×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 26. 

Megjelent: 2017. december 07. csütörtök 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő kislemez vízválasztó a Bergendy együttes történetében, mert innentől mindenféle további nélkül mondhatjuk a Bergendyre azt, hogy egy igazi beatzenekar.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldali dal, a Csúnya, csúnya fekete lány Oroszlán György testvérének, Gábornak a szerzeménye. A bevezetésben hallható torzított fuzz gitár a pszichedelikus, amerikai garázsbandákat idézi, a háttérben meghúzódó, nehézkes fúvósszekció pedig tipikusan a korszak hangzása. A szólóének valószínűleg Oroszlán Györgyé, a vokálban Hajdú Sándor és Bergendy István is támogatja - utóbbi hangja a dominánsabb.

A basszust szerencsésen az előtérbe keverték, a húzós alappal jó kontrasztot teremt a vokális, felezett tempójú refrén. A bevezetésben és a második versszakra rávezető szakaszban olyan, mintha az egyik szaxofonra tremolo effektet tettek volna. A Bergendy a dalba egy kis népiességet is belesző, mégpedig a lezárásban, ahol folyamatosan gyorsul a tempó, majd a legvégén mindezt tetézik egy hej kiáltással.

A Szavak, szavak című dal Hajdú Sándor és Fülöp Kálmán kompozíciója. Nagyon kedves, bájos hangulatú szerzemény, olyasmi hangzású, mint a Flower Pot Men, vagy esetleg a hasonló, San Francisco-i hippi, vokális bandák dalai.

A bevezető főtémát az elektromos orgona játssza szép, gitáron bemutatott akkordbontás kíséretében. A dalt ketten éneklik, valószínűleg Hajdú Sándor és Bergendy István. A szólót a zongora játssza, amely különleges hangzású, szellős is egy kicsit - Hajdú Sándor produkciója.

Érdemes megfigyelnünk a dal mesteri harmonizálását. A szám a szaxik miatt ismét B-dúrban van, de a verzerefrének után a bridge C-dúrba vált. Az első bridge utáni verzerefrénekben még visszatérnek B-dúrra, de a második bridge után már maradnak C-dúron, így úszik el a dal az orgonán játszott főtémával.

Ismét megcsillant tehát a Bergendy együttes tagjainak mesterségbeli tudása, a zenekar felvételei kezdenek egyre izgalmasabbá válni.

Folytatás következik!

Kiadó:
Qualiton, SP 450, 1967
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00MajnikLaci írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 17. és 2018. augusztus 02. között:

Klipmánia