×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 51 - 1985. április - Sztárfaragó 

Megjelent: 2017. december 07. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Nagykabát és hullaszag

1985 az útkeresés időszaka volt. A rocknagyágyúk eltűntek, szüneteltek, esetleg némi gyenge próbálkozással igyekeztek a színen maradni, de a kutya sem foglalkozott velük. A metál csapatoknak esélyük sem volt a tévében feltűnni, hát maradt a langyos szar. Előkerültek a késő új hullámosok, mint a Soho, vagy Magyarország első new romantic zenekara, a Nino együttes, de sok vizet nem kavartak fel. Emlékszem, a Ninonak az FMH kistermében volt állandó klubja, de a szokásos tizenöt-húsz lányon kívül nem volt valami nagy befogadóképesség. Pedig a banda nagyszerű muzsikusokból állt, és a dalok között is akadt jó néhány sláger.

A Neoton viszont hasított. Tolták őket, mint malac a talicskát, a hatalmas marketing hazai szinten meg is felelt az elvárásoknak. A folyamatos külföldi túra sem lendítette előre a szekeret. Néhány megvett díj, néhány érdekesen alakuló buli, de semmi több. A "hivatalos" pletyka szerint, a Neoton ez időtájt még egy spanyol turnét is bevállalt, de aki ott volt, az láthatta, hogy az egész csak egy hakni volt, sima vendéglátózás. Persze a lényeg akkor is az volt, hogy itthon aztán a Pulzusban elmondhatták, hogy micsoda sikeres körúton vettek részt, és az egyszerű magyar pedig csak csapkodta a tenyerét örömében. Honnan tudhattuk akkor, hogy milyen az a Spanyolország...

Mindettől függetlenül, a Neoton maradt egyedül talpon a nagy öregek közül, mellettük talán még az Omega próbálkozott nagy ritkán. Mi tagadás, elég nagy hullaszag volt ebben az időben a hazai könnyűzenei életben, nem csoda hát, ha hamarosan berobbant az Első Emelet, majd később a Z'Zi Labor és a Napoleon Boulevard, de ne siessünk előre, egy kicsit unjuk mi is 1985-öt...

Álmos ébrenlét

Módos Péter: Ugye kedves nézőink nem lenne túl szerencsés, hogy ha én most bemutatással kezdeném, hiszen a beszélgetőpartnereimet a magyar közönség, a tévénézők mindnyájan jól ismerik. Elnézést kérek tőletek, hogy megzavartam a munkátokat, ugyan is itt tartozom azzal az információval, hogy a televízióban most készül egy Ádám és Éva show. Ennek kapcsán merült föl bennem az a szemtelen ötlet, vagy gondolat, hogy egyrészt megzavarom a munkátokat egy pár szó erejéig, másrészt pedig egy kis intimpiskáskodó kérdést. Igaz az, amit beszélnek, vagy van-e valami ilyesmi a levegőben, hogy esetleg ti, a Neoton, meg ti ketten, szóval értitek mire gondolok?

Végvári Ádám: Hát, meg kell nyugtatnom a közönséget, téged, magunkat, hogy semmi ilyesmiről szó sincs. Annyira nincs szó, hogy az új Ádám és Éva nagylemez egyik élő bemutatója volt az Erkel Színházban egy Neoton koncert, nagyon nagy sikerünk volt, és ott volt Bob Heatlie az Ádám és Éva zeneszerzője, nagyon jól összebarátkozott a fiúkkal.

Módos Péter: Hamár mondtad Bob Heatlie nevét, Éva talán mondanál valamit arról, hogy én magam is olvastam és soha nem hallottam a nevét. Mondanál e valamit Bob Heatlie-ről, a dalok szerzőjéről?

Csepregi Éva: Hát talán fölsorolnám akiknek úgy eddig írt. Keith Richards, Shakin' Stevens, de egyébként a legsikeresebb száma a Japán fiú, amit Annika énekelt, és ezen az Ádám és Éva nagylemezen is rajta van.

Módos Péter: Ez az Ádám és Éva nagylemez, ami most már közel két hónapja került a kirakatokba, meg is mutatom a nézőknek, ha már itt van, tulajdonképpen egy valamilyen más fajta hangzást, más fajta világot mutat nekem, legalábbis számomra. Jól érzem én ezt?

Csepregi Éva: Hát egyébként, talán ez hozott össze minket igazán Bob Heatlievel, ugyan is valahol el kell lesnünk azt a korszerű stúdió technikát és megszólalást, és úgy gondoltuk, hogy a Neoton Família nem hagyhatja ki ezt a lehetőséget.

Módos Péter: Na most a Neoton Famíliát említetted, bár itt Ádám és Éváról van szó. Ennek kapcsán azt hiszem logikus a kérdés, bár ki lát a jövőbe. Milyen jövője van ennek a társulásnak, ez egy alkalmi társulás, vagy van-e jövője, hogy itt ketten énekeltek?

Csepregi Éva: Hát ami az angol lemezt illeti, ez nagyon nagy mértékben attól függ, hogy ennek a lemeznek milyen lesz a nyugat-európai fogadtatása. De itthon mi eddig is a Neoton Famíliában is nagyon sok duettet énekeltünk, hiszen Pásztor Laci és Emese, Jakab Gyuri, azok régebben is és most is írnak nekünk duett számokat. Úgyhogy ez nem egy igazán alkalmi dolog.

Végvári Ádám: Így jött az ötlet is, hogy a sok duettet énekeltük, minden lemezen egyet kettőt, majd a Yamaha fesztivál után, angol kérésre kézenfekvő volt, hogy egyszer kell csinálni egy Ádám és Éva nagylemezt.

Módos Péter: Igen, mondjad Éva.

Csepregi Éva: Egyébként a Neoton Família nem csak abból áll, hogy évente csinálunk egy nagylemezt, koncertezünk, hanem ez a Neoton egy magatartást jelent, egy Neoton magatartást, amit talán Hatvani Emese egyik szövege fogalmaz meg a legjobban.

Módos Péter: Biztos vagyok benne, hogy tudnál idézni belőle.

Csepregi Éva: Igen, ami így szól, hogy Aki ha bántod, még is szeret, akit az úton a bárány vezet, zsákjában puha kenyér szelet, hívom, hogy jöjjön velem.

Módos Péter: Hát, azt hiszem ez végszónak is jó, meg poénnak is jó, bár azért még egy információval tartozunk a nézőknek, ha már így megszakítottuk a tévéshow felvételét. Gondolom ebből már elkészült egy-két dal, melyiket ajánlanátok a nézők figyelmébe?

Végvári Ádám: Nagyon sok kedvencünk van, melyiket...

Csepregi Éva: Talán, azt hiszem, hogy az Elfújta a szelet, ugye? Ez áll hozzánk, úgy a legközelebb talán.

Módos Péter: Tehát kedves nézők, Ádám és Éva.

Csepregi Éva: Elfújta a szél.

Módos Péter: Kedves nézőink, az imént látott felvétel Ádám és Éva dala, Szalay Z László és Tánczos Gábor közös munkája, az Ádám és Éva show egy részlete. A Neoton Família egyébként április 30-án a Petőfi csarnokban mutatkozik be a közönség előtt.


Soho - Kell a szerelem
Fábián Éva - Fogom a kezed
Lehel László - Petőfi csarnok igazgatójával interjú
Élisabeth Wienerbr> Nino - Fedezz fel
Tina Turner interjú
Ádám és Éva interjú
Neoton – Elfújta a szél
Lemezismertető
Poptarisznya élő
Szikora - Környei riport
We Are The World

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 19. és 2018. július 05. között: