×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Tyketto - Live From Milan (2017, Dionysosrising) 

Megjelent: 2017. december 19. kedd 18:05
Szerző: Dionysosrising
    DVD ajánló 

Finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy a Tyketto, mint a '90-es évek elején, kicsit megkésve érkező, ún. "hajbandák" többsége, nem volt éppen a szívem csücske. Pontosabban fogalmazva az MTV-ből ismert egy-két slágeren kívül vajmi keveset - ha egyáltalán - tudtam róluk. Ez akkor változott meg, amikor a szebb napokat látott együttes a Frontiers szilaj támogatásával tavaly megjelentette a Reach névre hallgató albumot, ami legnagyobb meglepetésemre - olykor bősz ellenérzéseim mellett is - dalról-dalra, módszeresen és eltávolíthatatlanul beköltözött a hallójárataimba - különösen igaz ez a remekbe szabott címadó nótára...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A koncert a Frontiers Rock Festival IV első napján - 2017. április 29-én - került rögzítésre, így a venue, a színpad, a fénytechnika stb. nem okoz meglepetést, minden ismerős a többi Frontiers által megrendelt és kiadott DVD-ről. Ennek azért annyira nem örülünk, de pl. a közönség - olasz lévén - nem okoz csalódást. Ritka - és nagyon merész - az olyan, hogy már a legelső számban megénekeltetik a közönséget - és nem sülnek föl vele.

A koncert kerettörténetét, tematikáját az adja, hogy a Tyketto rendkívül sikeres debütációja éppen 25 éve, negyed évszázada történt. Egy ez egyben eljátsszák a ma már "klasszikusnak" számító, 1991-ben megjelent Forever Young albumot, csak éppen fordított sorrendben. Danny Vaughn énekes-zenekarvezető szerint azért, mert ha az MTV-s megahittel, a címadóval kezdenének, utána mindenki szépen hazaballagna. Ezt azért kétlem… Csak érdekességként jegyzem meg, hogy Vaughn eredeti neve Himler. Szerintem jó ötlet volt inkább művésznévvel nekifutni a karriernek... A faszi egyébként elképesztő teljesítményt nyújt, és szerencsére - a kis pocak ellenére - a rock fazon is megvan még. Az is rendkívül szimpatikus, ahogy figyelmezteti a közönséget: "Remélem nem a kib*szott telefonjaitokon keresztül akarjátok nézni a bulit!" Tusé!

Személy szerint annyira nem repesek az örömtől, hogy a koncert szinte kizárólag a Forever Young-ra épül, és a játékidő így alig több egy óránál - ráadásul Vaughn elég sokat dumál a számok között. Szívesen hallgattam volna pl. a Reach dalait is. Ehhez képest - a Forever Young-on túl - megkapjuk a Rescue Me-t - Strength In Numbers, 1994 -, a Dig In Deep-et - Dig In Deep, 2012 - és - szerencsére - a Reach (2016) címadóját. Ennyit, nem többet. Ez azért kicsit diétás...

Két szám között Vaughn elmondja a lényeget is: nagyot fordult a világ; annak idején egy Maseratival jártunk, most Toyota Yarisom van. Hát igen... Szerencsére ez a zenén nem érződik, mert a zeneipar moguljai - arctalan vérszopói -, a percemberek, a "megcsinált" sztárocskák jönnek-mennek, a zene ellenben megmarad, és ami 25 éve igényesen, jól meg volt csinálva, az ma is kiállja az idő próbáját. A végére pedig egy megfellebbezhetetlen igazság-mondás: Chris Green elképesztően jó gitáros...
Track lista:

CD
01. Introduction
02. Sail Away
03. Strip Me Down
04. Nothing But Love
05. Walk On Fire
06. Lay Your Body Down
07. Standing Alone
08. Seasons
09. Burning Down Inside
10. Wings
11. Forever Young
12. Rescue Me
13. Reach

DVD - Blu-ray:
01. Introduction
02. Sail Away
03. Strip Me Down
04. Nothing But Love
05. Walk On Fire
06. Lay Your Body Down
07. Standing Alone
08. Seasons
09. Burning Down Inside
10. Wings
11. Forever Young
12. Rescue Me
13. Dig In Deep
14. Reach

Közreműködő zenészek:

Danny Vaughn (Burning Kingdom, From The Inside) - ének, gitár
Chris Green (Rage Of Angels, Rubicon Cross) - gitár
Ged Rylands (Rage Of Angels, ex-Ten) - billentyűs hangszerek
Chris Childs (Thunder) - basszusgitár
Michael Clayton Arbeeny - dob

Lemezeik:

1991 - Don't Come Easy
1994 - Strength in Numbers
1995 - Shine
1996 - Take Out & Served Up Live
2007 - The Last Sunset - Farewell 2007
2012 - Dig In Deep
2016 - Reach (-2-)
2017 - Live From Milan

Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
tyketto.com
facebook.com/pages/Tyketto-The-Official
Tartuffe, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Tyketto - Live From Milan (2017)

2017-12-18 00:05:00

kép

Tyketto - Reach (2016)

2016-10-10 00:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 19. és 2018. augusztus 04. között: