben más meglepetéseket is?

Igen. Szeretnénk augusztus 1. és 15. között a Balaton mellett egy völgykatlanban nagyszabású fesztivált rendezni, ahova nem csak hazai, de külföldi barátainkat is elhívnánk. Máris biztató tárgyalásokat folytatunk a nyugatnémet Scorpions-szal.

Eddig a nyári tervekről beszéltünk. Hogyan alakul a közeljövő programja?

Tavasszal befejezzük a Honfoglalás turnét... Még kb. 20-25 előadás van hátra. Mindenhová szeretnénk elmenni, ahová 1984-ben nem jutottunk el. Ezután indítjuk az új turnéprogramot Ez az élet Babolcsi néni címmel. Ennek anyagát, amely a következő P. Mobil nagylemez címe is egyben, már megírtuk, most próbáljuk.

Hogyan fogadta a közönség a Honfoglalás felújítását? Szakmai körökben volt némi fanyalgás, mondván a P. Mobil még mindig a régi dolgokkal áll elő.

A nagylemez a Rocklegendák sorozatban jelent meg, tehát annak szánta a Hanglemezgyár, ami. Egy régebbi, nagy sikerű zeneanyag és műsor felidézésének. A közönség ezt a szándékot megértette és elfogadta. A számokat mindenhol nagy sikerrel játszottuk. Az új közönség éppen olyan érdeklődéssel fogadta, mint a régi. Azok, akik 1976-'78-ban hallották ezeket a dalokat először, ma a lemezt azért vásárolják meg, mert nekik a Honfoglalás jelentett valamit. A mai közönségnek viszont ez egy "új" P. Mobil Lp, amit szívesen hallgatnak.

Az új koncert- és lemezanyag elég szokatlan címet kapott. Miért éppen Babolcsai néniről szól a dal?

Ami a szöveganyagot illeti, a "hétköznapiság" szellemében írtuk meg. A zenészeket mindig vádolják, hogy elszakadnak a valóságtól. Úgy gondoljuk, ez ránk nem vonatkozik. Mi ma is busszal járunk, talán nem nagyképűség, ha azt mondjuk, elég jól ismerjük a fiatalok gondolkodásmódját. Ezen kívül több, mint 1000 levelet kaptunk az IM-től, amelyeknek tartalmát, azokat a problémákat, amelyekről szólnak, a szövegírásnál figyelembe vettük. Néhány dal - Villanygitár, Kiveszőben vagyok, Műholdra néz az ablakom, Babolcsai néni, A fesztivál hősei - már elkészült, s ezeket áprilistól már játsszuk a koncerteken. De, ahogy a korábbi P. Mobil műsoroknál, úgy most is kell 15-20 koncert, hogy csiszolódjon, összeálljon a program, hogy megtudjuk, mi tetszik, s mi nem?

A P. Mobil nevével kapcsolatban egyéb, nem zenei vonatkozású hírek is keringenek a szakmában. Állítólag film és könyv is készült rólatok, amelyek bemutatásra, illetve megjelenésre várnak.

A hírek igazak. A zenekarról az elmúlt években több filmet, illetve videót forgattak. A Koltay Gábor által készített Heavy medál másfél éve vár bemutatásra, de pillanatnyilag ott porosodik a Piramisról, a Beatricéről, vagy a magyar rockzene történetéről készült öt részes produkció mellett a TV valamelyik raktárában. A tavalyi Elektromos Temetésről - saját erőből - ugyancsak készült film, illetve video, amit a közönségtalálkozókon szoktunk vetíteni. Hogy nagyobb nyilvánosság elé hogyan kerülhetne, nem tudom. Egyelőre csak arról van szó, hogy a MOKÉP esetleg átveszi Koltay munkáját, amelyből egy másfél órás film készülne.

S mikor jelenik meg a zenekarról írt könyv?

Szeretnénk minél hamarabb kiadatni. A könyv a zenekar 15 éves történetét meséli el 1969-től 1984-ig. Szerzője Czippán György újságíró, kiadója pedig az Iri. 250 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány lesz.

Ha már a meglepetésekkel kezdtük, fejezzük is be az interjút meglepetéssel. A legfrissebb pletykák szerint Nagy Feró a közeljövőben a P. Mobillal lép fel.

Ez a hír annyiban igaz, hogy miután Feró kivált a Bikiniből, Schuster felajánlotta neki, hogy a zenekar bármiben a segítségére lesz. Néhány évvel ezelőtt, amikor ő volt hasonló helyzetben, Feró volt az egyetlen a szakmában, aki mellé állt. Vagyis vendégként mindig örömmel köszöntjük a koncertjeinken.

A cikk az 1985 nyári Rockkalauz című újságban jelent meg, amit a passzio 2009-ben adott közre digitális formában. (Itt olvasható!)

Egy bődületes interjú

Schuster Lóránt: Hát ez egy nagy mese. P. Mobil egyik technikusa kitalálta, hogy csináljunk egy hajó túrát végig a Dunán nyolc városban. KISZ KB jóváhagyta. Az Ifjúsági Rendezőiroda megszervezte. Az Ifjúsági Magazin megvette az élelmünket, vendégünk volt a Nagy Feró. Wichmann Tamás megfőzte és a közönség meg megette.

Módos Péter: Következik tehát a P. Mobil budapesti koncertjének egy részlete, az Újpesti rakparton, Kétforintos dal.

Twins - Face To Face
Schuster Lóri - Kétforintos dal - Újpesti rakpart koncertrészlet
Soltész Rezső - Táncolj velem barátom
Ha én gazdag lennék - játék
Hair próba Feróval és Sándor Pállal
Viszjólije Ribjátá
Zalatnay Cini könyv
Zalatnay - Szeress nagyon
GM 49 - Kozmikus álom
Pat Metheny - David Bowie - This Is Not America

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: