×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 U2 - Songs Of Experience (2017) 

Megjelent: 2017. december 10. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új műsor az előző turnéja közben íródott, már tavaly év végére készen is volt, csak Bono és társainak a politikai meggyőződése miatt elhalasztották a megjelenését jó egy évvel... Viszont most karácsony előtt pár héttel mégis kijöttek vele, hiszen az üzlet az üzlet! A You're the Best Thing About Me-t felvezető kislemezként már bemutatták róla, de most végre itt van a többi szerzemény is, amik többségére remekül lehet nosztalgiázni!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A U2 az indie-rock világ első számú zenekara, az egyedi hangzásvilágukkal és előadásukkal, az elmúlt évtizedekben mindenkire hatással voltak, bezárólag a nagyon hasonló Coldplay-jel, aminek a sikere melléjük nőtt! A U2 mindig protest zenekar volt. Mindig volt miért tiltakoznia, kiindulva az írek szabadságharcából... Be is szálltak mindenféle pénzgyűjtő akcióba, legyen az éhezés ellenes kampány, vagy gyógyszer gyűjtés, ők ott voltak a frontvonalban. Mindennek a következtében, mára nagyon nagyra nőtték ki magukat, olyan nagyra, hogy sajnos maguk is elhitték: ők a "világbéke" egyetlen tudorai! Meg kell mondjam, mindezzel nagyon komoly revelációkat, meglátásokat okoztak nekem, amiért innen is köszönet nekik!

Mostanra odáig jutottam, hogy amikor Bono fényképezkedik valami politikussal, elkezdek komolyan aggódni, mert biztos vagyok benne, hogy valami nagyon-nagyon nem stimmel a háttérben! Például ott volt a smúzolása Tony Blairrel, aki konkrétan a hazugságaival háborúba vitte az országát, ráadásul Bono kezdetben pont az írek elnyomása ellen küzdött a hasonlókkal szemben. De azt se fogom megérteni soha, hogy minek jópofizott a hasonló cipőben járó Bush-sal, vagy azzal a Clinton-nal, akinél csak Obama bombázott-háborúzott többet az elnökök sorában... Ja igen, utóbbi béke Nobelt is kapott, de hogy miért, azt szerintem ő sem tudja pontosan. Szóval így lett lépésről-lépésre a "globalista rockzene" úttörője az időközben milliárdossá is váló Bono meg a csapata... Pedig belegondolhatna esetleg abba is, hogy jó lenne-e mondjuk az ír munkásoknak, ha felvásárolnák náluk az összes gyárat, majd bezárnák, mert máshol - esetleg afrikai gyerekmunkásokkal - sokkal olcsóbb lehet a "termelés"...

Na mindegy, a lényeg, hogy itt a Songs of Experience, a tizennegyedik U2 sorlemez, amit ismét egy sor menő pop-producer segítségével rögzítettek. Egyértelműen és mindenben a Songs of Innocence folytatásáról van szó, amin a fiatalságuk és az ír gyökereik után mentek, most pedig itt vannak a tapasztaltabb dalok, amin a tematika az volt, hogy a Bono által írt levelek gyűjteményét adják ki, amiket a szívéhez legközelebbi álló emberekhez és helyekhez írt. A dalszövegek tehát most is személyes jellegűek, de mi mást is várhattunk tőlük?

A csúsztatás okaként amúgy a globális politika konzervatív irányba történő elmozdulását, az Egyesült Királyság Brexit-szavazását, meg az amerikaiak 2016-os elnökválasztási eredményét emelték ki... Aztán úgy döntöttek, hogy a lemezt újraértékelik, átkeverik, Bono is újraírta a szövegeket, hogy egyértelműbb politikai állásfoglalások legyenek bennük. A Songs of Innocence-t 2014-ben egy Apple egy termékbevezető eseményen mutatta be, majd digitálisan megkapta az összes iTunes ügyfél, ami durván 500 millió letöltést jelentett. Nyilván mindez nagyon sokba került az Apple-nak, a vezérigazgatójuk, Tim Cook nem véletlenül nevezte "minden idők legnagyobb albumának" a U2 lemezét... Persze a "drága" szót nem akarta használni, de tudható, hogy 100 milliót költöttek a promóciós kampányra.

A korong vegyes véleményeket kapott, sokan - én is - bírálták a digitális kiadási stratégiát, mivel mindenkinek automatikusan hozzáadták az iTunes könyvtárához. Nem véletlenül nevezték sokan - köztük Chris Richards a Washington Post-tól - "rock-and-roll, mint disztópikus levélszemét"-nek... Néhány órával a Songs of Innocence kiadása után Bono beírta a U2 honlapjára, hogy majd egy "társlemez" is következni fogja: "Ha szereted a Songs of Innocence-t, maradj velünk a Songs Of Experience-ig... hamarosan készen kell lennünk... bár tudom, hogy még korán mondtam." Hát, annyira korán mondta, hogy három év kellett, hogy a végeredmény végül ki is kerüljön a placcra.. A U2 2015 májusában indult az Innocence + Experience turnéra, ami végül összesen 152,2 millió dollárt gyűjtött össze az eladott 1,29 millió jegyből. És okosak voltak annyira, hogy tanuljanak a hibáikból!

Edge szerint a zenekar korán felismerte, hogy két különálló albumon dolgozik, de egyértelműen folytatásról van szó. A kritikusok általában a Songs of Experience-t pozitívabban fogadták, mint elődjét, én is úgy hallom, hogy ez sokkal jobban sikerült. Persze az aranykortól ez is messze van, itt is túl sok az ömlengés és a politika, de változatosabb és szórakoztatóbb is lett az elődjénél! Bono sajnos itt is túl sokszor próbálja magát sebezhetőnek beállítani, de most mintha mélyebbre ásott volna... Régen azért szerettem őket, mert bátrak voltak, egyszer a sivatagig minimalisták tudtak lenni, aztán digitálisan feltúrták az egészet, szóval azt csináltak, amit akartak, egyfajta posztmodern kiszámíthatatlanság volt a jellemző rájuk... Ez itt részben visszaköszön, csak a bátorság maradt ki közben. Nagyszerűen képesek nosztalgiázni, megidézni a '80-as évek összes jellemzőjét, az ártatlanságtól a kommersz diszkó-lázadásig, de újdonságra már képtelenek, nem merészkednek ki a komfort zónájukból!

Az énekes önmagával is hadakozó konfliktusai, meg a "húsos" pozitívumokat adnak a zenéjükhöz, de ez egy érett és biztonságos korong, ahol a szenvedély már csak egyfajta célpont, és nem az eredmény... A kvázi-komolyzenei Love Is All We Have Left című ambientes felvezető után, az akusztikus-minimalista Lights of Home kellemes csalódás, de a karcosabb You're the Best Thing About Me már tényleg meghozza a Joshua Tree-környéki karcos-slágeres-minimalista-repkedős érzelgés U2-s alaphangulatát, amit aztán a Get Out of Your Own Way is tovább képes vinni a maga egyszerű aréna-himnuszával...

Hogy a csapat pár évtized alatt hogyan jutott el a Sunday Bloody Sunday-től az American Soul-ig, azt nem bonyolult dolog kitalálni, pénz és hatalom kérdés az egész, de az is biztos, hogy a dal - némi szódával - felfért volna az Achtung Baby-re, persze csak sokadik extraként. Mindenesetre a zavarosban halászó digitális tánczenéjük itt is működik, ahogy a Summer of Love nagyobb levegős egyszerűsége is... A Red Flag Day kavargó érzelmei a korai időket idézik, amit aztán a nagyvonalúbb The Showman (Little More Better) követ, a maga angolos-indies slágerességével.

Ezek egyáltalán nem rossz dalok, ahogy a gépdobbal merengő The Little Things That Give You Away és a levegős Landlady sem az, csak mintha mindezt már hallottuk volna párszor U2 lemezen. A csapat diszkó-korszakát idézi a The Blackout digitális ugrálása, amihez aztán adagolnak némi pátoszt is Love Is Bigger Than Anything in Its Way és 13 (There Is a Light) címeken, ráadásul az utóbbi elektronikus ballada levezetőnek is megteszi...

A Songs of Innocence-t fele-felére értékeltem, mert az ötlettelenségükkel nem érdemeltek többet rá. Az Experience jobb lett, de túl sokat gondolkodtak rajta, így a spontánság minden cseppje kikerült belőle, ahogy a bátorságé is... Így aztán ez sem tűnik elég érdekesnek, miközben nosztalgiázásból akad azért itt pár szórakoztató pillanat...

10/07
Track lista:

01. Love Is All We Have Left - 2:41
02. Lights of Home - 4:16
03. You're the Best Thing About Me - 3:45
04. Get Out of Your Own Way - 3:58
05. American Soul - 4:21
06. Summer of Love - 3:24
07. Red Flag Day - 3:19
08. The Showman (Little More Better) - 3:23
09. The Little Things That Give You Away - 4:55
10. Landlady - 4:01
11. The Blackout - 4:45
12. Love Is Bigger Than Anything in Its Way - 4:00
13. 13 (There Is a Light) - 4:19

Közreműködő zenészek:

Bono - ének
The Edge - gitár, zongora, vokál
Adam Clayton - basszusgitár
Larry Mullen, Jr. - dob

Producerek:
Jacknife Lee
Ryan Tedder
Steve Lillywhite (add.)
Andy Barlow (add.)
Jolyon Thomas (add.)

Lemezeik:

1980 - Boy
1981 - October
1983 - War
1984 - The Unforgettable Fire
1987 - The Joshua Tree
1988 - Rattle and Hum
1991 - Achtung Baby
1993 - Zooropa
1997 - Pop
2000 - All That You Can't Leave Behind
2000 - The Million Dollar Hotel (filmzene)
2004 - How to Dismantle an Atomic Bomb
2009 - No Line on the Horizon
2014 - Songs of Innocence
2017 - Songs Of Experience

Kiadó:
Interscope, Universal Canada
Honlap:
u2.com
facebook.com/u2
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

U2 - Songs of Innocence (2014)

2014-09-15 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia